Krimi

Trusselsbreve med ukendt pulver sendt til danske fødevarevirksomheder

Sagen begyndte i Italien, hvor flere kendte fødevarevirksomheder modtog breve.

Breve med et ukendt pulver er blevet sendt til flere danske fødevarevirksomheder.

Brevene er sendt fra Belgien og indeholder trusler om, at virksomheden vil få sine produkter forgiftet i supermarkeder, hvis ikke der overføres 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoins til en konto.

Det bekræfter de belgiske myndigheder, som sammen med politiet i en række europæiske lande har indledt efterforskninger af flere lignende sager om giftbreve.

Rigspolitiet bekræfter overfor TV 2, at de efterforsker sager mod flere danske fødevareproducenter:

- Det er en meget kedelig sag, vi har med at gøre her. Derfor ser både politiet og andre myndigheder meget alvorligt på de her anmeldelser, siger politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly til TV 2.

- Jeg kan oplyse, at vi efterforsker meget intenst på at få afdækket de her gerningsmænd. Det gør vi både nationalt og internationalt i Europa, siger han.

Politiet kan af hensyn til efterforskningen ikke oplyse, hvilke danske virksomheder der er tale om. Men de belgiske myndigheder bekræfter, at der er sendt mindst ti breve fra Belgien til europæiske lande.

Startede i Italien

Sagen tog fart i Italien, da kaffevirksomhederne Lavazza i Torino og Vergnano i Santena samt chokoladevirksomheden Ferrero i Alba og kagevirksomheden Balocco i Fossano 7. april modtog trusselsbreve med grønt pulver i.

Det skriver Newspress24.

Samme dag modtog fødevarevirksomheden Findus i Sverige et brev med hvidt pulver på hovedkontoret i Malmø.

De italienske virksomheder ligger i Piemonte-regionen i Norditalien, men også cafekæden Illy modtog et brev på deres kontor i Trieste i det nordøstlige Italien. Derfor rettede det italienske politi deres efterforskning ud over landets grænser, da de engelsksprogede breve indeholdt sproglige fejl, som efterforskerne - via sproganalyser - mente stammede fra Gent i Belgien.

Brevene er dog ikke kun sendt til Italien og Sverige, skriver det italienske Repubblica 22. april.

- Italienske efterforskere er nu blevet opmærksomme på, at lignende trusler også blev leveret til andre virksomheder i fødevaresektoren i Nordeuropa i samme periode, især i Belgien, Holland, Schweiz, Danmark, Østrig, Tyskland, Storbritannien og Sverige, skriver de.

I Belgien har kiksefirmaet Jules Destrooper, isproducenten IJsboerke, Continental Foods samt et unavngivet firma i byen Watermael-Boitsfort modtaget breve, hvorfor at den belgiske statsanklager, ifølge tv-stationen RTL TVI, har indledt en undersøgelse.

Samme fremgangsmåde ved danske virksomheder

Rigspolitiet og Uffe Stormly kan af hensyn til de forurettede og efterforskningen ikke sige, hvor mange danske virksomheder der er berørt, men metoden har været den samme:

Samme brev, samme ordlyd og samme krav, lyder det.

Det er den samme fremgangsmåde

Uffe Stormly, Rigspolitiet

- Det er den samme fremgangsmåde. Vi ser den samme modus i de her sager, så det er korrekt, siger Uffe Stormly.

Han fortæller, at politiet har en tæt dialog med virksomhederne, og at de derfor holder efterforskningen tæt til kroppen. Men risikoen for et egentligt angreb er ikke stor:

- Det er således, at vi har orienteret de øvrige myndigheder, herunder Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne, og det er vores vurdering, at der er en meget lille risiko for det her, siger Uffe Stormly, der kalder sagen for ”dybt forkastelig”.

Fødevarestyrelsen fortrøstningsfulde

Fødevarestyrelsen står for fødevaresikkerheden i Danmark, og derfor er de også vidende om sagen:

Når nogen truer fødevaresikkerheden, tager vi det alvorligt

Nikolas Hove, Fødevarestyrelsen

- Når nogen truer fødevaresikkerheden, tager vi det alvorligt. Men det er værd at understrege, at der ikke er nogen, der har forurenet mad i Danmark, så man skal ikke være bekymret som forbruger lige nu og her, siger Nikolas Hove, der er Beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Han kalder sagen ”en politisag og en trussel mod nogle relativt store virksomheder”.

Rigspolitiet bekræfter, at der er tale om ”et sundhedsfarligt stof”, men kan ikke oplyse yderligere.

Men ifølge belgiske og italienske medier er der tale om et pulver, der i brevene bliver beskrevet som oleandrin. Stoffet kan bruges som medicin, men store mængder kan være skadelige.

Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove, siger til TV 2, at de tager truslen alvorligt, men at danskerne ikke skal være bekymret.

- Stoffet er et naturligt giftstof. Det har en varierende styrke, og det skal tilsættes en god mængde for, at man kan blive syg. Derfor er det meget svært at sige noget om farligheden i det, men vi tager selve sagen alvorligt og er i tæt dialog med virksomhederne, siger Nikolas Hove.

Fødevarestyrelsen har ikke oplevet en trussel i det her omfang tidligere, men er dog fortrøstningsfuld i forhold til virksomhedernes sikkerhed. Derfor ser de ikke truslen som stor for nuværende.

Det er ikke oplyst, hvornår de danske virksomheder har modtaget brevene.