Krimi

Kvinde blev franarret penge fra kræftforløb over telefonen

Efter et sygdomsforløb fik Ulla Nielsen udbetalt 100.000 i erstatning. Men efter et opkald fra en falsk Nets-medarbejder er de væk.

Otte unge mænd blev fredag varetægtsfængslet, fordi de er mistænkt for at have bedraget især ældre kvinder for over fire millioner kroner samlet.

Mistanken går på, at mændene har kontaktet ofrene og lokket oplysninger ud af dem over telefonen. En af dem, der blev snydt, er 64-årige Ulla Hansen fra Næstved.

Hun fik i sidste uge et opkald fra en, der udgav sig for at være fra Nets' hovedkontor og ville vide, om hun var ved at overføre penge til udlandet. Da det ikke var tilfældet, tilbød han at hjælpe, hvis Ulla Hansen gav ham sine oplysninger, fortæller hun.

- Det, synes jeg da, var pænt af ham. Jeg regnede med, at han havde forstand på det, siger hun til TV 2.

Men da hun kort tid efter alligevel anede uråd, var det for sent. Den falske Nets-medarbejder havde lettet hendes konto for 100.000 kroner.

Flere kan være udsat for bedrageri

De otte mænd, der fredag blev fængslet, er sigtet for foruden Ulla Hansen at franarre ni personer mellem 15.000 og 300.000 kroner.

Ulla Nielsen håber, at gerningsmændene bag bedrageriet bliver stillet til ansvar.

Gerningsmændene havde udgivet sig for at ringe fra virksomheder som Nets og Betalingsservice. I kraft af forskellige dækhistorier fik de udleveret kontonumre og NemID.

Og ifølge politiet kan der være flere personer, der er blevet udsat for lignende bedrageri.

- Normalt ville vi bruge længere tid på at støbe fundamentet til sådan en sag, inden vi slår til. Men i denne her situation er der mennesker, der bliver bedraget på daglig basis, siger Torben Henriksen, vicepolitiinspektør hos Særlig Efterforskning Øst (SEØ), til TV 2.

Kræftpenge er væk

Pengene mangler stadig på Ulla Nielsens konto, og det berører hende også, da hun skal genfortælle til TV 2, hvordan hun blev svindlet. De 100.000 var nemlig forsikringspenge fra et kræftforløb, hun gennemgik sidste år.

- Det er noget, man får, når man har en kritisk sygdom. Så får man 100.000 udbetalt for at forsøde tilværelsen lidt med, kan man sige. Men nu er de i hvert fald væk, siger hun.

Den 64-årige håber, at de, der har snydt hende, bliver stillet til ansvar. Men for nu vil hun bare gerne advare andre.

- For guds skyld, læg røret på. Lad være med at sige noget som helst. Bare - bam - på med røret, siger Ulla Nielsen.

Politiet advarer

De ti episoder har fået politiet til at advare om, at hverken Nets eller banker ville bruge gerningsmændenes fremgangsmåde.

- Det bedste råd til at undgå at blive udsat for denne her form for kriminalitet er, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger telefonisk eller overføre penge til personer, du ikke har mødt – også selvom du tror, du kender dem, siger Trine Møller, centerchef i Landsdækkende Center for it-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK).

Yderligere fire personer blev i en lignende sag torsdag sigtet for økonomisk it-kriminalitet i form af bedragerier af Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.