Krimi

32-årig skyldig i forsøg på terror i Danmark

Hjemmelavede bomber og knive skulle bruges ved angreb, siger Københavns Byret.

En 32-årig syrisk mand er blevet kendt skyldig i forsøg på terror i den såkaldte tændstiksag. Kendelsen faldt torsdag morgen i Københavns Byret, hvor sagen har kørt siden slutningen af januar.

Retten mener, at tiltalte var sympatisør af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Straffen udmåles først senere. Næste retsmøde er 20. maj.

Den 32-årige syrer var tiltalt efter straffelovens paragraf 114, terrorparagraffen, der kan give fængsel op til livstid. Han har siddet varetægtsfængslet siden 21. december 2017.

Ifølge anklageren havde manden, der har bopæl i Sverige, planlagt at dræbe og såre personer med flere bomber og knive i København, da han rejste ind i Danmark 19. november 2016.

I Danmark skulle han ifølge anklageren have mødtes med dem terrordømte Dieab Khadigah.

Stoppet med over 17.000 tændstikker

Dieab Khadigah blev, samme dag som den 32-årige årige syrer rejste ind i Danmark, stoppet ved Rødby, fordi han ikke havde gyldig rejselegitimation.

I en taske havde Khadigah intet mindre end 17.460 tændstikker, fyrværkeri, walkie-talkies og knive. Dagen efter blev Dieab Khadigah anholdt af det tyske politi.

Få dage før 19. november 2016 søgte den 32-årige på nettet efter sange, der handlede om jihad, martyrium og paradis. Hans forklaring om, at det var en fejl, han var i København 19. november, er ikke troværdig, lyder det fra TV 2's retsreporter Janni Pedersen.

Undervejs i retssagen er der blevet dokumenteret telefonisk kommunikation mellem de to mænd.

Særligt ét opkald 19. november 2016, der varede 17 sekunder, hvor tiltalte til sidst lagde på, har fået opmærksomhed i retten. Men det var blot et lommeopkald, understregede forsvareren under sin procedure.

Tændstiksagen

 1. 2016

  1. Syrer bliver stoppet med 17.460 tændstikker ved den danske grænse

   En 21-årig syrer ved navn Dieab Khadigah afvises, da han forsøgte at komme til Danmark med færgen fra den tyske by Puttgarden.

   Dansk politi konstaterer, at han i sin rygsæk havde 17.460 tændstikker, 17 batterier, fyrværkeri, to lange køkkenknive og seks walkie-talkier. Han får lov til at tage tasken med sig.

  2. Svensk syrer rejser ind i Danmark

   Mens Dieab Khadigah forsøgte at rejse ind over grænsen til Danmark fra Tyskland, rejste en dengang 30-årig syrer ind i Danmark fra Sverige. Han modtog opkald fra Dieab Khadigah og de to havde blandt andet en 17 sekunder lang samtale. Den i dag 32-årige syrer mener, der var tale om et lommeopkald.

  3. Khadigah bliver anholdt i Tyskland

   Dagen efter sit forsøg på at rejse ind i Danmark blev Dieab Khadigah anholdt af tysk politi.

   Politiet konfiskerer rygsækken med 17.460 tændstikker, 17 batterier, fyrværkeri, to lange køkkenknive og seks walkie-talkier. 

 2. 2017

  1. Khadigah dømt for terror

   Dieab Khadigah blev idømt seks et halvt års fængsel ved retten i Ravensburg i det sydlige Tyskland 12. juli 2017 for at ville begå et bombeangreb i Danmark.

   Den unge syrer erkendte, at han skulle bringe bombematerialet til Danmark, hvor han havde to kontaktpersoner. Den ene med et svensk telefonnummer, den anden skulle han levere materialet til på Københavns Hovedbanegård.

  2. Anholdt i Danmark med falsk pas

   7. november 2017 blev den i dag 32-åriger syrer anholdt i Københavns Lufthavn på vej til Istanbul med et falsk pas. Han blev han anholdt og fik 40 dages fængsel.

  3. Bliver sigtet for terror

   Mens den i dag 32-årige syrer sad i en celle i Vestre Fængsel, blev han sigtet for at planlægge terror. Han har siddet varetægtsfængslet siden.

 3. 2019

  1. Retsagen mod den 32-årige syrer begynder.

   Han er tiltalt efter straffelovens paragraf 114 – terrorparagraffen, der kan give fængsel op til livstid.