Eksplosioner i K√łbenhavn har ligheder med bomber i Sverige, mener svensk journalist

Svenske kriminelle benytter i dag ofte spr√¶ngstof fra byggepladser, hvilket ogs√• kan v√¶re brugt ved bombe i K√łbenhavn.

Med den seneste tids eksplosioner i K√łbenhavn har danskerne f√•et et indblik i den virkelighed, der i flere √•r har v√¶ret hverdag p√• den anden side af √ėresund.

Malm√ł og Sk√•ne har de seneste √•r v√¶ret ramt af adskillige eksplosioner, og alene i 2019 har der v√¶ret 19 eksplosioner i Malm√ł, viser en opg√łrelse fra SVT. Til sammenligning har der v√¶ret ni i K√łbenhavn, senest mod Skattestyrelsen p√• √ėsterbro og en politistation p√• N√łrrebro.

Den svenske journalist Joakim Palmkvist fra avisen Sydsvenskan har gennem en √•rr√¶kke besk√¶ftiget sig med det kriminelle milj√ł i Malm√ł, og han ser flere mulige lighedspunkter mellem angrebene i Sverige og K√łbenhavn.

Målene i Sverige har ofte været boligkomplekser, virksomheder eller restauranter. Men også politiet har flere gange været mål, og senest blev et rådhus i Landskrona onsdag aften ramt af en kraftig eksplosion.

Fra svensk politi h√łrer Joakim Palmkvist, at der prim√¶rt er tale om to motiver, n√•r spr√¶ngstoffer tages i brug: Henholdsvis afpresning, hvor kriminelle vil have penge eller tjenester fra deres ofre, eller som straf for at g√• imod de kriminelle.

Som eksempel n√¶vner han angrebene mod en politistation i Malm√ł i 2014 og politistationen i Helsingborg i 2017. Kort inden angrebet i Helsingborg havde politiet lavet en stor indgriben mod narkomilj√łet i byen, og det er derfor det svenske politis teori, at angrebet var h√¶vn mod myndighederne.

Joakim Palmkvist har ikke kendskab til motiverne bag eksplosionerne i Danmark.

Ny tendens ved svenske eksplosioner

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, som bistår dansk politi i efterforskningen, mener, at der ved eksplosionen ved Skattestyrelsen blev brugt sprængstof af typen brisant.

Det er en h√łjeksplosiv spr√¶ngstoftype af milit√¶r styrke, som Forsvaret og entrepren√łrvirksomheder bruger i dagligdagen. Brisant detonerer hurtigere end lydens hastighed, men kr√¶ver brug af en detonator.

I Sverige har de kriminelle tidligere benyttet håndgranater og militæreksplosiver, men flere af eksplosionerne i 2019 adskiller sig ved, at der er brugt eksplosiver "fra vejbyggeri og lignende", har politiet forklaret til SVT.

- Vi kan se, at skaderne fra eksplosionerne bliver st√łrre og mere omfattende, siger Andy Roberts, politichef for Malm√ł Nord, til SVT.

Herhjemme mener Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, at spr√¶ngstoffet er blevet stj√•let, da privatpersoner ikke m√• k√łbe det. Det samme g√łr sig g√¶ldende i Sverige, forklarer Joakim Palmkvist.

- Svensk politis teori er, at sprængstofferne er stjålet fra byggepladser, da det er den nemmeste måde at få adgang til det, og fordi det er meget udbredt i Sverige ved eksempelvis vejanlægning, når der skal sprænges sten og klipper væk, forklarer kriminalreporteren.

Tendensen i Sverige har det seneste år været, at de kriminelle har bygget deres bomber med termokander som sprængkapsel. Udviklingen har betydet, at der udgik en ordre til betjente om at indrapportere det, hvis de så en efterladt termokande, og ikke selv nærme sig den.

Sprængstof er vigtigt spor

Det er uvist, om der er nogen sammenh√¶ng mellem en eller flere af de ni eksplosioner i K√łbenhavn.

I Sverige samler mistanken sig mod en meget lille gruppe af personer, blot tre til fem navngivne i det kriminelle milj√ł, forklarer Joakim Palmkvist. De mist√¶nkes for at st√• bag ikke alle, men mange af eksplosionerne i Malm√ł.

I fors√łget p√• at fastsl√•, om der ogs√• er sammenh√¶ng mellem bomberne i K√łbenhavn, skal politiets teknikere blandt andet fors√łge at finde ud af, hvilket materiale, der er blevet brugt, og om der er tale om professionelt fremstillede apparater eller hjemmelavede anordninger. Det fort√¶ller Jan Jarlb√¶k, der er erfaren efterforsker og tidligere forbindelsesofficer ved Europol.

- Man skal helt ned i 'dna’et' og den kemiske sammensætning på sprængstoffet for at se, om det er det samme, der har været brugt ved flere eksplosioner. På den måde kan man pejle sig ind på, om det er en persongruppe eller et individ, der har adgang til de her ting, siger Jan Jarlbæk.

Identificerer man særtegn er det desuden muligt for de danske efterforskere at kontakte myndigheder og efterretningstjenester i andre lande og sammenligne, om man her har haft eksplosioner med tilsvarende anordninger.

T√¶tte forbindelser over √ėresund

I Sverige er bandemilj√łet ikke lige s√• organiseret som i Danmark, forklarer Joakim Palmkvist, men der er t√¶tte forbindelser mellem de kriminelle milj√łer p√• hver side af √ėresund. Blandt andet har en af hovedpersonerne, der mist√¶nkes for flere eksplosioner i Malm√ł, forbindelse til personer i K√łbenhavn.

Men da gerningsmanden eller -m√¶ndene bag eksplosionerne i K√łbenhavn ikke er fundet, er det uvist, om der er en forbindelse til de kriminelle i Sverige.

- Men narkotikaen i Sk√•ne kommer gennem K√łbenhavn, i nogle tilf√¶lde er der famili√¶re forbindelser, s√• det er absolut muligt, at der kan v√¶re smuglet spr√¶ngstoffer fra Sverige til Danmark, siger Palmkvist.

Dansk politi har endnu ikke villet spekulere i eventuelle motiver bag eksplosionerne i K√łbenhavn.

Efter den seneste eksplosion ved politistationen p√• N√łrrebro er en formodet gerningsmand efterlyst med signalement og billeder.

En ny video fra politiet viser den person, der er mist√¶nkt for at have bragt en bombe til eksplosion foran en politistation p√• N√łrrebro.