Krimi

Teledatasag: To personer løsladt i sag om bandekonflikt

En af anholdelserne i september 2018.  presse-fotos.dk

11 personer blev i 2018 anholdt og sigtet for forsøg på manddrab. To personer er nu blevet løsladt. Tre andre skal have prøvet fængslingsgrundlag.

To personer er blevet løsladt efter at have siddet fængslet siden 26. september 2018, da de sammen med ni andre personer blev anholdt under en større politiaktion i et sommerhusområde på Stevns på Sydsjælland.

Det sker på baggrund af en instruks fra rigsadvokaten 18. august om, at de historiske teleoplysninger midlertidigt ikke skal indgå som bevis i straffesager, oplyser specielanklager Laura Birch fra Københavns Politi til TV 2.

Specielanklageren har desuden anmodet om, at yderligere tre anholdte i samme sag skal have prøvet deres fængslingsgrundlag.

Sagen er kørt for lukkede døre og Københavns Politi vil derfor ikke oplyse yderligere.

Bandekonflikt mellem Brothas og NNV

I den aktuelle sag blev 11 personer, der alle menes at være del af den daværende verserende bandekonflikt mellem Brothas og en udbrydergruppe kaldt "NNV", fængslet.

De 11 blev sigtet for fem forsøg på manddrab og to røverier af biler begået i perioden 5. til 26. september 2018 i København.

Ifølge sigtelsen blev de 11 personer sigtet for at have planlagt og begået forholdene i samarbejde. Der var tale om røveri af to biler af mærket Mini Cooper og BMW, og ved drabsforsøgene skulle der blandt andet været brugt et gevær af mærket AK-47 og en pumpgun samt flere ukendte gerningsvåben.

De anholdte var alle fra samme gruppering, oplyste politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi til TV 2.

Hvad er teledatasagen?

Rigsadvokaten suspenderede 19. august al brug af teledata i danske retssale som følge af fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering. Ifølge Rigspolitiet kan der med andre ord være indgået fejlbehæftede masteplaceringer i straffesager. Det er et problem, da masterne bruges til at pejle myndighederne ind på, hvor en telefon har befundet sig på et givent tidspunkt. Og i straffesager bruges det dermed til at sandsynliggøre, at en tiltalt har befundet sig et givet sted et givet tidspunkt.

Efter Rigspolitiets orientering har Rigsadvokaten instrueret landets anklagere om, at anklagere "ikke må anvende historiske teleoplysninger". Indtil videre frem til 18. oktober. Rigspolitiet konstaterede problemet med usikre teledata i februar 2019. Foruden ikke at bruge dataen frem til 18. oktober skal tidligere sagen gennemgås. Der er umiddelbart tale om 10.700 sager, hvor der kan være begået fejl.

Fejlen er blevet fundet af Rigspolitiet selv har ført til, at flere personer er blevet løsladt i verserende sager.