Krimi

Efter det første døgn med nye regler - mindst 102 danskere fik klip i kørekortet

Færdselsloven er ændret, og det har danskere over hele landet allerede mærket. Se oversigten for de enkelte politikredse nederst.

Tirsdag trådte nye færdselsregler i kraft på de danske veje.

De betyder, at bilister nu får klip i kørekortet, når de gør brug af håndholdt mobiltelefon og andre kommunikationsapparater under kørsel. Ud over klippet, kan bilisterne også se frem til en bøde på 1500 kroner og en ekstra bøde på 500 kroner til Offerfonden.

Det sker som led i en ændring af færdselsloven, som et enigt Folketing vedtog i slutningen af 2018.

I løbet af det første døgn har de nye færdselsregler været årsag til 102 sigtelser og klip i kørekortet, oplyser Rigspolitiet onsdag. Derudover har enkelte kredse efterfølgende udstedt yderligere bøder.

En smule højere end en gennemsnitlig dag

Antallet af bilister, som har fået klip i kørekortet i det første døgn efter de nye regler er trådt i kraft, er en smule højere end det gennemsnitlige niveau på overtrædelser i trafikken.

Det oplyser politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen, til TV 2.

- Det skyldes formentlig, at flere politikredse har været lidt mere aktive end på en normal dag, siger han og tilføjer, at Rigspolitiet ikke i dette tilfælde har udstedt nogen landsdækkede kontrol.

Tværtimod har Rigspolitiet ladet det være op til de enkelte politikredse at vurdere deres planlægning og hvor mange ressourcer, der var til rådighed til kontrol - hvilket siden kom til udtryk i det varierende antal af udstedte bøder i de 12 politikredse.

- VI har lavet landsdækkende kontroller over hele året med fokus på uopmærksomhed i trafikken. Vi har én igen på mandag, så det var lidt overkill at lave endnu en landsdækkende kontrol, da reglerne trådte i kraft, siger Christian Berthelsen.

I den kommende uge vil danskerne fra mandag til søndag derfor opleve mere politi på gaderne.

- Vi håber, at de, der nu er blevet sigtet og har fået et klip i kørekortet, er blevet klar over, at man ikke skal bruge håndholdt udstyr under kørsel. Det er en advarsel til alle, slutter Christian Berthelsen.

Få overblikket her:

 • Nordjyllands Politi: To sigtelser
 • Østjyllands Politi: 12 sigtelser. Til TV 2 oplyser Østjyllands Politi, at der er udstedt yderligere tre bøder, så der i alt er tale om 15 sigtelser.
 • Midt- og Vestjyllands Politi: 10 sigtelser
 • Sydøstjyllands Politi: 13 sigtelser
 • Syd- og Sønderjyllands Politi: 10 sigtelser
 • Fyns Politi: To sigtelser. Til TV 2 har Fyns Politi oplyst, at at der er indkommet yderligere to sigtelser onsdag morgen. Tirsdagens to bøder blev udstedt, da to bilister trak mobiltelefonerne frem og filmede et hamonikasammenstød, hvor tre biler var involveret på Den Fynske Motorvej E20 i vestgående retning kort før Ejby. Ingen kom alvorligt til skade.
 • Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi: Fire sigtelser
 • Midt- og Vestsjællands Politi: Syv sigtelser
 • Nordsjællands Politi: Fire sigtelser. Til TV 2 oplyser Nordsjællands Politi, at der er udstedt yderligere tre klip i kørekort, så der i alt er tale om syv sigtelser.
 • Københavns Vestegns Politi: 11 sigtelser
 • Københavns Politi: 25 sigtelser
 • Bornholms Politi: 2 sigtelser

Forbuddet mod at bruge håndholdt mobiltelefon og andre kommunikationsapparater gælder i øvrigt for alle førere af køretøjer; herunder også cyklister og førere af motoriserede løbehjul.