Eksplosion ved Skattestyrelsen - det ved vi, og det mangler vi svar på

Tirsdag 6. august klokken cirka 22.15 skete der en stor eksplosion ved Skattestyrelsen på Østerbro i København. To svenskere mistænkes for at stå bag.

square to 16x9
1 Tirsdag 6. august klokken cirka 22.15. En eksplosion ryster Skattestyrelsen på Østbanegade på Østerbro i København. Bygningen fik store skader som følge af eksplosionen.
2 Onsdag 7. august klokken 00.15. Københavns Politi oplyser, at ingen af de to personer, der befandt sig i bygningen, var kommet noget til.
3 Onsdag 7. august klokken 08.54. Københavns Politi kalder eksplosionen for ”et angreb”. På et pressemøde siger de, at motiv, gerningsmænd, og hvad der forårsagede eksplosionen, fortsat mangler.
4 Lørdag 10. august klokken 15.47. Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at hun har indkaldt Regeringens Sikkerhedsudvalg til møde efter endnu en eksplosion i København.
5 Onsdag 14. august klokken 09.00. Københavns Politi oplyser på et pressemøde, at to svenske mænd mistænkes for at stå bag eksplosionen ved Skattestyrelsen.

Det ved vi om eksplosionen

6. august klokken 22.15 fandt en eksplosion sted foran Skattestyrelsen på Østbanegade på Østerbro i København.
Facaden på bygningen led stor skade, mens ingen af de to personer, der var til stede i bygningen, kom noget til. 
Ifølge politiet er der ikke umiddelbart nogen sammenhæng med en anden eksplosion foran en nærpolitistation på Nørrebro i København få dage senere.
Indgangspartiet foran Skattestyrelsen på Østerbro i København. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Det ved vi om gerningsmændene

På baggrund af efterforskningen mener Københavns Politi, at to svenske mænd står bag sprængningen ved Skattestyrelsen.
På et pressemøde 14. august oplyste politiet, at en 22-årig mand aftenen forinden var anholdt i Sverige, mens den anden mistænkte, en 23-årig mand, er internationalt efterlyst.
Ved et retsmøde 16.august ved Retten i Malmø blev det besluttet, at den 22-årige skal udleveres til Danmark. Manden har frem til 23. august til at beslutte sig for, om han ønsker at anke beslutningen. 
Ved retsmødet 16. august kom det desuden frem, at der foruden beslaglæggelsen af en hvid Citroën Berlingo blev beslaglagt både mobiltelefoner, et hukommelseskort, en Playstation og et USB-stik samt noget tøj og sko.
Ifølge en udskrift fra Københavns Byret, som TV 2 er i besiddelse af, blev de to svenskere varetægtsfængslet in absentia under et grundlovsforhør, der blev holdt bag lukkede døre tidligt tirsdag aften 13. august.
Politiet har også gennemført en række ransagninger og afhøringer i Sverige, hvilket har ført til beslaglæggelse af en hvid Citroen Berlingoj, som politiet mener har været benyttet ved angrebet. Derfor efterlyser de vidner, der kunne have set bilen.

Det ved vi om motivet

Efter anholdelsen af de to mistænkte vil politiet fortsat ikke udtale sig om mulige motiver til sprængningen.
Det er ikke første gang, at danske skattemyndigheder er udsat for angreb.
6. august 2003 sprang en boks i luften ved Told & Skats kontorer på Østerbro i København. Og også i 2006 oplevede Told & Skat et angreb, da der blev sprunget et hul i døren hos Told & Skat på Tagensvej i København.
Told og Skats indgangsparti og dele af bygningen på Tagensvej blev kraftigt ødelagt. Foto: Mogens Flindt / Scanpix Danmark

Det ved vi om sprængstoffet

Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste oplyser, at der blev brugt brisant sprængstof ved eksplosionen. Politiet har bekræftet, at der var tale om industrielt sprængstof, der var placeret cirka 60 centimeter fra Skattestyrelsens hovedindgang.
Det er en sprængstoftype af militær styrke, som Forsvaret og entreprenørvirksomheder bruger i dagligdagen. Brisant sprængstof detonerer hurtigere end lydens hastighed, men kræver brug af en detonator.
I Sverige, som har været ramt af adskillige eksplosioner de senere år, bruger kriminelle ofte eksplosiver fra netop bygge- og anlægsbranchen, da det er meget udbredt i Sverige og derfor nemt at få adgang til.
Et krater uden for Skattestyrelsen. Foto: TV 2

Det ved vi om de tilskadekomne

Ingen personer inde i Skattestyrelsen kom noget til ved eksplosionen. Der var to rengøringsfolk til stede i bygningen.
Én person har senere henvendt sig på skadestuen. Vedkommende var blevet ramt af fragmenter fra eksplosionen, da personen befandt sig ved Nordhavn Station.

Det mangler vi svar på:

  • Stod de mistænkte svenskere bag sprængningen?
  • Hvor har de fået sprængstoffet fra?
  • Hvad er svenskernes forbindelse til København og Danmark?
  • Hvad er motivet for angrebet?