Krimi

Otte varetægtsfængslet: Har bedraget for minimum fire millioner kroner

Et offer er blevet franarret 300.000 kroner, blev det oplyst under grundlovsforhøret.

Rettelse 16. august 2019: Det er tidligere fremgået i artiklen, at ét af ofrene var blevet frarøvet 780.000 kroner. Dette var ikke korrekt - beløbet er ændret til 300.000 kroner.

Otte unge mænd er efter et grundlovsforhør i dag blevet varetægtsfængslet i Københavns Byret. De er mistænkt for databedrageri mod især midaldrende og ældre kvinder.

Der er hovedsageligt tale om mænd i 20'erne - to af de sigtede er dog teenagere - der er sigtet for i perioden mellem december 2018 og august 2019 på "bedragerisk vis" at have skaffet sig adgang til konti og hævet penge for minimum fire millioner kroner gennem ofrenes netbank ved hjælp af NemID.

Til grundlovsforhøret i Københavns byret blev de otte mænd placeret på en enkelt række stole med retsbetjente bag sig. Selvom de eftertrykkeligt fik at vide, at de ikke måtte tale sammen, gik der alligevel ikke længe, før en ung mand med sort kasket måtte irettesættes for at hviske til sin sidemand.

De fleste af de tiltalte var iklædt hættetrøjer eller træningstøj. Udover én mands halvkvalte latterudbrud, da der opstod forvirring mellem mændenes otte forsvarere, forholdt de sig i ro. Da de blev bedt om at sige deres navn højt for retten, talte de lavt og hurtigt.

De otte blev anholdt torsdag ved titiden efter en koordineret aktion mellem Københavns Politi og Særlig Efterforskning (SEØ) og i samarbejde med Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK).

- Et offer mistede 300.000 kroner

Københavns Politi oplyste torsdag i en pressemeddelelse, at gerningsmændene blandt andet har oplyst i telefonen, at de hurtigst muligt skulle bruge oplysninger om for eksempel NemID til at stoppe personer, der var i gang med at hæve fra opkaldsmodtagerens konto.

På den måde er det ifølge politiet blandt andet lykkedes dem at franarre et af ofrene 300.000 kroner. Et andet offer blev franarret 15.000 kroner.

Alle otte personer nægter sig skyldige, og de har alle på nær én nægtet at afgive forklaring fredag. De anholdte har desuden alle begæret navneforbud. Det blev oplyst, inden retsmødet fortsatte bag lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

Yderligere fire anholdt på Sydsjælland

Sagen får politiet til at advare om, at hverken Nets eller banker ville bruge gerningsmændenes fremgangsmåde.

- Det bedste råd til at undgå at blive udsat for denne her form for kriminalitet er, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger telefonisk eller overføre penge til personer, du ikke har mødt – også selvom du tror, du kender dem, siger Trine Møller, centerchef i LCIK.

Yderligere fire personer blev i en lignende sag torsdag sigtet for økonomisk it-kriminalitet i form af bedragerier af Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi. Det drejer sig om tre mænd på henholdsvis 18, 18 og 19 år fra Næstved og en 19-årig mand fra Taastrup.