Minister bad politi "stramme balderne" i sag om tyveri - nu er seks personer sigtet

Fyns Politi erkender, at der er sket fejl i en sag om tyveri af droner for 32.000 kroner og undskylder overfor butiksejeren.

Seks mænd i alderen 20 til 24 år er blevet sigtet i en meget omtalt sag om butikstyveri på Fyn.

Det oplyser Fyns Politi mandag til Fyens Stiftstidende.

Sigtelserne har været længe undervejs, selvom der i sagen var gode overvågningsbilleder af gerningsmændene. Billederne viste en gruppe personer, der 24. maj sidste år stjal droner for knap 32.000 kroner i forretningen RC Kongen i Søndersø på Fyn.

Alligevel valgte Fyns Politi at henlægge sagen med henvisning til, at gerningsmændene ikke kunne identificeres.

Det på trods af, at flere beboere i Vollsmose over for TV 2 i maj i år umiddelbart let kunne identificere mændene på billederne som værende en del af det kriminelle miljø i Odense-bydelen.

Fyns Politi har tidligere erkendt, at der er blevet begået fejl i sagen, men nu er gerningsmændene altså identificeret og sigtet.

- Anklagemyndigheden har sagen nu, og så går der nok nogle måneder, før retssagen begynder, siger chefpolitiinspektør ved Fyns Politi Lars Bræmhøj til TV 2.

Han ønsker ikke at kommentere, hvorvidt mændene i forvejen er kendt af politiet.

Beboere kunne identificere gerningsmænd

TV 2 omtalte første gang sagen om tyveriet 21. maj.

Jeg håber, at Fyns Politi nu vil stramme ballerne

Søren Pape Poulsen (K), forhenværende justitsminister

Indehaver af RC Kongen Kim Nannestad fortalte dengang, at han blev dybt frustreret, da Fyns Politi i et brev af 18. november 2018 orienterede ham om, at efterforskningen af sagen var lukket, selvom overvågningsbilleder fra hans butik tydeligt viste gerningsmændenes ansigter.

I brevet stod der blandt andet, at ”efterforskningen i sagen har ikke resulteret i spor, vidneforklaringer eller andre beviser, der kan føre til identifikation af gerningsmanden”.

- Jeg håbede da på, at politiet ville gøre noget ved det og tage vores henvendelse seriøst. Det er det mindste, man kan forlange, sagde Kim Nannestad dengang.

TV 2 satte sig for at efterprøve politiets påstand blandt lokale i Vollsmose, og det viste det sig, at gerningsmændene var let genkendelige. I løbet af en time fandt TV 2 således 15 beboere, som uafhængigt af hinanden kunne identificere en eller flere af gerningsmændene.

TV 2 viste desuden billederne til en myndighedsperson med indgående kendskab til det kriminelle miljø i Vollsmose. Vedkommende ønskede ikke at stå frem - men identificerede alle gerningsmænd på ét minut.

Politi: - Det er en kæmpe fejl

TV 2s omtale af sagen satte sindene i kog hos flere politikere, herunder den nu forhenværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der bad Fyns Politi om at ”stramme balderne”.

- Jeg håber, at Fyns Politi nu vil stramme ballerne og få løst den her sag. Få fanget de her folk, som tydeligvis er nemme at genkende, og så må man beklage over for butiksejeren, og så må vi komme videre, lød det.

I maj ønskede Fyns Politi ikke at stille op til interview i sagen, men erkendte i en mail til TV 2, at der var blevet begået fejl, og at efterforskningen var genåbnet, efter at Kim Nannestad havde klaget over politiet.

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj forklarer nu, at Fyns Politi begik to fejl i sagen. Først ved at henlægge sagen i en bunke, hvor den blev glemt, og igen ved ikke at reagere hurtigt nok, da den glemte sag blev fundet.

Hvorfor Fyns Politi skrev til Kim Nannestad, at gerningsmændene ikke kunne identificeres, kan Lars Bræmhøj ikke forklare - for kort efter at politiet så overvågningsbillederne igennem, kunne seks af gerningsmændene identificeres, fortæller han.

- Det er en kæmpe fejl. Jeg kan kun gisne om, hvad der er sket. Dem, der sidder og laver en slutningsskrivelse på det her, har ikke nogen interesse i ikke at opklare en sag, hvor der er så tydelige spor at gå efter, siger han.

Butiksindehaver er glad for sigtelserne

Lars Bræmhøj forklarer, at Fyns Politi på baggrund af sagen nu har skærpet procedurerne for at undgå fremtidige fejl. Han beklager, at Kim Nannestad måtte vente så længe.

- En ting er at identificere gerningsmændene, og noget andet er at efterforske sagen til bunds - det kan godt tage lidt tid. Men det burde ikke kunne ske, at sådan en sag bliver henlagt, og det beklager vi mange gange.

Han håber dog på, at borgerne på trods af sagen stadig har tillid til politiet.

- En gang imellem kan der ske fejl ligesom i alle andre virksomheder. Det er mennesker, vi har ansat. Men jeg håber alligevel, at borgerne har en fornemmelse af, at vi har et godt politi, siger Lars Bræmhøj.

Til Fyens Stiftstidende siger Kim Nannestad, at mediernes omtale af sagen har været en hjælp, og det er Lars Bræmhøj i dette tilfælde enig i.

- At det kom i medierne var nok godt nok, for ellers kunne der være gået et par måneder mere, inden vi havde kigget på sagen. Så lige præcis i denne sag kan han godt have ret, siger chefpolitiinspektøren.

Kim Nannestad er glad for, at politiet endelig har sigtet gerningsmændene.

- Jeg er glad og taknemmelig over, at vores retssystem virker, og at det ikke kan betale sig at tage ting, der ikke tilhører én, uden at betale, siger RC Kongen-indehaveren til Fyens Stiftstidende.

Strafferammen for tyveri er halvandet års fængsel.