Krimi

Dansk chauffør fængslet for hash-smugling - firma bag involveret i anden sag

Johni og Helle Mainz. Privatbillede

Tidligere i år blev en dansker taget med 987 kilo hash i Frankrig. Nu er en chauffør fængslet i en ny sag. Samme firma er involveret i begge sager.

Johni Mainz, 39, blev i dag varetægtsfængslet af en dommer i Frankrig, anklaget for forsøg på indsmugling af 220 kilo hash. Det sker, efter han søndag morgen tæt på Lyon blev anholdt af politiet, som fandt hashen gemt i et parti frostvarer.

Sagen er opsigtsvækkende på grund af sammenfald med en sag tidligere på året i Sydfrankrig, hvor en 54-årig dansker blev taget med 987 kilo ombord på lastbilen. I begge sager mener de pårørende, at der er tale om uskyldige lastbilchauffører, der intetanende bliver udnyttet til at smugle hash.

- Jeg er totalt rystet over det, der sker her. Nogen må gøre noget for at hjælpe os, siger Helle Mainz, der er gift med manden, som i dag blev varetægtsfængslet.

- Min mand har aldrig nogensinde smuglet hash eller lavet noget andet, der minder om det. Jeg er helt sikker på, han er uskyldig, siger Helle Mainz.

Hun har fem børn sammen med Johni Mainz og frygter for, hvad der nu skal ske.

- Jeg har fået at vide, at han står til en straf på to til tre år. Det vil smadre vores familie fuldstændig. Vores ene søn er syg, og jeg har ikke råd til at blive boende i vores lejlighed, siger Helle Mainz.

Chauffør fik otte års fængsel

Sagen minder på flere måder om den 54-årige Torben Nielsen, som i februar blev taget på grænsen mellem Spanien og Frankrig med 987 kilo hash gemt i paller med vin.

Her blev Torben Nielsen blot en uge efter anholdelsen idømt otte års fængsel ved en fransk domstol. Siden har hans samlever, Gitte Thoft, kæmpet for at bevise hans uskyld.

- Der er så meget i den sag, der er helt vanvittigt. For det første har Torben ingen forbindelser til kriminelle, og han er heller ikke tidligere dømt for noget. For det andet er det tydeligt, at Lisberg Transport, som Torben kørte for, har forbindelser til hashsmugleri. Jeg er helt sikker på, at Torben har været i kløerne på nogle kriminelle, der har udnyttet ham.

Men uanset, hvem han har kørt for, så siger det jo ikke i sig selv noget om, at Torben Nielsen er uskyldig?

- Nej, men det ved jeg, at han er. Han har slet ingen forbindelser til den verden, siger Gitte Thoft.

Samme firma i søgelyset

En tidligere vognmand, der er tæt forbundet med og har arbejdet for Lisberg Transport er to gange dømt for omfattende hashsmugling. Efter anholdelsen af Torben Nielsen i februar blev firmaet solgt videre. Den nye ejer hedder Thomas Madsen og har omdøbt firmaet til Euroways Aps. Netop dét firma står bag transporten i den nye sag, hvor Johni Mainz blev taget med 220 kilo kilo hash.

- Det er da for mystisk, at det samme firma nu to gange i løbet af i år er involveret i hashsmugleri. Jeg ved ikke præcis, hvordan det er organiseret, og hvem der står bag. Men det kan da ikke være tilfældigt, siger Helle Mainz.

Hverken den tidligere eller nuværende ejer af lastbilfirmaet, der går igen i de to sager, vil i dag kommentere sagen over for TV 2 Nyhederne. Det samme gælder den danske ambassade i Paris. Udenrigsministeriet skriver i en mail, at:

- Borgerservice kan bekræfte, at en dansk statsborger er blevet anholdt i Frankrig. Ambassaden i Paris yder konsulær bistand til danskeren. Vi har tavshedspligt i personsager og kan ikke bidrage med yderligere oplysninger.

Hvis du har oplysninger om de to sager om hashsmugling, så kontakt Anders Lomholt, vært på TV2s kriminalmagasin, Station 2: anlo@tv2.dk