Krimi

Hans klient er løsladt efter teledataskandale: - Det bekymrer mig gevaldigt

Suspenderingen af teledata i retssystemet har allerede ført flere løsladelser med sig. Flere sager kan blive omgjort.

Det er dybt bekymrende.

Sådan lyder det fra forsvarsadvokat Rune Wiborg, hvis klient er én af syv løsladte fra en større hashsag fra Esbjerg. De syv personer blev løsladt tirsdag, da de blandt andet var fængslet på baggrund af teleoplysninger.

Udtalelsen kommer efter, at Rigsadvokaten mandag suspenderede al brug af teledata i danske retssale frem til 18. oktober.

- Det bekymrer mig ganske gevaldigt. Det er jo oplysninger, som vi tidligere ikke har stillet spørgsmålstegn ved, fordi vi jo har troet, at de her oplysninger fra Anklagemyndigheden og politiet har været reelle. Når der stod, at en klients telefon havde været et sted på et angivet tidspunkt, gik vi ud fra, at det var korrekt, siger Rune Wiborg.

Advokat: Det eneste rigtige for retssikkerheden

Sagen i Esbjerg var berammet til start 28. oktober og har frem til nu været ført bag lukkede døre.

Det er det eneste retssikkerhedsmæssige korrekte at gøre

Rune Wiborg, forsvarsadvokat

Rune Wiborg fortæller, at hans klient og han selv er ganske overraskede over løsladelsen, Men han er ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning.

- Det er det eneste retssikkerhedsmæssige korrekte at gøre i denne her situation, siger han.

Ifølge advokaten er det glædeligt, at der nu er en afklaring i den pågældende sag. Men han fortæller, at han har flere sager, hvor anklagede, der er fængslet på et lignende grundlag, fortsat sidder bag tremmer.

Sagen er dog fortsat forholdsvis ny, og baggrunden for Justitsministeriets suspendering mangler endnu, siger advokaten.

Anklager Morten Rasmussen fra Særlig Efterforskning Vest siger til nyhedsbureauet Ritzau, at de syv er blevet løsladt, fordi sagen udsættes på grund af instruksen om ikke at bruge teledata. Udsættelsen vil betyde, at de syv ville komme til at sidde fængslet i længere tid, end den straf som anklagemyndigheden forventer, de vil få.

Kan skabe flaskehalse

Foruden ikke at bruge teledata frem til 18. oktober skal tidligere sager gennemgås. Der er umiddelbart tale om 10.700 sager, hvor der kan være begået fejl.

At tidligere sager nu risikerer at gå om, samt at sager udskydes, bekymrer forsvarsadvokat Caroline Norman. For det kan skabe flaskehalse, lyder det.

Man skubber jo problemerne foran sig på et tidspunkt, hvor systemet i forvejen er vældigt belastet

Caroline Norman, forsvarsadvokat

Caroline Norman er advokat for en 20-årig tyrkisk mand, der er blevet idømt 2,5 års fængsel og en betinget udvisning. Anklagemyndigheden vil have skærpet dommen, hvorfor manden venter på, at sagen kommer for Østre Landsret.

Den skulle være påbegyndt tirsdag, men er udsat på ubestemt tid, og det påvirker både den anklagede, familien, retssystemet og vidnerne, siger Caroline Norman:

- Man skubber problemerne foran sig på et tidspunkt, hvor systemet i forvejen er vældig belastet og har haft et ønske om at få korte sagsbehandlingstider. Derfor kan man godt være bekymret for, hvordan det kommer til at se ud fremadrettet, siger hun.

Påvirker flere sager allerede

Baggrunden for løsladelserne er, at Rigspolitiet har identificeret fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering, som det lyder i ministerens orientering til Folketingets retsudvalg.

Ifølge Rigspolitiet kan der med andre ord være indgået fejlbehæftede masteplaceringer i straffesager. Det er et problem, da masterne bruges til at pejle myndighederne ind på, hvor en telefon har befundet sig på et givent tidspunkt. Og i straffesager bruges det dermed til at sandsynliggøre, at en tiltalt har befundet sig et givent sted på et givent tidspunkt.

Efter Rigspolitiets orientering har Rigsadvokaten instrueret landets anklagere om, at de "ikke må anvende historiske teleoplysninger". Indtil videre frem til 18. oktober. Rigspolitiet konstaterede problemet med usikre teledata i februar 2019.

Tirsdag kan TV 2 ØST fortælle, at en mand er løsladt i en sag om en fangeflugt fra sygehuset i Nykøbing Falster, hvor en dengang 32-årig mand blev befriet af seks personer i en væbnet aktion.

Derudover har sagen om teledata også fået betydning på en sag fra Østerbro i København, hvor en 27-årig mand er sigtet for tre mord på ældre. I stedet for at få forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger, blev den kun forlænget 14 dage.

Radio24syv kan desuden fortælle, at Rigsadvokaten er i gang med at orientere udenlandske myndigheder om konsekvensen af fejlen med teledata. Desuden har Rigspolitiet mandag skiftet den ansvarlige politidirektør ud.