Krimi

Landsret skærper straffe i Atea-bestikkelsessagen

Sagen handler om en hemmelig konto hos it-selskabet Atea, der betalte for luksusture og restaurantbesøg for ledende medarbejdere hos Region Sjælland.

Østre Landsret har netop afsagt domme over tre tidligere Atea-chefer og to ledende medarbejdere i Region Sjælland.

Alle fem er af landsretten blev dømt skyldige og idømmes mellem tre måneders betinget fængsel til to års ubetinget fængsling.

Den hårdeste straf modtog René Clausen, der af Østre Landsret blev idømt to års fængsel for 15 forhold af bestikkelse for mere end 320.000 kroner og 13 forhold af mandatsvig for over 800.000 kroner. Han blev ved byretten i Glostrup sidste år idømt halvandet år.

René Clausen er tidligere it-driftschef i Region Sjælland og var i 2007 med til at lave aftalen, der gik forud for bestikkelsessagen, der er blevet omtalt som én af de største i danmarkshistorien.

Derudover er Michael Mølkær Jensen, tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, blevet idømt fire måneders betinget fængsel. Her er der også tale om en skærpelse af byrettens afgørelse. Han straffes for to forhold af at modtage bestikkelse for i alt 10.413 kroner og ét forhold af mandatsvig for 101.000 kroner.

Ateas tidligere salgschef Per Juul Andersen er blevet idømt et år og tre måneders fængsel for 13 forhold af aktiv bestikkelse for cirka 300.000 kroner og 11 forhold af mandatsvig for lidt mere end en halv million kroner.

To Atea-chefer slipper for fængsel

Ligesom for Clausens og Mølkær Jensens domme er landsrettens afgørelse over Per Juul Andersen en skærpelse af den dom, byretten nåede frem til sidste år. Dengang blev den tidligere salsgchef idømt et års fængsel.

De tidligere Atea-chefer Claus Hougesen, tidligere administrerende direktør, og Peter Trans, forhenværende koncernchef, er blevet idømt henholdsvis seks og tre måneders betinget fængsel. Derudover skal de aftjene mellem 120 og 100 timers ulønnet samfundstjeneste.

Mens Hougesen kendes skyldig i bestikkelse for cirka 100.00 kroner og mandatsvig for mere end en kvart million, er Trans kun kendt skyldig i mandatsvig. Det beløber sig ifølge Landsretten til godt 163.000 kroner.

For begge gælder det, at landsrettens dom er mildere, end hvad byretten nåede frem til.

Landsretten har desuden besluttet, at Claus Hougesen og Peter Trans ikke skal afsone sin straf bag tremmer, såfremt de overholder betingelserne for deres straf. I byretten var de begge blevet dømt til at skulle tre måneder i fængsel som en del af deres straf.

Alle fem havde anket byrettens afgørelse for at blive frifundet.

Det handler sagen om

I centrum for Atea-sagen er en mere eller mindre hemmelig konto hos Atea.

I 2007 indgik daværende it-driftschef i Region Sjælland, René Clausen, en aftale med den daværende administrerende direktør hos Atea, Claus Hougesen.

Der skulle indsættes et beløb svarende til halvanden i procent af den samlede værdi, Region Sjælland brugte hos Atea på en særlig konto i it-selskabet, som Region Sjælland kunne bruge til at købe it-udstyr og ydelser.

Kontoen blev døbt 2840, men pengene fremgik ikke af Region Sjællands regnskaber.

Anklagemyndigheden mener, at de penge, der blev indsat på denne konto, ikke blev brugt til at købe hverken ydelser eller it-udstyr hos Atea, men derimod til at forkæle ledende medarbejdere i Region Sjælland.

Her nævnes dyre restaurantbesøg, luksusture til blandt andet Florida, Rom, Las Vegas og Dubai.

Formel 1-løb blev begyndelsen på enden

Sidstnævnte skete i forbindelse med et Formel 1-løb i ørkenstaten.

Fra Region Sjælland deltog René Clausen og Michael Steen Hansen, den tidligere it-direktør i regionen, der ved retten i Glostrup sidste år blev dømt for at modtage bestikkelse og at have begået underslæb. På samme tur var også Claus Hougesen, Peter Trans og Carsten Ritzau med for Atea.

Ritzau fik og accepterede sidste år otte måneders fængsel, hvoraf de tre skulle afsones, ved Retten i Glostrup.

I alt menes luksusturen til Formel 1-løbet at have kostet i omegnen af 400.000 kroner. Den blev dog samtidig begyndelsen på enden for 2840-kontoen.

Atea forelagde resultater for regionen

I 2015 skiftede flere af de ledende Atea-folk – herunder Claus Hougesen og siden Peter Trans og Carsten Ritzau – til det nystiftede selskab 3A-it. Få måneder senere vandt de et stort udbud fra Region Sjælland for næsen af Atea, hvilket fik den nye ledelse hos Atea til at undersøge 2840-kontoen.

De fremlagde resultaterne for Region Sjælland, der annullerede kontrakten med 3A-it og kontaktede politiet.

Atea blev ved Retten i Glostrup idømt en bøde på ti millioner kroner. Selskabet accepterede straffen.