Valg 2019

Efter fire dage opgav politi efterforskning af indbrud - nu har tyve slået til igen

Retsfølelsen er lig nul hos en butiksindehaver i Løkken. Han føler afmagt over, at "politi er blevet livvagter og grænsekontrollanter".

Klokken tre natten til tirsdag nåede Gert Heilmann Lund frem til sin tøjbutik på hovedgaden i Løkken.

Få minutter forinden var alarmen gået og havde varslet butiksejeren om, at der var indbrud.

Ved ankomsten blev han mødt af en smadret dør og tusindvis af glassplinter.

Hvor er politiet?

Det spørgsmål stillede vi her på TV 2 i en dokumentarserie i november sidste år, da det stod klart, at mange handlende oplevede store problemer med at få løst sager om tyveri og indbrud.

Nu er det valgkamp, og mange partier taler nu om mere, bedre og mere nært politi. Så sent som mandag offentliggjorde Socialdemokratiet sin 2025-plan, hvori det fremgår, at partiet vil indføre 20 nye nærpolitienheder.

Derfor har vi igen bedt danskerne om historier, der kan give anledning til en diskussion om politiets evner og ressourcer.

Tyve havde været på spil, og de havde ryddet flere tøjhylder med tøjbutikken Seasides dyreste mærkevarer. Hugo Boss, Armani og Fred Perry.

Det er anden gang på halvanden måned, at butiksindehaveren er blevet udsat for tyveri af den art.

Første gang, 4. april, slap tyvene afsted med tøj for 150.000 kroner - denne gang var tøj for 80.000 kroner væk.

Fire dages efterforskning

Og efter politiets håndtering af det første indbrud er Gert Heilmann Lund langt fra optimistisk omkring opklaringen af det andet indbrud.

Fire dage efter det første indbrud 4. april modtog butiksindehaveren et brev fra lokalpolitiet om, at efterforskningen var standset.

- Begrundelsen for min afgørelse er, at selv hvis efterforskningen fortsætter, vil det efter min vurdering ikke føre til, at jeg kan sigte nogen for noget strafbart, lød det i brevet.

- Jeg har ved min afgørelse lagt vægt på, at efterforskningen i sagen ikke har resulteret i spor, vidneforklaringer eller andre beviser, der kan føre til identifikation af gerningsmanden. Der ses ikke at være yderligere relevante efterforskningsmuligheder, der kan føre til identifikation af gerningsmanden.

Retsfølelse er lig nul

Den besked faldt ikke i god jord hos Gert Heilmann Lund.

- Min retsfølelse er lig nul, i hvert fald hvad det her angår, siger han, da TV 2 onsdag besøger ham i butikken.

- Jeg havde forventet, at politiet ville tage det seriøst som det mindste. Det synes jeg ikke, de har gjort efter fire dage.

Og den nordjyske butiksejer er langt fra den eneste dansker, som tvivler på ordensmagten.

Flertal tror, indbrud aldrig bliver opklaret

En ny Megafon-måling for TV 2 tyder på, at danskerne ikke har tillid til, at politiet kan hjælpe dem, når nogen har tvunget sig adgang til deres hjem.

I den måling svarer fem procent af de adspurgte, at de tror, at politiet ville opklare et indbrud i deres hjem.

Omvendt tror hele 83 procent, at indbruddet aldrig ville blive opklaret, mens 11 procent er i tvivl.

Politi er blevet livvagter og grænsekontrollanter

Tirsdagens indbrud er det seneste af i alt fire indbrud, som Gert Heilmann Lund har oplevet i sine butikker de senere år, fortæller han.

For et par år siden var der indbrud i hans tøjbutik i Blokhus og siden i butikken i Løkken. Og hverken i de to ældre tilfælde eller i de to tilfælde fra den seneste halvanden måned er politiet lykkedes med at opklare noget.

- Jeg føler afmagt over, at det her er sket. Jeg er krænket over, at politiet er blevet mere livvagter og grænsekontrollanter, siger Gert Heilmann Lund.

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, er enig i at det er nødvendigt at uddanne flere politifolk.

Danskerne har ikke tillid til opklaring

Antallet af indbrud i første kvartal af 2019 var på det laveste, siden Danmarks Statistik i 1995 begyndte at udgive sæsonkorrigerede tal for indbrud. I alt var der her 12.774 indbrud.

Kigger man på statistikkerne for de seneste fem år, har politiet sigtet personer for indbrud i seks-syv procent af sagerne. Det vil sige, at politiet finder frem til en mulig gerningsmand i omtrent 7 ud af 100 sager.

Nødvendigt at tage tegnebogen op

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, henviser til den faldende kriminalitet og påpeger, at antallet af indbrud er det laveste i mange år.

Men Preben Bang Henriksen medgiver gerne, at han er overrasket over udviklingen i utryghed i forhold til borgere som Gert Heilmann Lund.

- I Danmark har vi pralet af, at vi har brugt halvdelen af, hvad man bruger i resten af Europa på politiet. Det gør jeg ikke længere. Det bliver nødvendigt at tage tegnebogen op. Der er ny kriminalitet under opsejling hele tiden. Det allerseneste er, at der skal bruges 500 betjente til et folketingsvalg. Det var utænkeligt for fire år siden. Så der opstår hele tiden ting, man skal tage sig af, siger han.

Og de 600 ekstra betjente, som ifølge Preben Bang Henriksen er kommet til, siden Venstre erobrede magten i 2015, er heller ikke nok til at håndtere problemet.

Derfor vil Venstre i fremtiden uddanne endnu flere betjente.

Preben Bang Henriksen kan dog ikke sige, hvor mange flere betjente partiet vil uddanne. Det skal først drøftes med rigspolitiet og justitsministeriet.

Det er min hverdag

Tilbage i Løkken håber Gert Heilmann Lund også på flere betjente efter folketingsvalget 5. juni.

- Jeg ved godt, at vi isoleret set ikke kan være egoistiske og sige, at betjentene skal være herude. De skal jo være over hele Danmark. Men i øjeblikket synes jeg slet ikke, de er herude. Så jeg håber og tror også på, at Preben Hang Henriksen mener det, når han siger det, lyder det fra Seaside-ejeren.

I mellemtiden synes Gert Heilmann Lund ikke, at det er rimeligt, at han som butiksindehaver skal leve med konsekvenserne.

- I det store verdensbillede er det en lille ting. Men det er jo min hverdag. Det er en livsstil at drive sådan noget. Når man har en sag, der bliver henlagt efter bare fire dage, så bliver man skuffet. Vi skal videre, og det her skal vi ikke lade os slå ud af. Men jeg håber fremadrettet at få et andet syn på, hvordan tingene drives politimæssigt.

Forsøger at finde dna eller fingeraftryk

TV 2 har været i kontakt med Nordjyllands Politi, som har følgende skriftlige kommentar til sagen:

- I forbindelse med udskrivelse af Folketingsvalg er det fast praksis, at embedssystemer udviser tilbageholdenhed i sager, som enten er af politisk karakter eller vedrører væsentlige administrative beslutninger. Vi har derfor ikke mulighed for at deltage i interview el.lign. om det pågældende emne. Vi ved dog, at indbrudskriminalitet er krænkende for borgerne, og derfor tager politiet den slags sager alvorligt.

- Vi kan i forhold til den konkrete sag særskilt oplyse, at politiet har foretaget en række efterforskningsskridt i sagen og fortsat gør det. Blandt andet har politiet foretaget gerningsundersøgelse på stedet, hvor der er sikret effekter, der kan være efterladt af gerningsmændene. Disse effekter er sendt til kriminalteknisk undersøgelse, hvor det forsøges at finde dna eller fingeraftryk, således gerningsmændene kan identificeres.

- Herudover har politiet sikret og gennemset videomateriale af gerningsmændene, der blev sikret fra en nærliggende butik, men dette kunne ikke medføre en identificering af gerningsmændene. Vi har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentarer til sagen.

Har du også oplevet ikke at have fået den hjælp af politiet, du havde håbet på? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv en email til journalist Sanne Lau Pedersen på salp@tv2.dk.