Krimi

Syrer får 12 års fængsel og udvisning for terrorplaner

Gerningsmanden stod i forbindelse med den såkaldte Tændstikmand.

En 32-årig syrisk mand er i Københavns Byret netop blevet idømt 12 år fængsel og udvisning for bestandigt af Danmark for at ville dræbe og lemlæste tilfældige personer i København.

Specialanklager Sonja Hedegaard krævede, at manden blev straffet med fængsel i 12 år, hvilket blev efterfulgt af retten.

- Der er tale om den alvorligste form for terrorisme med manddrab og bombesprængning, siger rettens formand ved domsafsigelsen.

En enkelt af nævningerne stemte for en straf på fængsel i 10 år, mens resten stemte for 12 års fængsel.

Den dømte, Moyed Al Zoebi, har på stedet anket dommen til Østre Landsret.

Tilbage i april blev manden dømt skyldig i forsøg på terror af et nævningeting i Københavns Byret.

Moyed Al Zoebi var tiltalt efter straffelovens paragraf 114, terrorparagraffen, der kan give fængsel op til livstid. Han har siddet varetægtsfængslet siden 21. december 2017.

I ledtog med Tændstikmanden

Ifølge anklageren havde Al Zoebi, der har bopæl i Sverige, planlagt at dræbe og såre personer med flere bomber og knive i København, da han rejste ind i Danmark 19. november 2016.

I Danmark skulle han ifølge anklageren have mødtes med den terrordømte Dieab Khadigah, den såkaldte Tændstikmand.

Moyed Al Zoebi sympatiserede med Islamisk Stat på gerningstidspunktet, og han var parat til at begå voldelig jihad, fastslog retten i dommen fra april.

Under retssagen nægtede manden sig skyldig.

Troskab til Islamisk Stat

Samme dag som Al Zoebi rejste ind i Danmark, blev Dieab Khadigah stoppet ved Rødby, fordi han ikke havde gyldig rejselegitimation.

I en taske havde Khadigah intet mindre end 17.460 tændstikker, fyrværkeri, walkie-talkies og knive. Dagen efter blev Dieab Khadigah anholdt af det tyske politi.

Få dage før 19. november 2016 søgte Moyed Al Zoebi på nettet efter sange, der handlede om jihad, martyrium og paradis. Hans forklaring om, at det var en fejl, at han var i København 19. november, fandt retten ikke troværdig.

Undervejs i retssagen er der blevet dokumenteret telefonisk kommunikation mellem de to mænd.

Særligt ét opkald 19. november 2016 har fik opmærksomhed i retten. Men det var blot et lommeopkald, understregede forsvareren under sin procedure.

Under sagen har Moyed Al Zoebi afvist, at han skulle mødes med Khadigah.

En tredje person skulle også have været indblandet i planen. Denne er det ikke lykkedes for efterforskerne i Københavns Politi og PET at finde.