Krimi

64-årig forsøgte at dræbe sin 32-årige kæreste - men parret holder stadig sammen

Arkivfoto Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Allerede et døgn efter drabsforsøget sendte 32-årige Ryan Marchwitz et brev til sin overfaldsmand, hvor han erklærede sin kærlighed.

Seks års fængsel for drabsforsøg.

Sådan lød dommen over Kim Marchwitz i Vestre Landsret.

Det var som at stå foran en dukke. Der var ingen følelser i hans udtryk

Ryan Marchwitz, den dømte Kim Marchwitz' kæreste

Den 64-årige mand blev tirsdag dømt for at have slået sin 32-årige kæreste gentagne gange i hovedet med en kagerulle, jagtet ham gennem deres hjem og forsøgt at kvæle ham. Altsammen i forsøget på at dræbe ham.

Men sagen rummer en helt anden historie, hvis man spørger offeret, 32-årige Ryan Marchwitz.

Parret har været i et forhold i næsten 15 år. Ryan Marchwitz har endda taget sin kærestes navn, og han kender sin kærestes natur, fortæller han til TV 2.

- Som udenforstående læser man kun, at han forsøgte at slå mig ihjel. Men jeg var der, og jeg ved, at han ikke var sig selv i det øjeblik.

Derfor har parret stadig et stærkt forhold, og han mener hverken, at Kim Marchwitz er farlig eller fortjener den hårde dom for drabsforsøg.

Erkender drabsforsøg

Under tilståelsessagen i byretten i Sønderborg og nu landsretten erkendte Kim Marchwitz, at han den oktobermorgen i 2018 forsøgte at dræbe sin kæreste. Derefter ville han efter eget udsagn slå sig selv ihjel ved at tage en overdosis piller.

- Jeg kan ikke få ind i mit hoved, hvorfor fanden jeg kunne finde på det. Jeg ved simpelthen ikke, hvad der er sket, sagde Kim Marchwitz i landsretten, hvor han desuden forklarede, at han kun husker brudstykker af episoden, og at det føltes, som om han havde et sort tæppe over sig.

Den retspsykiatriske rapport fastslog, at han handlede i affekt; han var altså ikke i en tilstand af midlertidig sindssyge.

Ryan Marchwitz er fuldstændig overbevist om, at Kim Marchwitz hverken er morderisk eller utilregnelig. Selvom adrenalinen pumpede i hans årer, efter han blev overfaldet i sin seng, så står detaljerne stadig tydeligt i hans hukommelse.

Han oplevede sin kæreste som apatisk, uigennemtrængelig og helt anderledes end den person, han kender.

- Det var som at stå foran en dukke. Der var ingen følelser i hans udtryk, selv ikke da han slog mig, siger Ryan Marchwitz og tilføjer, at han allerførst frygtede, at hans kæreste måske havde fået en blodprop.

Sendte kærlighederklæring

Efter det var lykkedes Ryan Marchwitz at undvige Kim Marchwitz' slag med kagerullen, flygtede han ud i gangen. Da han igen blev holdt tilbage, stod han ansigt til ansigt med sin partner, og her så han det, han beskriver som et "lille glimt af sin kæreste".

- Jeg bad ham lade være og spurgte gentagne gange, hvad der var galt. Der tror jeg, at jeg trængte igennem, for jeg så, at han fik tårer i øjnene og hviskede: ”Jeg kan ikke”, og så lod han mig gå, siger han.

Vi havde ikke penge til mad eller varme, og huset var på vej på tvangsauktion. Han havde mistet overblikket

Ryan Marchwitz, den dømte Kim Marchwitz' kæreste

Netop derfor synes Ryan Marchwitz, at retten burde have afveget fra strafferammen på seks år for drabsforsøg.

- Der er så mange formildende omstændigheder. Men der er blevet set fuldstændig bort fra det, siger han.

Selvom Ryan Marchwitz var nødt til at flygte ud af parrets hus med blodet rindende fra tindingerne, og han desuden havde, hvad han selv beskriver som blå mærker på kroppen efter drabsforsøget, så peger han på, at han aldrig var i livsfare. Det bekræftes af den rapport, der blev udarbejdet på hospitalet.

Lidt over et døgn efter at drabsforsøget fandt sted, gav han et brev til Kim Marchwitz. Den 64-årige havde meldt sig selv til politiet, så Ryan Marchwitz måtte bede betjentene overlevere beskeden.

I brevet fortalte han direkte, at han vægter de 15 år, de har været sammen, højere end forbrydelsen. Og at han gerne ville være sikker på, at partneren var okay.

- Og jeg skrev naturligvis, at jeg elsker ham, siger Ryan Marchwitz.

Ludomani bragte ham på kanten

Med tiden har Ryan Marchwitz fået en formodning om, hvad der fik Kim Marchwitz til at ende i en voldsrus mod sin egen kæreste.

Igennem lang tid havde den 64-årige holdt hemmeligt for sin partner, at han var i alvorlige økonomiske problemer. Han er ludoman, erkendte han i retten, og igennem flere måneder havde han opbygget en spillegæld på mange hundrede tusinder.

- Det har været en uoverskuelig situation for ham, medgiver Ryan Marchwitz og uddyber:

- Vi havde ikke penge til mad eller varme, og huset var på vej på tvangsauktion, opdagede jeg, da jeg fik overblik over vores situation.

Han er ikke en brutal morder. Han er det mest rolige og afslappede menneske

Ryan Marchwitz

Efter drabsforsøget opdagede Ryan Marchwitz, at begge deres konti var blevet lukket.

- Den morgen havde han tjekket sin computer som altid, og jeg tror, han var blevet opmærksom på, at vores konti var lukket. Der lukkede det ned rent mentalt for ham, siger han.

Han ser det som årsagen til, at Kim Marchwitz hentede kagerullen; han ville sætte en stopper for det hele.

Kærligheden er styrket

Ryan Marchwitz havde håbet, at dommen kunne blive forkortet til tre eller fire år, som Kim Marchwitz' forsvarsadvokat havde argumenteret for, men sådan blev det ikke.

Seks års fængsel er straffen i den slags sager, slår statsadvokaten i Viborg fast.

- Den personlige tilknytning mellem de to har ikke gjort, at man er fraveget fra kravet om seks års fængsel for drabsforsøg, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen, som understreger, at Ryan Marchwitz' tilgivelse ikke ændrer på selve handlingen.

Med udsigten til, at parret skal være adskilt i seks år, bliver det svært at hele de sår, som forholdet har pådraget sig. Ryan Marchwitz håber, at de kan få psykologhjælp i fængslet, så de kan arbejde på at komme helt over oplevelsen.

- Han (Kim Marchwitz, red.) er ikke en brutal morder. Han er det mest rolige og afslappede menneske, og jeg har ingen frygt for, at han ender der igen, selvom nogle har udtrykt bekymring for, at jeg har været så hurtig til at tilgive ham, siger han.

Ryan Marchwitz har været på besøg i arresten to gange ugentligt, siden Kim Marchwitz blev anholdt, og sådan vil det fortsætte. Samme besked lød fra Kim Marchwitz som det sidste, inden han blev sendt tilbage til arresten:

- Vi har næsten fået et stærkere forhold, selvom det lyder mærkeligt, sagde han.