Krimi

Skandale om teledata får nu indflydelse på tredobbelt drabssag

Det er fortsat anklagemyndighedens opfattelse, at der er grobund for varetægtsfængsling.

Mandag suspenderede Rigsadvokaten al brug af teledata i danske retssale som følge af fejl fundet af Rigspolitiet selv.

Og tirsdag står det klart, at det nu også får indflydelse på en sag om tre drab på Østerbro i København.

27-årige James Schmidt er sigtet for drabene og har siden maj siden varetægtsfængslet.

Tidligere er den blevet forlænget med fire uger, men mandag blev den kun forlænget med 14 dage. Det skriver Ekstra Bladet.

- Baggrunden for det er, at der i sagen indgår telefonoplysninger som en del af fængslingsgrundlaget, og Rigsadvokaten har besluttet, at anklagemyndigheden frem til 18. oktober ikke må anvende teleoplysninger, siger sagens anklager Søren Harbo.

Anklagemyndigheden anmodede derefter Københavns Byret om et retsmøde, hvor hele grundlaget for en varetægtsfængsling skal prøves – uden anvendelse af teledata.

Anklageren understregede, at det forsat er deres opfattelse, at der er grobund for varetægtsfængsling.

Flere løsladt

Tirsdag kan TV 2 Øst ligeledes fortælle, at en mand er løsladt i en sag om en fangeflugt fra sygehuset i Nykøbing Falster, hvor en dengang 32-årig mand blev befriet af seks personer i en væbnet aktion.

Og yderligere syv personer er løsladt i en narkosag fra Esbjerg-området, skriver Politiken, hvor de har siddet fængslet siden februar. Begge sager fordi teledata har spillet en afgørende rolle i fængslingen.

Anklager Morten Rasmussen fra Særlig Efterforskning Vest fortæller til Ritzau, at de syv løsladelser sker, fordi sag udsættes på grund af instruks om ikke at bruge teledata. Udsættelsen vil betyde, at de syv ville komme til at sidde fængslet i længere tid end den straf, som anklagemyndigheden forventer de vil få.

Baggrunden for løsladelserne er, at Rigspolitiet har identificeret fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering, som det lyder i ministerens orientering til Folketingets retsudvalg.

Ifølge Rigspolitiet kan der med andre ord være indgået fejlbehæftede masteplaceringer i straffesager. Det er et problem, da masterne bruges til at pejle myndighederne ind på, hvor en telefon har befundet sig på et givent tidspunkt. Og i straffesager bruges det dermed til at sandsynliggøre, at en tiltalt har befundet sig et givet sted et givet tidsspunkt.

Efter Rigspolitiets orientering har Rigsadvokaten instrueret landets anklagere om, at anklagere "ikke må anvende historiske teleoplysninger". Indtil videre frem til 18. oktober. Rigspolitiet konstaterede problemet med usikre teledata i februar 2019. Foruden ikke at bruge dataen frem til 18. oktober skal tidligere sagen gennemgås. Der er umiddelbart tale om 10.700 sager, hvor der kan være begået fejl.

Radio24syv kan desuden fortælle, at Rigsadvokaten er i gang med at orientere udenlandske myndigheder om konsekvensen af fejlen med teledata. Desuden har Rigspolitiet mandag skiftet den ansvarlige politidirektør ud.

27-årig fik omstødt forvaringsdom

27-årige James Schmidt er sigtet for at have dræbt tre pensionister i et boligkompleks på Vangehusvej på Østerbro i København tidligere i år.

10. marts 2019 blev han varetægtsfængslet og sigtet for ét drab, men fem dage efter udvidede politiet sigtelsen med yderligere to drab.

Henvendelser fra pårørende og naboer havde sammen med politiets egen efterforskning ført til, at seks dødsfald var blevet undersøgt. Tre viste sig at være drab.

En 83-årig kvinde, der døde 7. februar. En 80-årig mand, der døde 2. marts. Og en 81-årige kvinde, der døde 7. marts.

Det er derudover kommet frem, at James Schmidt tidligere hed Lual Lual, og at han i 2012 fik omstødt en forvaringsdom til syv års fængsel ved Højesteret i en sag om voldtægt af en 14-årig pige samt drabsforsøg og voldtægtsforsøg af en 30-årig kvinde.