Tre mænd dømmes til døden for drab på dansk og norsk kvinde

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og hendes norske veninde blev dræbt 17. december 2018 af IS-sympatisører.

Tre mænd er blevet dømt til døden for drabene på danske Louise Vesterager Jespersen og hendes norske veninde, Maren Ueland.

En fjerde er blevet dømt til livsvarigt fængsel, mens 20 andre er blevet idømt mellem 5 og 25 års fængsel for deres rolle i dobbeltdrabet, der skete i Atlasbjergene i Marokko.

Det står klart, efter en marokkansk domstol torsdag eftermiddag har afsagt dom i sagen.

Derudover er de pårørende til Maren Ueland blevet tildelt to millioner marokkanske dirham i erstatning. Det svarer til cirka 1,4 millioner danske kroner. Det er de dømte, der skal betale pengene.

Danske Louisa Vesterager Jespersens familie får derimod ingen erstatning. Familiens advokater har ønsket, at den marokkanske stat skulle betale en erstatning, men det har retten ikke fundet belæg for.

Sværget troskab til IS

Fire mænd var hovedmistænkte og tiltalt for drabene. Mændene har alle sværget troskab til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i en video.

Tre af dem havde forinden erkendt drabene, og anklageren havde ønsket dødsstraf til dem.

Den fjerde mand var både anklaget for at have været med til at planlægge angrebet og for at flygte efterfølgende.

Anklagemyndigheden havde krævet ham fængslet på livstid.

ARKIV. De tre mænd Rachid Afatti, Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad er blevet dømt til døden for at have slået danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland ihjel.
ARKIV. De tre mænd Rachid Afatti, Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad er blevet dømt til døden for at have slået danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland ihjel. Foto: - / Ritzau Scanpix

I alt har 24 mænd været tiltalt for at have spillet en rolle i det netværk af Islamisk Stat-sympatisører, der stod bag drabene.

- De er alle sammen blevet dømt. Der var kun én, der fik fem års fængsel. De fleste har fået mellem 20 og 25 års fængsel, siger TV 2s journalist i Marokko, Sanne Lau Pedersen.

**

Perspektiv

Irakiske medlemmer af Hashed al-Shaabi vender et IS-flag på hovedet i Al-Qaim 3. november 2017.
Irakiske medlemmer af Hashed al-Shaabi vender et IS-flag på hovedet i Al-Qaim 3. november 2017. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Scanpix Denmark

Islamisk Stat er besejret, men lever videre

I marts 2019 blev terrororganisationen Islamisk Stat (IS) endeligt besejret i Syrien, da syriske styrker indtog landsbyen Baghouz, der udgjorde den sidste rest af Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Men Islamisk Stat lever videre – dog i en ny rolle, lyder det fra flere eksperter.

Terrororganisationen er under ledelse af den selverklærede kalif Abu Bakr al-Baghdadi, hvis strategi nu er at eksportere Islamisk Stats metoder til radikaliserede islamiske grupper rundt om i verden.

- Hvor IS tidligere opfordrede jihadkrigere til at komme til Syrien og Irak, opmuntrer de nu til angreb mod krigernes hjemlande, siger Anne Speckhard, som står i spidsen for The International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE) i USA, til Weekendavisen.

***

Var på vandretur

17. december 2018 blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Danmark og 28-årige Maren Ueland fra Norge fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko.

Drabene blev hurtigt efterforsket som en kriminel handling, da ligene havde skader på halsregionerne – de var blevet halshugget.

Marokko har ikke eksekveret en dødsstraf siden 1993, og der sidder i dag flere end 100 dødsdømte og afsoner i marokkanske fængsler.

Station 2 fulgte med, da Louisa Vesterager Jespersens mor tog til Marokko for at opleve sin datters sidste rejse. Se udsendelsen på TV 2 PLAY.