Krimi

Pape om uopklaret tyveri: - Jeg er fuldstændig rystet over det her

Justitsministeren mener, at Fyns Politi skal 'stramme ballerne' i sag, hvor tyveri ikke er blevet opklaret.

Gode overvågningsbilleder, der viser både gerningsmænd og deres biler. Og flere henvendelser om deres identitet.

Det lyder jo som et særdeles godt udgangspunkt for en politiefterforskning. Alligevel har Kim Nannestad et år efter tyveri fra sin butik ikke fået løst sin sag, og det fører nu til massiv kritik fra politiets øverste chef, justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Jeg kan ikke forklare, hvorfor han skal opleve det her. Jeg er fuldstændig rystet over den her situation, siger han.

Droppede sagen trods stærke beviser

Hele historien om tyveriet i Kim Nannestads butik i Søndersø på Fyn kan du læse her. Den korte version er, at i alt otte gerningsmænd stjal droner fra ham for over 30.000 kroner i maj sidste år.

Hvordan kan vi forvente, at folk har tillid til politiet, når der sker sådan noget her? Det er bare ikke godt nok.

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Trods stærke beviser valgte politiet efter et halvt år at droppe sagen. Det klagede Kim Nannestad over, og statsadvokaten krævede sagen genåbnet. Men nu, hvor der er gået næsten et år, har han stadig ikke hørt noget.

- Jeg vil gerne som øverste leder af politiet beklage, at han har haft den her oplevelse, siger Søren Pape Poulsen.

TV 2 har valgt at sløre gerningsmændene, da det kan være ulovligt at offentliggøre billederne, hvor personerne kan genkendes. Med mindre de er efterlyst af politiet. Video: Esben Christensen

- Stram ballerne, Fyns Politi

Justitsministeren har haft lejlighed til at se et indslag, vi har lavet her på TV 2, hvor det på meget kort tid lykkedes for os at få borgere i Odense-bydelen Vollsmose til at identificere flere af gerningsmændene ud fra overvågningsbillederne.

- Så spørger jeg mig selv, hvad så med de 14-16 lokalbetjente, vi har i Vollsmose? Hvorfor har man ikke spurgt dem? Så kunne den her sag blive løst, lyder det undrende fra Søren Pape Poulsen.

Han har derfor en klar besked til politiet:

- Jeg håber, at Fyns Politi nu vil stramme ballerne og få løst den her sag. Få fanget de her folk, som tydeligvis er nemme at genkende og så må man beklage over for butiksejeren, og så må vi komme videre, siger han.

Konsekvensen af sager som denne er nemlig langt større end et hul i Kim Nannestads pengekasse, understreger justitsministeren:

- Hvordan kan vi forvente, at folk har tillid til politiet, når der sker sådan noget her? Det er bare ikke godt nok.

Overvågningsbilleder viser den ene af gerningsmændenes bil ankomme til RC Kongen. Lidt senere ankommer den anden bil.

Venstre: Det er helt utroligt

Søren Papes forundring deles hos regeringspartneren Venstre.

- Hold da kæft. Det er helt utroligt det her. Sjældent har jeg da set billeder, der er mere klare, og hvor personerne er mere genkendelige end her. Det er under al kritik, at den har fået lov at ligge så længe, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Begge politikere lover, at deres partier fortsat vil kæmpe for flere betjente til det danske politi.

- Politiet gør jo generelt et godt stykke arbejde i det her land, men sager som den her er fuldstændig ødelæggende for befolkningens tillid. Det kan kun blive bedre til efteråret, når vi skal forhandle igen, siger Søren Pape Poulsen.

Overvågningsbilleder viser tydeligt gerningsmændene. TV 2 har valgt at sløre gerningsmændene, da det kan være ulovligt at offentliggøre billederne, hvor personerne kan genkendes. Med mindre de er efterlyst af politiet.

Fyns Politi vil ikke give interview

TV 2 har forelagt sagen for Fyns Politi, der ikke har ønsket at stille op til interview. TV 2 ville gerne have spurgt Fyns politi, hvorfor der på trods af videomaterialet er gået et år, uden at der tilsyneladende er sket mere i sagen.

Men det har Fyns Politi ikke ønsket at svare på. I stedet har de skrevet denne mail:

Fyns Politi kan bekræfte, at efterforskningen i den pågældende sag om tyveri af seks droner fra et lager blev standset ved en fejl. Den 19. november 2018 klagede forurettede over beslutningen. Den 22. november 2018 fik forurettede medhold i sin klage, hvorefter sagen er blevet genoptaget. Fyns Politi beklager det skete.

Politiformand er ikke overrasket

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, er ikke lige så målløs som politikerne.

- Jeg er desværre ikke overrasket. Jeg har i årevis snakket om det, I har dokumenteret her. Jeg kan sagtens finde sager rundt omkring i landet, hvor vi har beviser til at anholde og dømme gerningsmænd, men hvor vi bare ikke har ressourcerne, siger han.

Han fortæller, at nedprioriteringen af sager som indbrud og tyveri er et direkte resultat af en øget arbejdsbyrde i politiet i forbindelse med både grænsekontrol, terrorberedskab, bevogtning af politikere i valgkampen og flere andre ting.

- Det betyder, at der er opgaver, som borgere i et retssamfund forventer og bør forvente, at politiet løser, som vi ikke kan løse.

- Det er frustrerende, at sager, der kunne løses med en minimal indsats ikke bliver det. At vi må lade kriminelle gå fri. Ingen må tro, at det ikke frustrerer hele dansk politi, siger han, konstaterer politiformanden.

Har du også oplevet ikke at have fået den hjælp af politiet, du havde håbet på? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv en email til journalist Sanne Lau Pedersen på salp@tv2.dk.