Krimi

Mor efter dom til datters drabsmænd: Dødsstraf er nødvendigt

Med dødsstraffen til tre mænd i Marokko føler Helle Jespersen, at datteren og hendes norske veninde har fået retfærdighed.

Torsdag faldt der dom over de ansvarlige for drabene på danske Louise Vesterager Jespersen og hendes norske veninde, Maren Ueland.

Tre mænd blev dømt til døden, og en fjerde mand er blevet dømt til livsvarigt fængsel. Yderligere 20 personer er blevet idømt mellem 5 og 25 års fængsel for deres rolle i dobbeltdrabet.

Dermed valgte retten i Salé i Marokko at følge anklagemyndigheden, som på forhånd gik efter at få tildelt dødsstraf til de tre hovedmistænkte mænd i sagen.

Vi er nødt til at vise, at vi ikke finder os i det

Helle Jespersen, mor til dræbte Louise Vesterager Jespersen

Dødsdom vækker glæde

Moren til Louise Vesterager Jespersen ønskede ikke at være til stede under torsdagens retsmøde. I stedet var familiens bistandsadvokat i retten.

Helle Jespersen siger til TV 2, at hun med dagens dom kan begynde at bearbejde sorgen:

- Jeg håber, at der kan komme fred og ro på hverdagen. Nu er der sat punktum, og nu kan vi ikke gøre mere. Nu kan jeg komme i gang med bearbejdningen og læge de mange sår.

Helle Jespersen håber, at dødsdommen over de tre mænd vil blive eksekveret - og gerne så hurtigt som muligt.

- De er med i en organisation (Islamisk Stat, red.), der kun tænker på at dræbe mennesker, som ikke har gjort andre noget. Vi er nødt til at vise, at vi ikke finder os i det, siger hun.

- Dødsstraffen gør, at de ikke kan gå ud og gøre det samme over for andre.

Chokerede over dom

Marokko har i praksis ikke eksekveret en dødsdom siden 1993, og derfor bliver dommen til de tre hovedmistænkte formentlig en anden.

Det fortæller TV 2s journalist Sanne Lau Pedersen, der var til stede under domsafsigelsen.

- Der er de facto ikke dødsstraf i Marokko. Det bliver i stedet en livstidsstraf til de tre mænd, der stod bag drabet på den danske og norske kvinde, siger hun.

Det står klart efter en marokkansk domstol torsdag eftermiddag har afsagt dom i sagen.

- Der var en del familiemedlemmer til de dømte til stede i retten, og de reagerede ved at begynde at græde og gå ud af retssalen. De virkede til at være meget chokerede over den dom, som deres mænd og brødre fik, fortæller Sanne Lau Pedersen.

Erkender troskab til Islamisk Stat

Under en vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december 2018 blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland fanget af mændene og halshugget.

Det hele blev optaget på video af de tre Islamisk Stat-sympatisører.

Efterfølgende florerede et link til drabsvideoen og en række både unge og ældre danskere blev sigtet for at have spredt videoen til andre.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har 21 af de 24 dømte mænd erkendt at være en del af Islamisk Stat. Men terrororganisationen har aldrig offentligt meldt ud, at den skulle stå bag drabene.