Krimi

Højesteret skærper straf i sag om grov stalking

Højesteret har i dag for første gang taget stilling til en stalkersag. Offeret er lettet over afgørelsen.

Højesteret skærper straffen i en sag om meget grov stalkning fra fængsel i ni måneder til et år og tre måneder.

- Jeg er lettet over, at systemet også kan se, hvor forfærdeligt det har været for mig og min familie, siger stalkerens offer, Ann-Sofie Bjørk, til TV 2 umiddelbart efter, afgørelsen er faldet.

Hun vil nu forsøge at komme videre én dag ad gangen.

Et indbrud i september 2016 var det første af mange episoder i det, der udviklede sig til et årelangt mareridt for den i dag 21-årige Ann-Sofie Bjørk og hendes mor.

I Station 2-programmet 'Forfulgt af min eks' har de fortalt, hvordan de er blevet forfulgt, truet, chikaneret og overvåget af Ann-Sofie Bjørks ekskæreste, efter hun slog op med ham.

I månederne efter blev chikanen fra ekskæresten værre og værre. Det fortsatte i mere end to år.

21-årige Ann-Sofie bliver stalket af sin ekskæreste. Han er endda gået så langt, at han har slået hendes hunde ihjel. TV 2 ECHO er TV 2's kanal til de 20-30-årige. Video: Christian Lade Broch-Lips

Hele familien er berørt

- Det har været sindsygt hårdt. Hele familien har været berørt af det her. Nu er jeg lettet. Nu er det slut, siger Ann-Sofie Bjørks mor, Bitten Bjørk, til TV 2, efter dommen er faldet i Højesteret.

Ann-Sofie Bjørk fortæller, at hele sagen har fyldt rigtig meget i hendes hverdag. Hun har ikke følt, at nogen har kunnet se eller forstå, hvor forfærdeligt, det har været.

- Man kan slet ikke forestille sig, hvor meget det har fyldt. Det har været rigtig svært, siger hun.

Den dømte bor stadig ganske tæt på Ann-Sofie Bjørk og hendes mor. Bitten Bjørk håber, at den dømte forstår dommen.

- Det, han gjorde, var ikke for sjov. For os var det ramme alvor. Vi har levet i en hverdag i konstant angst og frygt, siger Bitten Bjørk.

Første gang i dansk retshistorie

15. november 2017 blev ekskæresten, som i dag er 28 år, idømt ni måneders fængsel for blandt andet indbrud, hærværk, overtrædelse af sit polititilhold og for at have voldt nærliggende fare for Ann-Sofie Bjørk og hendes mor i trafikken.

En dom, som Østre Landsret stadfæstede 27. juni 2018.

Men onsdag 27. marts kom sagen for Højesteret. Det var første gang i dansk retshistorie, at en sag om stalking kom for landets højeste retsinstans.

Anklagemyndigheden krævede ekskæresten idømt et år og seks måneders fængsel, mens mandens forsvarer argumenterede for en straf på seks til otte måneder.

I dag blev straffen så udmålt til et år og tre måneders fængsel. Samtidig stadfæstes erstatningen.

Anklageren havde bedt om 100.000 til hver af de to forurettede - mor og datter. I stedet fik Ann-Sofie Bjørk tildelt 30.000 kroner, mens hendes mor Bitten Bjørk fik tildelt 20.000 kroner i erstatning.

Sendte beskeder til ægtefælle og børn

Højesteret har i dag også afgjort en anden sag om stalking. Her er en person blevet idømt tre måneders betinget fængsel for at have overtrådt et tilhold. Vedkommende har i cirka 500 tilfælde overtrådt tilholdet på en periode på ni måneder. Det skete efter, at forurettede afbrød et længerevarende forhold til den tiltalte.

Overtrædelserne blev begået ved opslag på sociale medier, telefonopkald, sms og mail til navnlig forurettede og hans ægtefælle og børn. Fordi den tiltalte på grund af sine psykiske ledelser ikke var egnet til samfundstjeneste, er straffen gjort betinget.

Ifølge Dansk Stalking Center udsættes over 100.000 for stalking i Danmark hvert år.

100.000 udsættes for stalking hvert år

Ifølge Dansk Stalking Center udsættes over 100.000 for stalking i Danmark hvert år. Centeret oprettede i september sidste år en telefonlinje, der giver stalkere mulighed for at snakke med en psykolog. Og ifølge centerets psykolog Helle Hundahl møder de her flere og flere stalkere.

I 78 procent af tilfældene er stalkeren mand og ofret kvinde.

28 procent stalkes af en, de har haft en nær relation til. 40 procent stalkes af en ven eller bekendt, og knap en tredjedel har oplevet at blive stalket af en ukendt person, viser en rapport fra Justitsministeriets forskningskontor.