Krimi

22-årig anholdt for eksplosion ved Skattestyrelsen - 23-årig efterlyses

Der er ikke noget, der tyder på, at de to mænd også stod bag eksplosion ved politistation på Nørrebro, oplyser politiet.

Københavns Politi mistænker to svenskere for at stå bag sidste uges kraftige eksplosion ved Skattestyrelsen.

Begge mænd er blevet begæret anholdt, og en 22-årig svensker blev på den baggrund anholdt i Sverige tirsdag aften. Han skal nu udleveres til Danmark.

Den anden, en 23-årig mand, er på fri fod og nu internationalt efterlyst.

Det oplyser chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi ved et pressemøde onsdag.

Ifølge en udskrift fra Københavns Byret, som TV 2 er i besiddelse af, blev de to svenskere varetægtsfængslet in absentia under et grundlovsforhør, der blev holdt bag lukkede døre tidligt tirsdag aften.

Begge mænd er beskyttet af et navneforbud. Det fremgår af retsdokumenterne, at de sigtede på fri fod må formodes at ville unddrage sig myndighederne, ligesom der er bestemte grunde til at antage, at de på fri fod vil kunne vanskeliggøre efterforskningen ved at påvirke beviser, eventuelle vidner eller medgerningsmænd.

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup holdt klokken 15.30 pressemøde om eksplosionerne i København.

De kom ikke med nye oplysninger om de to mistænkte eller politiets efterforskning. Mette Frederiksen sagde, at regeringen tager de to "regulere bombeangreb" på Nørrebro og Østerbro meget alvorligt:

- Begge sprængninger har bragt almindelige menneskers liv i fare, og det er stadigvæk næsten et uforståeligt mirakel, at der ikke er nogen, der er kommet alvorligt til skade.

Køretøj beslaglagt efter ransagninger

Det er overvågningsbilleder, vidneforklaringer og spor på gerningsstedet, der har gjort det muligt for politiet at finde frem til de to svenske mænd.

Som led i efterforskningen blev der tirsdag aften gennemført en række ransagninger og afhøringer i Sverige.

Det førte til, at politiet kunne beslaglægge et køretøj, som ifølge politiet blev brugt i forbindelse med sprængningen ved Skattestyrelsen.

TV 2 har været i kontakt med politiet i Malmø, der bekræfter anholdelsen, som fandt sted 22.30 tirsdag aften.

- Vi har fået en begæring om retshjælp fra politiet i Danmark, og det har ført til, at politiet i Region Syd i går aftes har pågrebet en 22-årig mand, der er mistænkt for indblanding i en detonation i Danmark, siger Niels Norling, der er presseansvarlig ved politiet i Malmø.

Motiv fortsat ukendt

De to svenskere sættes på nuværende tidspunkt ikke i forbindelse med sidste uges anden sprængning i København, hvor målet var en lokalpolitistation på Nørrebro.

Politiet har tidligere udtalt, at der ikke umiddelbart var en sammenhæng mellem sagerne, og det er stadig politiets teori.

- Der er ikke noget, der tyder på, at de to sprængninger har noget med hinanden at gøre, siger Jørgen Bergen Skov.

Chefpolitiinspektøren vil ikke udtalte sig om et muligt motiv for angrebet på Skattestyrelsen.

Sprængningen medførte store skader på bygningen på Østerbro, men de to personer, der befandt sig i bygningen, kom ikke noget til. Én person kom dog til skade, da vedkommende blev ramt af fragmenter fra eksplosionen, da personen befandt sig ved den nærtliggende Nordhavn Station.

Sverige ramt af adskillige eksplosioner

Mens sprængninger fortsat er et forholdsvis sjældent fænomen blandt kriminelle i Danmark, har det gennem flere år været hverdag på den anden side af Øresund.

Skåne har de seneste år været ramt af adskillige eksplosioner, og alene i 2019 har der været 19 eksplosioner i Malmø, viser en opgørelse fra SVT.

I Sverige har de kriminelle tidligere benyttet håndgranater og militæreksplosiver, men flere af eksplosionerne i 2019 adskiller sig ved, at der er brugt eksplosiver "fra vejbyggeri og lignende", har politiet forklaret.

TV 2 talte søndag med den svenske journalist Joakim Palmkvist fra avisen Sydsvenskan, der gennem en årrække har beskæftiget sig med det kriminelle miljø i Malmø.

- Svensk politis teori er, at sprængstofferne er stjålet fra byggepladser, da det er den nemmeste måde at få adgang til det, og fordi det er meget udbredt i Sverige ved eksempelvis vejanlægning, når der skal sprænges sten og klipper væk, forklarer Palmkvist.

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, som bistår dansk politi i efterforskningen, har tidligere oplyst, at der ved eksplosionen ved Skattestyrelsen blev brugt brisant sprængstof, der blandt andet benyttes af entreprenørvirksomheder.