Biler og bygninger hĂĄrdt ramt af eksplosion - mere end 200 ruder smadret

Trykbølge efter sprængning har medført materielle skader på flere omkringliggende bygninger.

Omkring 200 ruder er blevet smadret af den eksplosion og efterfølgende trykbølge, der ramte en nærpolitistation natten til lørdag på Hermodsgade 3 på Nørrebro i København.

Det konstaterer skadeservice-selskabet Recovery Nordic, der stĂĄr for oprydningsarbejdet ved de medtagede bygninger.

- De fleste vinduer er smadret helt. Vi arbejder med at sætte spån- og plastikplader på. Enkelte steder er det lidt vanskeligt, da vinduer er smadret i flere etagers højde, siger Mike Langtoft fra oprydningsfirmaet.

OgsĂĄ biler i omrĂĄdet har fĂĄet smadret blandt andet vinduer og revet sidespejle af ved eksplosionen, kan TV 2 konstatere efter vi har fĂĄet adgang til omrĂĄdet.

Kunne have været dødbringende

Det kunne dog være gået langt værre, hvis uheldet havde været ude i tidspunktet omkring eksplosionen.

Det siger sprængstofekspert Peter Hald fra Aarhus Universitet til TV 2.

- Jeg får kriller i maven, når jeg hører, at der både var cyklister og en fodgænger så tæt på bomben lige før sprængningen. Det var tæt på, at de var blevet slået ihjel, siger Peter Hald, der også priser sig glad for, at bomben ikke indeholdt metaldele, som kunne have forårsaget større og mere potentielt dødbringende skader.

- Det der sker, når en bombe med brisant bringes til sprængning, er, at der først bliver slået et hul i kraft af eksplosionen. Den bliver så fulgt op af en trykbølge med et voldsomt overtryk, som også er meget ødelæggende, hvilket man kan se på den forvredne dørramme på politistationen og de ødelagte sikkerhedsvinduer, forklarer Peter Hald.

Egen forsikring dækker

Vicepolitiinspektør Rasmus Agerskov Schultz fra Københavns Politi fortæller, at de materielle skader ikke kun er begrænset til Hermodsgade.

- Helt hen til Tagensvej (50 meter fra sprængningsstedet, red.) er der sket skader på særligt vinduer. Rent byggeteknisk undersøger et hold skaderne, men der er ikke sammenstyrtningsfare, siger han.

Man skal henvende sig til eget forsikringsselskab, hvis man har observeret skader pĂĄ sin ejendom.

Mand pĂĄ 15-25 ĂĄr efterlyses

Gerningsmanden beskrives som en mand i alderen 15-25 år, 170-180 cm høj, almindelig af bygning, iført en sort jakke med afstivet skygge på hætten og hætten trukket over hovedet, mørke løstsiddende bukser med en lomme på højre bukseben, lyst mærke på lommen på buksebenet og sorte sko med sorte såler. Manden bar en handske på venstre hånd.

Han bar en markant pose, hvorpĂĄ der stod SOLID pĂĄ den ene side og pĂĄ den anden var et stort udrĂĄbstegn.

En ny video fra politiet viser den person, der er mistænkt for at have bragt en bombe til eksplosion foran en politistation på Nørrebro.

Ingen personer kom til skade ved eksplosionen.