Krimi

Svensk politichef: Usædvanlig svensk kriminalitet i Danmark

Generelt holder de svenske kriminelle sig på svensk jord, men noget har ændret sig i løbet af sommeren, siger svensk politichef.

Redigeret 17. august 2019: Artiklen er opdateret med kommentar fra Nationalt Efterforskningscenter i Danmark

Svenske kriminelles aktivitet i København er på helt usædvanlig vis øget i løbet af sommeren.

Sådan lyder meldingen fra chefen for efterforskningsenheden i Region Syd i Sverige, Petra Stenkula, skriver det svenske medie Sydsvenskan.

- Mit generelle billede er, at vi har en lille aktivitet med svenske kriminelle i København, men umiddelbart er denne aktivitet øget i løbet af sommeren. Om det er tilfældigt eller noget, som vi kommer til at se mere af fremover, er svært at svare på, siger hun.

To svenskere skuddræbt i Herlev

Petra Stenkula påpeger, at de kriminelle i Malmø, der er hårdt plaget af eksplosioner og kriminel aktivitet, hovedsageligt opererer i Malmø, ligesom de kriminelle i byen samarbejder mere med de kriminelle i Stockholm end med det kriminelle netværk i Danmark.

Men noget har ændret sig i løbet af sommeren.

Lige nu sidder en 22-årig svensker varetægtsfængslet med krav om udlevering til Danmark for bombesprængningen mod Skattestyrelsen 6. august, ligesom en anden svensker er internationalt efterlyst i forbindelse med eksplosionen. Og i juni blev to svenskere fra Stockholm skuddræbt i Herlev, mens yderligere tre mænd fra den svenske hovedstad sidder fængslet i Danmark mistænkt for mordene efter at være blevet anholdt af svensk politi i Stockholm.

- Det er noget nyt, vi ser. Vi er ikke klar over, hvorfor kriminelle fra Stockholm har befundet sig i Danmark og mistænkes for at have udført den gerning, siger Petra Stenkula.

Kan være hyret til opgaven fra dansk side

Mens Petra Stenkula kalder det en afvigelse fra det generelle billede, at to svenskere mistænkes for bombesprængningen mod Skattestyrelsen, er kriminolog på Malmø Universitet Manne Gerell ikke overrasket. Ifølge ham ved ingen, hvor omfattende samarbejdet mellem de kriminelle i Malmø og København er.

- København ligger en halv time væk. Det har været mange eksplosioner i Malmø, og det er ikke overraskende, at det nu dukker op i København, siger kriminologen.

Han peger på, at der i forbindelse med eksplosionen ved Skattestyrelsen kan have været tale om et samarbejde mellem de to mistænkte fra Sverige og danske kriminelle, eller svenskere kan være hyret fra dansk side til opgaven.

- Eller også tænkte de bare, at det kunne være sjovt at sprænge en bombe, siger Manne Gerell.

Udover de tre mistænkte for mordet i Herlev samt de to mistænkte i forbindelse med eksplosionen ved Skattestyrelsen er seks andre svenskere mistænkt for narkotikaforbrydelser i Danmark, skriver Sydsvenskan. De blev sammen med 30 danskere anholdt i juni i et samarbejde mellem dansk og svensk politi.

Nationalt Efterforskningscenter (NEC) oplyser til TV 2, at NEC følger udviklingen nøje og intensiverer samarbejder med svensk politi.

- Nationalt Efterforskningscenter kan konstatere, at der hen over sommeren har været sager omhandlende alvorlig kriminalitet i Danmark, hvor efterforskningerne indtil videre har påvist relationer til Sverige.