Krimi

Eksplosion ved Skattestyrelsen efterlod krater i betonen

Det kræver sprængstof af militær styrke at lave sådan et krater, siger ekspert.

Der er ingen tvivl om, at det krater, som er kommet foran indgangen til Skattestyrelsen, stammer fra en eksplosion af sprængstoffer af militær styrke.

Det slår Peter Hald, der er sikkerhedsleder ved Institut for Kemi på Aarhus Universitet, fast.

- Min første tanke var, at det var fra et gasangreb, som dem vi ser foretaget mod pengeautomater, men det hul viser helt tydeligt, at det er brisant sprængstof. Effekten fra eksplosionen rammer som en hammer og knuser betonen, siger han til TV 2.

Sikkerhedslederen, der selv har undervist i sprængninger, vurderer ud fra billederne, at der er brugt en hel del sprængstof ved angrebet på Skattestyrelsen.

- Det er selvfølgelig svært at sige præcis, men afhængig at tykkelsen på flisen vil jeg vurdere, at der er brugt omkring ét kilo sprængstof, siger Peter Hald.

Bruges af Forsvaret

Brisant sprængstof kaldes ofte plastiksprængstof og kan formes efter, hvilken type sprængning det skal bruges til. Det forårsager en eksplosion med en knusende effekt, som sender chokbølger ud og efterlader et hul.

Sprængstoffet kræver, at man benytter en detonator, og detonationshastigheden er højere end lydens hastighed.

- De hvide striber på jorden ved siden af krateret stammer fra den indpakning, sprængstoffet har været i. Ved eksplosionen har stykkerne bevæget sig med to kilometer i sekundet og dermed slebet overfladen, siger Peter Hald.

Det kræver sprængstof af militær styrke at lave sådan et krater, siger ekspert Peter Hald, omkring eksplosionen, der ramte Skattestyrelsens facade tirsdag aften.

Brisant sprængstof er ifølge Peter Hald ganske ufarligt, hvis det håndteres korrekt. Blandt andet fordi det kræver en detonator, og fordi sprængstof og detonator normalt ikke transporteres samlet.

Svært tilgængeligt

Forsvaret bruger brisant sprængstof i det daglige arbejde, men det gør entreprenørvirksomheder, som eksempelvis Metroselskabet, også.

Det ændrer dog ikke på, at det ikke er noget, man bare lige henter i det lokale byggemarked, og Peter Hald mener da også, at sprængstoffet brugt ved Skattestyrelsen er stjålet.

- I Danmark er det ikke nemt at få fat i, så mit bud vil være, at det kommer fra udlandet. I Norge og Sverige bruges hundredevis af virksomheder tonsvis af sprængstoffer, og det er ikke svært at forestille sig, at der i en af dem er en uhæderlig medarbejder, siger han.

Samtidigt understreger han, at det er usandsynligt, at sprængstoffet skulle kommer fra Forsvaret, da der her er rigtig god kontrol med det.

Motivet er ukendt

Eksplosionen med brisant sprængstof ramte Skattestyrelsens kontorer på Østbanegade i København tirsdag aften klokken 22.15.

Bygningens facader fik store skader, og vidner har fortalt TV 2, hvordan mure, vinduer og møbler rystede i deres nærliggende lejligheder.

Politiet har indtil nu ikke kunne fortælle noget om motivet, eller om den eventuelle gerningsmand eller -mænd.

De har udtalt, at de ikke mener, at der er tale om et personangreb, men et angreb på selve bygningen.

Eksplosionen er blot den seneste af i alt otte eksplosioner i hovedstadsområdet de seneste seks måneder.

- 7 til 8 eksplosioner på et halvt år er markant, og noget som har den største opmærksomhed hos politiet og i anklagemyndigheden, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov til TV 2.

En enkelt person, der befandt sig på Nordhavn Station ikke langt derfra, kom til skade under eksplosionen ved Skattestyrelsen, men kunne selv fragte sig til skadestuen.