22-årig svensker skal udleveres til Danmark - mistænkt for bombe i København
Københavns Politi undersøger for øjeblikket ni eksplosioner i København fra det seneste halve år.
En 22-årig svensk mand skal udleveres til Danmark. Han er sigtet for at stå bag eksplosionen ved Skattestyrelsen.
Det er fredag eftermiddag kommet frem på et retsmøde ved retten i Malmø. Her valgte retsformanden at efterkomme en dansk begæringen om udlevering.
- De svenske domstole efterprøver ikke mistanken. I denne sag foreligger der en arrestordre. Der er ingen grund til, at den ikke skal efterkommes. Retten efterkommer anklagemyndighedens begæring om at udlevere den 22-årige til Danmark i overensstemmelse med arrestordren fra 13. august, sagde dommer Fredrik Landgren.
Anklagemyndighedens begæring om varetægtsfængsling blev også efterkommet.
Manden har frem til 23. august til at beslutte sig for, om han ønsker at anke beslutningen. Den 22-årige har hele tiden nægtet at lade sig udlevere til Danmark.
Politiet har ved anholdelsen af den 22-årige desuden beslaglagt to telefoner, et hukommelseskort, en Playstation og et USB-stik samt noget tøj og sko.
Også disse ting skal udleveres til Danmark, besluttede retten.
Ifølge TV 2s reporter, der var til stede i retten, var den 22-årige iklædt en orange t-shirt, røde shorts, sorte klip-klappere, og så bar han et håndklæde over hovedet, så hans ansigt ikke kunne ses. Han blev bedt om at fjerne det, så dommeren kunne se hans ansigt, mens han ikke vendte sig mod tilhørerne på noget tidspunkt.
Fortsætter med at hjælpe Danmark
Foruden den 22-årige mand er en 23-årig mand fængslet in absentia ved Københavns Byret. Han er nu internationalt efterlyst.
Politiet har fundet frem til de to mistænkte ved hjælp af overvågningsbilleder, vidneforklaringer og spor på gerningsstedet.
Efter retsmødet afholdt svensk politi et kort pressemøde. Her gjorde kriminalinspektør Mats Johannesson og anklager Kristina Lindhoff Carleson det klart, at eksplosionen efterforskes af dansk politi. Derfor var det begrænset, hvad de ønskede at sige.
Kriminalinspektør Mats Johannesson kunne af den årsag heller ikke sige, om de to sigtede mistænkes for andre eksplosioner i Sverige. Alene i perioden januar-maj i år har landet været ramt 93 gange. Senest gik det ud over rådhuset i Landskrona, der blev ramt 8. august. Han bekræftede dog, at der ved disse eksplosioner oftest bruges civilt sprængstof.
Anklageren Kristina Lindhoff Carleson var dog overordnet tilfreds med udleveringen:
- Tingsretten fandt, præcis som det var vores ønske, at den eftersøgte person skulle udleveres til Danmark. Og det blev også besluttet, at han skal varetægtsfængsles. Desuden blev det besluttet, at de beslaglagte ting udleveres til Danmark.
- Vi vil fortsat hjælpe Danmark, så godt vi kan, men jeg kommer ikke til at svare på, hvad det er, vi har gjort her i Sverige, eller hvordan vi har efterforsket sagen, sagde anklager Kristina Lindhoff Carleson.
Industrielt sprængstof
Tirsdag 6. august klokken cirka 22.15 skete eksplosion ved Skattestyrelsen på Østerbro i København.
Københavns Politi betegner eksplosionen som et bevidst angreb.
Eksplosionen fik bygningerne og vinduer til at ryste i nabolaget og medførte i øvrigt store skader på bygningen på Østerbro. De to personer, der befandt sig i bygningen, kom ikke noget til.
En anden person kom dog til skade. Vedkommende blev ramt af fragmenter fra eksplosionen, da personen befandt sig ved den nærtliggende Nordhavn Station.
Motivet for eksplosionen er endnu ukendt.
Eksplosionen medførte store skader på Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København.
Københavns Politi og Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste har tidligere oplyst, at der ved eksplosionen blev brugt brisant sprængstof, der blandt andet bliver brugt af entreprenørvirksomheder.
De to mistænkte i sagen er beskyttet af navneforbud.
Flere eksplosioner i København
Fire dage efter eksplosionen ved Skattestyrelsen fandt en eksplosion sted foran en nærpolitistation på Nørrebro.
Københavns Politi ser umiddelbart ingen sammenhæng mellem denne og den foran Skattestyrelsen.
Københavns Politi har imidlertid bekræftet, at de undersøger syv andre eksplosioner i København foruden de to nyeste. Alle i løbet af det seneste halve år.