Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta-sagen får mig ikke til at sige op, siger chef i Socialstyrelsen

I sidste uge slog ministeren fast, at der ikke skal fyres chefer i Socialstyrelsen. Vicedirektør siger, at man allerede har reageret.

Vicedirektøren i Socialstyrelsen har ingen planer om at sige op som konsekvens af den store svindelsag i styrelsen, hvor den tidligere medarbejder Britta Nielsen er sigtet for bedrageri for 121 millioner kroner.

- Jeg fralægger mig ikke ansvaret. Jeg synes, at det er en meget alvorlig sag. Derfor har vi også gjort alt, hvad vi kunne for at stramme op, da vi fandt ud af, at der var en svaghed i vores system. Jeg synes, at det er op til andre at vurdere, hvorvidt jeg skal være her som vicedirektør. Det er ikke mig, siger vicedirektør i Socialstyrelsen Rikke Thoning til TV 2.

Det er hende, der udtaler sig om sagen for Socialstyrelsen.

Se hele TV 2s interview med vicedirektøren i Socialstyrelsen her:

Rikke Thoning mener andre bør afgøre, om hun bør fortsætte. Video: Marie Jensen

Fredag fremlagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) to rapporter om, hvordan den massive svindel med satspuljemidler kunne finde sted i så mange år.

- Jeg er simpelthen så forarget. Der har været for lidt opsyn med vores allesammens skattekroner. Det er pinligt, og det skal være slut, sagde ministeren ved den lejlighed.

Men hun fremlagde samtidig Kammeradvokatens vurdering af, at der ikke er basis for at placere et tjenstligt ansvar i sagen og gjorde det klart, at cheffyringer ikke umiddelbart kunne komme på tale.

Forargede borgmestre

Det forargede borgmestrene i nogle af de kommuner, der er gået glip af satspuljemidler på grund af svindelen.

- Hvis det var sket i en kommune eller region, så havde staten været de første til at sige, at der må være nogen, der tager ansvar for det her. De samme regler må gælde for staten selv, kommenterede den socialdemokratiske borgmester i Roskilde, Joy Mogensen, fredag overfor TV 2.

Det var en medarbejder fra Roskilde Kommune, der sidste år fik øje på fejl i udbetalingen af satspuljemidler og fik sagen til at rulle.

- Den pligtopfyldelse, som han har efterlevet, er jo helt tydeligt ikke blevet efterlevet i styrelsen. Så jeg synes, man mangler, at nogen faktisk tager ansvar for det, udtalte borgmester Joy Mogensen.

Vicedirektøren i Socialstyrelsen gør det imidlertid klart, at hun ikke har tænkt sig at skrive sin opsigelse på baggrund af sagen.

Blandt andet fordi svindelen er foregået siden 1993, mens Socialstyrelsen kun har haft ansvaret for at kontrollere området siden 2015 – og ifølge vicedirektøren er i fuld gang med at rette de fejl, der har gjort svindelen mulig.

- Vi overtog området i august 2015, og siden har vi ryddet rigtig meget op. Vi har strammet forvaltningen, men denne sag viser selvfølgelig, at vi ikke er helt i mål. Jeg er ærgerlig over, at det først var i september 2018, vi fandt mistanke om svindel, og håbede, vi kunne have fundet det noget før, siger vicedirektør Rikke Thoning.

Gennem årene har ansvaret ligget mange forskellige steder. I tre perioder har ansvaret ligget i Socialministeriets departement (1994-1998, 2003-2007 og 2010-2015), mens det i kortere perioder har ligget i først Den Sociale Sikringsstyrelse (1999-2002), så i Sikringsstyrelsen (2008-2009) og siden 2015 i Socialstyrelsen.