Krimi

84 familier kan vente store bøder efter illegal rengøring

Bøder på flere hundrede tusinde kroner kan være på vej til private, der har tidligere au pair-piger ansat til at gøre rent.

Et ukendt antal tidligere au pair-piger er aldrig rejst hjem, men lever under jorden i Danmark.

Kvinderne kommer primært fra Filippinerne, og nogle af dem holder til i Nordsjælland, hvor de lever af at gøre rent for danske familier.

Typisk betaler familierne sort og mellem 100 og 120 kroner i timen for rengøringen, fortæller flere af de tidligere au pair-piger til TV 2.

Arbejdsgivers ansvar

Billig rengøring, der nu ender med, at et stort antal private kan se frem til bøder på måske flere hundrede tusinde kroner.

- Det er jo sådan, at når man beskæftiger udenlandsk arbejdskraft i Danmark, så skal man sørge for, at man har de fornødne tilladelser. At de både har tilladelse til at opholde sig og til at arbejde, siger Erik Pontoppidan fra Udlændingekontrolsektionen i Nordsjællands Politi.

Netop nu er fem filippinske kvinder fra politikredsen varetægtsfængslet i fire uger, mens politiet undersøger hvilke familier, de har gjort rent hos.

Store bøder er på vej

De fem kvinder er anholdt efter en særlig indsats målrettet tidligere au pair-piger, og alene på baggrund af de fem anholdelser undersøger politiet lige nu 84 familier, der kan ende med at blive præsenteret for en sigtelse.

- Bødestørrelsen er ret høj. Under normale omstændigheder er der tale om 10.000 kroner per måned for illegalt arbejde. Men i disse tilfælde er der både tale om ulovligt arbejde og ulovligt ophold, og så er det skærpende omstændigheder og 20.000 kroner pr. måned, man har benyttet sig af det, siger Erik Pontoppidan.

Han vil ikke komme nærmere ind på de bødestørrelser, politiet forventer at udskrive, men efter en tilsvarende aktion i København sidste efterår lå bøderne typisk på flere hundrede tusinde kroner.

- Vi må tage sagerne enkeltvis og se på dem, men vi må sige, at de her bødestørrelser er meget høje, siger Erik Pontoppidan.

Politiet vil holde fokus på illegal rengøring

Anholdelserne af de fem piger fandt sted i løbet af få timer, og selvom udlændingegruppen i Nordsjællands Politi foretog den særlige indsats på baggrund af en underbygget mistanke om, at antallet af illegale tidligere au pairs er større, end man måske tidligere har antaget, så er Erik Pontoppidan alligevel overrasket.

Både over, at det var så hurtigt at finde frem til fem illegale - men også over antallet af familier, de tilsyneladende har gjort rent hos.

- Jeg må sige, at det relativt høje antal nok gør, at man må forvente, at vi laver en øget indsats på det her område i den kommende tid, siger Erik Pontoppidan.

Omkring første maj bliver de fem fillippinere udsendt af Danmark med indrejseforbud i to år.

De 84 familier kan forvente at blive mødt med en sigtelse umiddelbart efter påske.

Har du haft illegal udenlandsk arbejdskraft uden at kende reglerne og har lyst til at fortælle om det? Så skriv til TV 2 på 1234@tv2.dk.