Brandslukning natten igennem - 23 anholdt efter uro i København

Politiet har pĂĄ Christianshavn brugt tĂĄregas, efter at uromagere satte ild til barrikader.

I alt er 23 personer anholdt efter uroligheder flere steder i København.

Det meddeler Københavns Politi tidligt mandag morgen.

- Indtil videre er de 15 personer sigtet for brandstiftelser, ikke at følge politiets forordninger og vold mod tjenestemand, siger vicepolitiinspektør hos Københavns Politi Allan Wadsworth-Hansen til TV 2.

17-årig er varetægtsfængslet

Politiet forventer at fremstille seks i grundlovsforhør.

Tre af de seks personer, der kan se frem til at stå foran en dommer mandag formiddag, er sigtet for ildspåsættelse.

De tre andre er sigtet for vold mod en betjent. Det er ikke muligt at få oplyst køn og alder på de sigtede.

Indtil videre er en 17-årig dreng blevet varetægtsfængslet i 24 dage efter søndagens uroligheder i København. Mandag blev yderligere to varetægtfængslet i ti dage, sigtet for at affyre fyrværkeri mod politiet.

Den 17-årige er sigtet for vold mod tjenestemand ved at kaste med sten samt en tidligere voldssag om knivstikkeri. Han nægter sig skyldig.

En anden mand, der er sigtet for ildspåsættelse, er blevet løsladt.

Urolighederne brød ud søndag, efter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan holdt demonstration på Blågårds Plads.

Her blev han ifølge politiet angrebet, og der blev under de følgende uroligheder blandt andet kastet med brosten mod politiet.

København ligner sig selv igen

Vicepolitiinspektøren fortæller, at der mandag morgen er roligt på indre Nørrebro omkring Blågårds Plads, på ydre Nørrebro samt i Nordvest.

- Lige nu ligner København sig selv igen. Brandbilerne har kørt indtil klokken fire hele natten for at slukke en del små brande i gaderne. Men der har været stille her den sidste time, siger Allan Wadsworth-Hansen omkring klokken fem.

Det samme er tilfældet på Christiania, hvor der sent søndag aften blussede uroligheder op og blev bygget barrikader på Prinsessegade. Her brugte politiet tåregas.

Over 20 mindre brande

Til TV 2 fortæller operationschef ved Københavns Beredskab Hans Jørgen Larsen, at der siden klokken 22 søndag har været over 20 mindre brande i forskellige dele af København.

- Hovedstadens Beredskab har haft et usædvanligt travlt vagtdøgn som følge af urolighederne i København. Lidt over 90 brandudrykninger, hvoraf cirka 70 relaterer sig til urolighederne, og cirka 1000 112-opkald, skriver beredskabet på Twitter.

De oplyser yderligere til TV 2, at beredskabet blev kaldt ud til blandt andet ni gadebrande, 18 bilbrande og 33 containere.

Københavns Politi bekræfter, at de sidste brande er slukket omkring klokken fem mandag morgen. Ingen personer er kommet til skade.

Mandag gĂĄr politiet i gang med sagsbehandlingerne efter de smĂĄ brande.

- Der er opstået flere sager omkring de her brande, så nu leder vi efter spor. Vi har også videodokumentation fra urolighederne, så der skal vi se på, om der vil komme flere anholdelser ud af det, siger vicepolitiinspektør hos Københavns Politi Allan Wadsworth-Hansen.

Nye demonstrationer mandag og tirsdag

Rasmus Paludan planlægger nye demonstrationer mandag og tirsdag.

Han siger til TV 2, at han vil holde en demonstration ved Havrens Kvarter i Albertslund klokken 17.00 mandag.

Derefter er det hans plan, at han tirsdag holder to demonstrationer i København.

Den første bliver holdt på Blågårds Plads klokken 13.30, og den anden bliver klokken 17.00 på Avedøre.

Advokaten Paludan er stifter af det yderst islamkritiske parti Stram Kurs.

Hans retorik og fremgangsmåde er blevet kraftigt fordømt af en stribe toppolitikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har kaldt demonstrationen for en "meningsløs provokation".

Rasmus Paludan blev tidligere på måneden dømt for racisme. Straffen lød på 14 dages betinget fængsel. Dommen ankede han på stedet.