Pride-deltager langer ud efter politiet: Hvor var I, da jeg blev overfaldet?
Debattør kritiserer politiet for ikke at være nok til stede under Copenhagen Pride, efter han ifølge ham selv fik to slag i hovedet af en fodboldfan.
Med tirsdagens start på Copenhagen Pride var der lagt op til en festlig dag i København.
Men festivalen var knap skudt i gang, før Ahmad Mahmoud blev overfaldet af en serbisk fodboldfan og tildelt to knytnæveslag. Det fortæller han til TV 2.
Den 31-årige debattør og forfatter er bestyrelsesformand for Sabaah, en interesseorganisation for LGBT+-personer med minoritetsetnisk baggrund, og fungerede tirsdag som frivillig vagt ved organisationens telt på Rådhuspladsen, da han blev angrebet.
Ifølge Ahmad Mahmoud havde en forbipasserende gruppe tilhængere af det serbiske fodboldhold Røde Stjerne, der samme aften gæstede FCK i Parken, forinden råbt homofobiske slagord efter de fremmødte Pride-deltagere.
Da han bad dem gå videre, slog den serbiske mand ham to gange i hovedet, fortæller han.
- Jeg blev helt paf, og mine briller røg på jorden. Inden jeg fik tænkt mig om, kom den næste knytnæve. Så fik jeg ham skubbet væk, og hans ven trak afsted med ham, siger Ahmad Mahmoud.
En kort video optaget af et vidne viser den serbiske mand blive trukket væk af en af sine landsmænd, mens han diskuterer med Pride-deltagerne.
Det er ikke unormalt, at Copenhagen Pride's serbiske sidestykke, Belgrade Pride, bliver udsat for alvorlige angreb. Værst var det i 2010, hvor store anti-LGBT-optøjer i Beograd resulterede i mere end hundrede sårede.
Politiet havde hænderne fulde
Ifølge Ahmad Mahmoud ringede en af hans venner til alarmcentralen under overfaldet, og da de serbiske fodboldfans forlod Rådhuspladsen, ringede han nogle timer efter også selv til politiet. Men her fik han at vide, at der ikke var ressourcer til at rykke ud til overfaldet, fortæller han.
Forklaringen lød, ifølge Ahmad Mahmoud, at de i forvejen havde hænderne fulde med at holde styr på de to fodboldfraktioner.
Men det er ikke godt nok, lyder det fra debattøren.
- At der hverken er sikkerhedpersonale eller politi på pladsen, er kritisabelt. Priden er en af de vigtigste uger at beskytte, og så bliver nogen overfaldet, så snart den går i gang. Hvorfor er der ingen betjente i området?
Ifølge Ahmad Mahmoud er Sabaah som en organisation for minoritetsetniske LGBT+-personer endda ekstra udsat. Derfor stiller de til begivenheder også op med egne, frivillige vagter som det var tilfældet tirsdag.
Politiet: Vi prioriterer at være synligt til stede
TV 2 har været i kontakt med Københavns Politi om sagen. I et skriftlig svar bekræfter de, at Ahmad Mahmoud ringede til politiet, men at man endnu ikke har fundet frem til det opkald, som hans ven skulle have foretaget.
- I forbindelse med efterforskningen af sagen har Københavns Politi taget kontakt til den forurettede og vil naturligvis med hans hjælp forsøge at finde frem til opkaldet, så vi kan klarlægge forløbet, lyder det fra politiet.
I forhold til kritikken om manglende tilstedeværelse lyder svaret:
- Arrangementerne under Copenhagen Pride er et fokusområde for Københavns Politi, og vi prioriterer at være synligt til stede – det gælder også det konkrete arrangement på Rådhuspladsen.
- Bedre at det går ud over mig
På trods af en øm kæbe og en slem gang hovedpine har Ahmed Mahmoud det efter omstændighederne godt, fortæller han onsdag.
Han er glad for, at det var ham og ikke en af Sabaahs brugere, der stod for skud.
- De havde nok ikke stået oprejst efter sådan et overfald. Der er ingen, der fortjener det, men jeg vil hellere have, det går ud over mig, siger han.