Krimi

Politiet sigter 28 for at køre påvirkede på el-løbehjul

En aktion mod elektriske løbehjul i weekenden fører til flere sigtelser for spritkørsel.

Københavns Politi har i løbet af weekenden sigtet 28 personer for at køre på el-løbehjul i påvirket tilstand, oplyser politiet.

I 24 af sagerne var der tale om spirituskørsel, mens de sidste fire drejer sig om kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer.

Sigtelserne er et resultat af en særlig indsats natten til henholdsvis lørdag og søndag, hvor politiet havde fokus rettet mod netop trafikanter på el-løbehjul.

Det fortæller vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen ved Københavns Politi Henning Pedersen, som er overrasket over omfanget af berusede eller på anden måde påvirkede borgere på elektriske løbehjul.

- At vi kan tage så mange på bare to dage, er faktisk temmelig rystende.

Den højeste promille, der blev målt, var over 2,0.

Risiko for fængsel

Som betegnelsen el-løbehjul afslører, er der tale om et løbehjul, der drives fremad af en elektrisk motor frem for spark med foden.

Det gør løbehjulet til et motorkøretøj, og så gælder færdselslovens bestemmelser om spiritus- og narkokørsel.

Det er ikke tilladt at køre på el-løbehjul med en promille over 0,5. Hvis man alligevel gør det - og bliver pågrebet af politiet - udløser det en bøde på 2000 kroner, første gang det sker.

- Anden gang koster det en bøde på 4000 kroner, og tredje gang kan man komme i fængsel for det, siger Henning Pedersen.

Kørte to på ét løbehjul

El-løbehjul skal køre på cykelstien, man skal være over 15 år for at bruge dem, og man må kun køre én person på løbehjulet ad gangen.

- Vi har i forvejen kørt massive kampagner både på tv, radio og de sociale medier, for at brugerne skulle blive bekendt med reglerne for kørsel med el-løbehjul, siger Henning Pedersen og fortsætter:

- Vi har haft en idé om, at de ikke kendte reglerne.

I weekendens indsats har politiet ikke kun holdt øje med, om løbehjulskørerne i Københavns gader var påvirkede af alkohol eller stoffer. De har også slået ned på andre overtrædelser af færdselsloven, fortæller Henning Pedersen

- Der kan sagtens være forskellige indgange til, at vi stopper nogen på el-løbehjul. I et af de 28 tilfælde blev to personer stoppet, fordi de kørte sammen på ét løbehjul. Og så viste det sig, at føreren var påvirket.

Tallene på weekendens sigtelser er de første, der viser omfanget af færdselsovertrædelser begået af brugere af el-løbehjul i København.