Krimi

Ung kvinde blev forsøgt påkørt og fik sine hunde dræbt – Højesteret skal for første gang tage stilling til stalking

Ifølge Dansk Stalking Center udsættes over 100.000 for stalking i Danmark hvert år.

Indbrud, overvågning, opkald på alle tider af døgnet, trusler og to aflivede hunde.

Det er bare nogle af de forhold, som Ann-Sofie Bjørk og hendes mor, Bitten Bjørk, oplevede fra september 2016, da Ann-Sofie Bjørk slog op med sin daværende kæreste.

I månederne efter blev chikanen fra ekskæresten værre og værre. Det fortsatte i mere end to år.

Og 15. november 2017 blev han idømt ni måneders fængsel for blandt andet indbrud, hærværk, overtrædelse af sit polititilhold og for at have voldt nærliggende fare for Ann-Sofie Bjørk og hendes mor i trafikken. En dom, som Østre Landsret stadfæstede 27. juni 2018.

Men onsdag 27. marts skal sagen for Højesteret. Det er første gang i dansk retshistorie, at en sag om stalking kommer for landets højeste retsinstans.

Anklagemyndigheden kræver ekskæresten idømt et år og seks måneders fængsel, mens mandens forsvarer argumenterer for en straf på seks til otte måneder. Højesteret afsiger sin afgørelse i sagen 3. april klokken 12.

- Den første stalkinglovgivning blev lavet i 2012. Siden er der ført en række sager, men nu mener anklagemyndigheden, at det kunne være rart at vide, hvad den øverste myndighed mener, når både by- og landsret har afsagt dom, siger TV 2s retsreporter Janni Pedersen, der har fulgt sagen tæt og været i kontakt med familien løbende.

Janni Pedersen siger, at det blandt andet gøres for at få dommen skærpet og for at få et pejlemærke, hvis lignende sager skulle komme for retten.

Ville vide alt om hendes færden

Ann-Sofie Bjørk indledte forholdet til ekskæresten i foråret 2016. Han var lidt ældre og havde tilsyneladende styr på sit liv.

Men allerede efter få måneder fortrød hun forholdet. Hun var ikke så vild med ham, og han havde nogle sider, som hun ikke brød sig om.

Det fortalte Ann-Sofie Bjørk i Station 2-programmet 'Forfulgt af min eks', der blev sendt på TV 2 i september 2018.

I programmet fortæller hun, hvordan hun skulle fortælle ham, hvad hun lavede, hvor hun var, og hvem hun var sammen med. Hun så sine venner mindre, fordi hendes kæreste ikke brød sig om det. Når hun alligevel tog ud, krævede kæresten at få tilsendt billeder af hendes tøj, så han kunne godkende det.

Sidst i september 2016 slog hun op.

Kort efter bruddet havde Ann-Sofie Bjørk og hendes mor indbrud i deres hjem, hvor deres to hunde blev slået ihjel.

Ekskæresten fik polititilhold, hvilket betød, at han hverken måtte opsøge eller kontakte Ann-Sofie Bjørk og familie. Senere blev han dømt for at have dræbt hundene.

Polititilholdet betød dog ikke, at de fik fred. Tværtimod. I tiden efter indbruddet sendte han utallige sms’er, og han ringede til både Ann-Sofie Bjørk og hendes mor på alle tider af døgnet. Han er dømt for at bryde polititilholdet 14 gange.

Chikanen blev så voldsom, at politiet 1. februar 2017 gav ekskæresten forbud mod at opholde sig i området omkring den vej, som fører ned til deres hus. Et opholdsforbud, som han er dømt for at have brudt 28 gange siden.

Næsten et år efter bruddet forsøgte ekskæresten at køre Ann-Sofie Bjørk og hendes ekskæreste af vejen.

Hun er fortsat påvirket af sagen. Og det har hun været i tre år

Janni Pedersen, retsreporter TV 2

Janni Pedersen fortæller, at familien den dag i dag fortsat mærker mandens tilstedeværelse. Dog i et mindre omfang.

- Der ligger fortsat sager på manden hos det lokale politi, og hun har fået en erstatning på omkring 62.000 kroner. Men hun er fortsat påvirket af sagen, og det har hun været i tre år, siger Janni Pedersen.

Det er første gang i dansk retshistorie, at en sag om stalking kommer for landets højeste retsinstans, fortæller Janni Pedersen.

Op mod 100.000 udsættes for stalking årligt

Ann-Sofie Bjørk og hendes mor er ikke de eneste, der oplever stalking.

Det fortæller Helle Hundahl, der er psykolog hos Dansk Stalking Center.

Centret oprettede i september sidste år en telefonlinje, der giver stalkere mulighed for at snakke med en psykolog. Og ifølge Helle Hundahl møder de her flere og flere stalkere.

Dem, der stalker, er ikke kun en bestemt type eller i en bestemt situation

Helle Hundahl, psykolog, Dansk Stalking Center

Og det kan være alle:

- Dem, der stalker, er ikke kun en bestemt type eller i en bestemt situation, siger Helle Hundal.

Ifølge Helle Hundahl kan stalkingen komme af flere forskellige årsager og baggrunde.

- Det kan være, at man vil genoprette en relation. En ekskæreste eller en ven. Men det også være, at man har set sig glad på en og gerne vil have en kontakt. Og så kan det være en helt fremmed, man forsøger at komme i kontakt med.

- Nogle gange kan man være drevet af vrede og føle sig uretfærdigt behandlet. Og nogle gange kan man være drevet af kærlighed, der så udvikler sig til noget helt andet, siger Helle Hundahl.

Ifølge Dansk Stalking Center udsættes over 100.000 for stalking i Danmark hvert år.

I 78 procent af tilfældene er stalkeren mand og ofret kvinde.

28 procent stalkes af en, de har haft en nær relation til. 40 procent stalkes af en ven eller bekendt, og knap en tredjedel har oplevet at blive stalket af en ukendt person, viser en rapport fra Justitsministeriets forskningskontor.