Krimi

Anklager husker sigtet for seriedrab som meget, meget farlig: - Han manglede enhver form for empati

Sigtet for seriedrab i København er dømt for voldtægt og drabsforsøg. Som 17-årig var hans mentalerklæring så alvorlig, at anklager krævede forvaring.

En 30-årig kvinde havde cola med og fik et kram, da hun blev låst ind for at besøge Lual Lual på den sikrede institution Sønderbro.

Et besøg, der endte med, at den 17-årige dreng kværkede hende, til hun mistede bevidstheden. Til hun var i livsfare, hvorefter han forsøgte at voldtage hende. Det fremgår af en retsbog fra Københavns Byret.

- Når jeg lukker øjnene, kan jeg tydeligt se ham for mig. Jeg kan se retslokalet, jeg kan se nævningerne, siger Anne Birgitte Stürup, der i 2011 var anklager i straffesagen mod Lual Lual.

Hun husker også, hvorfor hun krævede, han skulle idømmes forvaring.

Men historien om Lual Lual hverken begynder eller ender den aften på Sønderbro, hvor den dengang 17-årige teenager forsøgte at voldtage den 30-årig kvinde.

Sigtet for tre drab

I dag er Lual Lual blevet 27 år og har skiftet navn til James Schmidt, og under det nye navn blev han 10. marts varetægtsfængslet sigtet for drabet på en ældre kvinde på Østerbro. En sigtelse, der fem dage senere blev udvidet, så han nu er sigtet for tre drab.

Drab på tre ældre mennesker, der alle blev fundet døde i deres lejligheder i en rødstensejendom på Vangehusvej på Østerbro i København.

En 83-årig kvinde, der døde 7. februar 2019, en 80-årig mand, der døde 2. marts samt en 81-årig kvinde, der mistede livet 7. marts.

- Det her er en meget grov sag. Og det er meget usædvanligt. Jeg kan ikke huske, jeg har oplevet noget lignende, sagde vicepolitiinspektør Brian Belling fra Afdeling for Personfarlig Kriminalitet hos Københavns Politi, da sigtelsen blev udvidet.

Dømmes Lual Lual - eller James Schmidt - for tre eller flere enkeltstående drab, kan han betragtes som seriemorder. Det vil være meget usædvanligt i dansk retspleje, hvor der ikke er dømt en seriemorder siden 1999.

Han nægter sig skyldig i alle tre formodede drab.

Anklager husker ham tydeligt

Siden den første retssag mod Lual Lual, der fandt sted i Københavns Byret i 2011, er anklager Anne Birgitte Stürup gået på pension, men hendes hukommelse er skarp, og hun kan i detaljer huske både Lual Lual og de juridiske spørgsmål i sagen.

En straffesag, der endte med, at den dengang 19-årige teenager blev dømt til forvaring i Københavns Byret som den yngste nogensinde i dansk retshistorie.

En tidsubestemt straf, der er forbeholdt de aller farligste forbrydere. En straf, der senere blev omstødt.

- Der var aldrig nogen, der havde forsøgt forvaring til en, der var 17 år på gerningstidspunktet. Men den retspsykiatriske erklæring var så klar, at det forekom rigtigt, siger Anne Birgitte Stürup.

Mangler empati

’Ved den aktuelle undersøgelse er observanten fundet personlighedsforstyrret, præget af øget selvfølelse, impulsiv adfærd samt manglende omtanke og manglende indlevelse i andre mennesker. Dertil mangler han forståelse for gængse normer’, fremgår det af den retspsykiatriske erklæring, som blev udarbejdet i 2010.

- Hans forklaringer var usande og fyldt med bortforklaringer. Han manglede enhver form for empati, og når han var i sine drifters vold, så var det sådan, det var. Så spekulerede han ikke over, at han var varetægtsfængslet, og der sad nogen og drak kaffe udenfor hans værelse, siger Anne Birgitte Stürup om overfaldet på den 30-årige kvinde, der besøgte Lual Lual på den sikrede institution Sønderbro.

Der var han anbragt som varetægtsfængslet mistænkt for en fuldbyrdet voldtægt af en 14-årig pige, som han efterfølgende havde forsøgt at true til tavshed.

Besøg for at hjælpe veninde

Lual Luals egen mor, der plejede at besøge ham hver uge, var forhindret, så derfor trådte hendes veninde til. Hun havde tidligere besøgt Lual Lual sammen med moren, men aldrig alene.

Besøget gik fint, en af de ansatte var på et tidspunkt inde på Lual Luals værelset med nogle glas til den medbragte cola, og ude på gangen kunne de ansatte høre lyden af en guitar og lidt bongotromme.

Men pludselig stod Lual Lual i køkkenet med et blodplettet håndklæde om underkroppen. Inde på værelset var alt kaos.

Besvimet efter kvælning

Den 30-årige hyperventilerede og så ifølge en af de ansatte 'havareret' ud, står der i en udskrift af retsbogen.

Øjnene var med blodudtrædninger og punktformede blødninger, hun havde været besvimet og forsøgte at finde ud af hvor længe, hun havde været væk.

Hun måtte finde sine underbukser på værelset og tage dem på, men senere undersøgelser viste, at hun ikke var blevet misbrugt seksuelt.

Ifølge rettens vurdering fordi Lual Lual ikke havde nået det, inden hun kom til bevidsthed igen. Det skete, mens han lå ovenpå hende med blottet underliv, hvorefter det var lykkedes for hende at kæmpe sig fri.

Tæt på døden

’Undersøgte angav svær ømhed ved berøring af halsens for- og sideflader samt direkte og indirekte ømhed af skjoldbrusken', står der om kvinden, der blev undersøgt efter overfaldet.

Undersøgelsen beskriver også talrige underhudsblødninger forskellige steder på kroppen, mærker efter slag i ansigtet samt de meget markante punktformede blødninger i øjnene, der fremkommer som følge af kvælning.

- Det var på et hængende hår, at han ikke slog hende ihjel, husker Anne Birgitte Stürup.

Krav om forvaring

Selvom det aldrig før var sket, at en 17-årig blev idømt forvaring, var Anne Birgitte Stürup ikke i tvivl om, at det var den rigtige straf at kræve som anklager.

En vurdering, der både byggede på hendes egen juridiske vurdering og på Retslægerådets udtalelse:

’Efter en samlet vurdering af den påsigtede kriminalitet, sammenholdt med den svært forstyrrede personlighed og tidligere seksuelle krænkelser...', konkluderede Retslægerådet med henvisning til, at Lual Lual allarede som 10-årig var mistænkt for at have forsøgt at voldtage en seks-årig pige.

Rådets anbefaling sluttede med, at Lual Lual udgjorde en så nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at forvaring 'med stor sandsynlighed' ville være nødvendig for at forebygge flere forbrydelser.

- Det er usædvanligt, at du allerede i så ung en alder har en mentalerklæring, der siger sådan. Det er sjældent, at retspsykiaterne så klart peger på forvaring til så unge personer, siger Anne Birgitte Stürup.

Ung og ustraffet

Og sådan blev dommen også udmålt i både byretten og landsretten, hvor Lual Lual blev kendt skyldig både i voldtægt og trusler mod den 14-årige pige samt i drabsforsøg og voldtægtsforsøg mod den 30-årige kvinde.

En dom om forvaring på ubestemt tid.

På grund af Lual Luals unge alder var straffen imidlertid principiel og nåede til Højesteret, hvor dommerne konkluderede, at siden Lual Lual var så ung og ikke tidligere var straffet, så kunne det ikke siges 'med sikkerhed', at han ville være farlig for andre.

Hvilket betød, at Højesteret omstødte dommen om forvaring og i stedet udmålte en straf på syv års fængsel.

Trist på fremtidige ofres vegne

Det var ikke Anne Birgitte Stürup, der førte sagen som anklager i Højesteret. Men hun bemærkede dommen, og hun husker sin reaktion:

- Jeg var trist over, at han med det bevisresultat og den mentalerklæring ikke fik forvaring, for jeg opfattede ham som en person, der var meget, meget farlig. Jeg var trist på eventuelt fremtidige ofres vegne, siger Anne Birgitte Stürup.

Det har ikke været muligt at afklare præcis, hvornår Lual Lual – eller James Schmidt, som han nu hedder - blev løsladt.

To gange, mens han afsonede sin dom på syv års fængsel, er han dømt for vold mod fængselspersonale.

I slutningen af 2017 var han aktiv på sociale medier under sit nye navn.