Massiv uro på Nørrebro efter Rasmus Paludan-demo - brosten kastet mod politiet
Politiet er blevet angrebet med brosten på Nørrebro i København.
Søndag eftermiddag og aften har der været massiv uro i området ved Blågårds Plads på Nørrebro i København, hvor politiet også har gjort brug af tåregas.
Her blev politiet angrebet med brosten og andet "forhåndenværende materiale, som for eksempel cykler og andre ting", oplyser Jesper Bangsgaard, som er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi til TV 2.
Derudover har der været sat ild til forskellige genstande i området.
Ild og barrikader i gaderne
En TV 2-medarbejder på stedet oplyser, at flere personer slæbte materialer frem og tilbage i de omkringliggende gader, som blev brugt til at bygge barrikader. Derudover har politiet været talstærkt tilstede i området med kampklædte betjente.
Den seneste melding fra Københavns Politi er, at man er massivt til stede i området, men at situationen er i bedring:
- Vores vurdering af situationen er, at vi er ved at have kontrol over det, siger Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi.
I forlængelse af urolighederne på Nørrebro trak civilbetjente fra Københavns Politi deres våben frem. Der blev dog ikke affyret skud, oplyser Jesper Bangsgaard, som er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi til TV 2.
Politiet vil ikke kommentere sagen yderligere.
Politiet fraråder privatpersoner at opholde sig i området, og derudover bør beboere i området holde sig indendørs.
Kendt islamkritiker angrebet
Uroen startede i forbindelse med en demonstration med deltagelse af den højreorienterede islamkritiker Rasmus Paludan.
I forbindelse med demonstration er racismedømte Rasmus Paludan blevet angrebet af en person, hvorefter han blev kørt væk fra stedet af Københavns Politi.
- Vi har hjulpet ham væk, og hans demonstration er slut, siger Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi til TV 2.
Vil holde ny demonstration
Rasmus Paludan siger selv til TV 2, at han ikke er kommet alvorligt til skade.
Han er dog vred på politiet, som ifølge ham ikke har været i stand til at beskytte ham.
- Hvis der sker Rasmus Paludan det mindste på grund af hans lovlige, demokratiske virke, så er det politiets skyld, siger Rasmus Paludan over telefonen til TV 2.
Derudover oplyser han, at han vil fortsætte demonstrationen et andet sted i København. Ifølge ham selv har Københavns Politi dog givet ham et påbud om, at det er en alvorlig trussel mod den offentlige orden, hvis han opholder sig på Nørrebro eller i Københavns nordvestkvarter.
Derfor siger han til TV 2, at han nu vil demonstrere i en anden bydel i København senere søndag.
TV 2 har også spurgt ham, hvorfor han ikke vælger at indstille demonstrationerne:
- Det er fordi, det er meget vigtigt for os at komme igennem med vores budskab. Derfor skal vi også demonstrere snart på Blågårds Plads igen, siger Rasmus Paludan.
I forbindelse med angrebet på Rasmus Paluden er en person blevet anholdt.
Beboer: Han pisser på folk
Henriette Aarup på 34 år bor med sin kæreste og to børn på ni år på Nørrebrogade, ikke langt fra urolighederne.
Hun mener, at Rasmus Paludan er med til at udstille Nørrebro i et dårligt lys, og at han med ”sine shows” er med til at provokere folk, så de mister besindelsen.
- Jeg synes, det er synd, at Rasmus Paludan får lov til at provokere igen og igen.
- Som beboer på Nørrebro synes jeg, han skal holde sig væk og finde et andet sted at ytre sine holdninger. Han har jo været her, og vi har hørt ham. Så det kunne være, han kunne kunne tage ud til for eksempel Hellerup, siger hun til TV 2.
Rykket til Blågårds Plads søndag
Det var oprindeligt meningen, at Rasmus Paludans demonstration skulle have fundet sted i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro, men arrangementet blev søndag rykket til Blågårds Plads, som ligger på Indre Nørrebro.
Natten til søndag eksploderede en bil tæt på Mjølnerparken, men ifølge Københavns Politi har eksplosionen umiddelbart ikke noget med Rasmus Paludan at gøre. Det var dog Københavns Politis beslutning at rykke demonstrationen til Blågårds Plads.
Alene i år har Rasmus Paludan holdt 17 demonstrationer frem til 7. april. Ifølge et svar fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg har det medført omkostninger på knap seks millioner kroner i politibeskyttelse af arrangementerne.