Krimi

Politikere fordømmer partistifter og uromagere efter søndag i 'Paludans cirkus'

Politikerne har dagen igennem fordømt urolighederne i København, hvor adskillige er blevet anholdt i forbindelse med optøjer.

Efter en søndag med uroligheder på Nørrebro i København tager flere politikere afstand fra både Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan og de uromagere, der angreb ham og kastede brosten mod politiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder i et tweet Rasmus Paludans aktioner for "meningsløse provokationer":

Løkke opfordrer til, at man møder Rasmus Paludan med argumenter og ikke med vold. Samtidig fordømmer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) uromagerne, hvis optræden han kalder "skandaløs":

- Mere opmærksomhed end han fortjener

Søndag aften ved 23-tiden er otte personer ifølge Københavns Politi blevet anholdt. Derudover har uroen, der startede på indre Nørrebro omkring Blågårds Plads, spredt sig til uroligheder nær Christiania, på ydre Nørrebro samt i Nordvest.

Her er der brand på gaden foran Christiania på Christianshavn. Video: Sebastian Goos

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at dagens optøjer har givet den racismedømte Rasmus Paludan mere opmærksomhed, end han fortjener.

- På alle måder er det her meningsløst. Hvis man ønsker at gå imod det, Rasmus Paludan står for, så skal man ikke give ham så meget rampelys, som han får nu, siger hun til TV 2 NEWS.

Hun opfordrer til, at man ignorerer Rasmus Paludan, hvis man er uenig med ham.

Det samme budskab har justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som på Twitter kalder optøjerne "en trist søndag" i "Paludans Cirkus".

Skaarup: Politiet skal have lov til at arbejde i fred

Og at Rasmus Paludan er meget provokerende, er der ingen tvivl om, siger formand for retsudvalget, Peter Skaarup (DF).

Men angrebene mod den racismedømte partistifter kan i sidste ende skade vores grundlovssikrede demonstrationsfrihed, mener han:

- Det må det ikke være sådan, at fordi man bruger vold, så skræmmer vi dem væk, der gerne vil bruge den frihed i grundloven til at sige, hvad de vil, siger Peter Skaarup til TV 2 NEWS.

Fra begyndelsen af året frem til 7. april brugte politiet seks millioner kroner på at passe på Rasmus Paludan i forbindelse med 17 demonstrationer. Men det er altså dem, der bruger vold, der er skyld i, at der bliver brugt så mange ressourcer, siger DF'eren.

- Det må give anledning til, at vi tager afstand fra enhver brug af vold i form af stenkast mod politiet. For politiet skal have lov til at arbejde i fred, siger Peter Skaarup.

Enhedslisten roser Løkke

Politisk ordfører Pernille Skipper (EL) roser på Twitter statsminister Lars Løkke og erklærer sig enig med hans udtalelse:

Ifølge TV 2s oplysninger har Rasmus Paludan tænkt sig at demonstrere igen allerede mandag. Han havde dog tænkt sig at fortsætte søndag aften, men Københavns Politikreds og Københavns Vestegns Politikreds har begge udstedt et forbud resten af aftenen søndag.

Grunden er, at man ikke kan garantere Rasmus Paludans sikkerhed, da man mener, at nye aktioner vil lede til nye optøjer.