Krimi

Politiet opdagede allerede datafejl i 2018

En fejl i et it-system, der behandler teledata betyder, at 10.000 sager skal gennemgås igen.

Rigspolitiet har kendt til en omfattende fejl i et internt it-system siden november 2018.

Det fortæller chefinspektør i Rigspolitiet Torben Mølgård Jensen til TV 2 tirsdag aften.

- Vi får en henvendelse om fejlen fra en politikreds i november 2018. Politikredsen havde analyseret to sæt data og set, at der var en forskel, siger han.

Selvom Rigspolitiet har kendt til datafejlen siden november 2018, gik de først i gang med en større undersøgelse fejlen 1. marts, efter endnu en politikreds gjorde opmærksom på den 18. februar.

Derfor var politiet tavs om fejlen

Ifølge Torben Mølgård Jensen ønskede politiet at danne sig et overblik over omfanget af fejlen, inden de meldte noget ud.

- Hvis vi havde sagt noget, idet vi opdagede fejlen, havde vi stået i en situation, hvor vi ikke rigtig kunne sige noget.

- Vi ville bore os så langt ned i problemet som muligt, før vi begyndte at melde det ud til forsvarsadvokater og andre, fortæller han.

Men den fremgangsmåde er forkert, mener Peter Skaarup (DF), der indtil folketingsvalget var formand for Folketingets Retsudvalg.

- I samme øjeblik man blev opmærksom på fejlen – og at det i lang tid og i mange tilfælde har kunnet påvirke straffesager her i landet – skulle man have orienteret hele vejen rundt, siger han til Berlingske.

Den fungerende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), fik heller ikke noget at vide. Han blev først orienteret om fejlen mandag aften, oplyser den konservative pressetjeneste til Berlingske.

Datafejlen i politiets system betyder, at op mod 10.000 sager skal gennemgås igen, efter politiet har opdaget fejlen. Politiet skønner, at fejlen kan optræde i omkring ti procent af sagerne.

- Fejl kan ske, men det er endnu værre, hvis man ikke rydder op efter sine fejl, og det er det, som vi er gået i gang med nu, siger Torben Mølgård Jensen til TV 2.

Fejl kan have begrænset politiets efterforskning

Fejlen i it-systemet har betydet, at programmet utilsigtet har frasorteret oplysninger om teleoplysninger, som det ikke skulle. For eksempel ved, at telefonnumre, der var aktive på en given telemast, blev sorteret fra af programmet.

På den måde kan fejlen have påvirket skyldsspørgsmål, fordi personer ikke har kunnet dokumentere et alibi, der måske var uforeneligt med at være på gerningsstedet på gerningstidspunktet.

Men det kan også have begrænset politiets egen efterforskning. Data fra nogle mobiltelefoner kan nemlig have manglet i de oversigter, som efterforskerne har haft adgang til.

Den alvorlige fejl betyder, at samtlige sager fra 2012-2019, hvor teleoplysninger har været anvendt, skal gennemgås af politi og anklagemyndigheden igen.