16-årig overfaldet to gange på kort tid: - Det har smadret hans liv

Det har haft store konsekvenser for en 16-årig dreng, at han sidste år blev opsøgt og overfaldet af en gruppe unge to gange indenfor få måneder.

2018 var kun lige gået i gang, da en 16-årig dreng fra Amager fik sig en ubehagelig overraskelse.

I et omklædningsrum i en sportshal blev han opsøgt af en gruppe unge, der truede sig til flere af hans ting - blandt andet et bælte, et halstørklæde, et ur, en Gucci-jakke og sko af mærket Philipp Plein.

Bare få måneder senere overfaldt en anden gruppe unge ham, og de to sammenstød har haft alvorlige konsekvenser for den 16-årige, fortæller hans mor Alona Elaiza.

- Det har smadret hans liv. Inden overfaldene var han en dreng, der lavede alt muligt med sine venner.

- Det var lige før, jeg skulle ringe og høre, hvornår han kom hjem. Nu lukker han sig inde på sit værelse og har ikke kontakt til nogen mennesker, siger hun. 

Anden gang har ramt ham

Hendes søn havde brugt nogle af sine konfirmationspenge på at købe dyrt mærketøj, sko og smykker, og i alt blev der stjålet ejendele for 33.000 kroner fra ham i januar sidste år i sportshallen.

Fire måneder senere – i maj – opsøgte en anden gruppe unge ham i metroen. Station 2 Politirapporten har fået adgang til overvågningsmateriale af offer og gerningsmænd forud for overfaldet.

Billederne viser, at den 16-årige og hans to venner gik ind i et metrotog på Vestamager Station.

På det efterfølgende stop steg fire unge mænd ind. To af dem holdt den 16-åriges venner tilbage på Islands Brygge station.

Udenfor kameraernes rækkevidde trak de to andre den 16-årige med hen på en legeplads, hvor de uddelte slag og truede ham, fordi de angiveligt var sure over, at han havde anmeldt gerningsmændene fra episoden i januar.

- Efter det første sammenstød var han egentlig rimelig okay. Her slog de ham ikke, men han synes selvfølgelig, det var ærgerligt at få stjålet sine ting. Røveriet i maj ramte ham virkelig, fortæller Alona Elaiza.

- Han er blevet meget stille og har ikke gået i skole siden, fordi han er bange for at møde dem igen, tilføjer hun.

Unge mænd er ofrene

Hendes søn er langt fra den eneste, der har været udsat for røveri. I 2018 blev der anmeldt 1783 røverier, mens tallet lå på 1984 anmeldelser i 2017 og 2139 i 2016.

Dykker man yderligere ned i Danmarks Statistik, viser det sig, at unge mænd mellem 15 og 24 år i langt de fleste tilfælde er ofrene.

- I puberteten udvikler man sin identitet og finder sine styrker og svagheder. Det kan skabe en konkurrence med andre og en magtesløshed, hvor vold bliver brugt som argumentation, siger Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.

- Oftest er dem, der står bag de voldelige episoder, nogle, som mangler selvtillid og måske ikke har klaret sig så godt i skolen. Og det er ofte i fællesskaber af unge mænd, de her magtdemonstrationer udfoldes, uddyber han.

Isolation bliver en strategi

Ifølge ham er en af de helt almindelige konsekvenser ved at blive udsat for et voldeligt overfald, at offeret isolerer sig.

Vedkommende bliver bange for at gå ud, fordi han eller hun ikke ved, hvad der venter, og det bliver en strategi at beskytte sig selv.

- Det er en helt naturlig reaktion, men det er ikke hensigtsmæssigt i længden. Det kan have stor indvirkning på ens personlige udvikling og trivsel, og i sidste ende kan det betyde, at man bliver socialt handicappet, siger Kuno Sørensen, som ser det som helt nødvendigt at få professionel hjælp for at komme ovenpå igen.

Det gør ondt at se

Den 16-åriges forældre har da også forsøgt sig med forskellige former for hjælp til deres søn, men intet har indtil videre virket.

- Han har været til psykolog, han har været startet på efterskole, men måtte stoppe, vi har været i kontakt med kommunen om forskellige tiltag, men der er ikke rigtigt noget, der har fungeret for ham.

- Det gør ondt at se, men vi bliver nødt til at finde et sted, han kan holde ud at være, og det er vores opgave som forældre at blive ved med at prøve at finde en løsning, til han har det godt, siger Alona Elaiza.

Tre personer dømt

Station 2 Politirapporten fulgte med, da politiet sidste år anholdt en af de formodede gerningsmænd. Du kan se programmet torsdag klokken 20.50 på TV2 eller på TV2 Play.

To personer er blevet idømt henholdsvis fem og otte måneders fængsel for episoden i januar. I begge domme er fire af månederne gjort betinget.

I røverisagen fra maj er en 15-årig dreng idømt to måneders anbringelse på en sikret døgninstitution og efterfølgende 12 måneders anbringelse på en døgninstitution eller et opholdssted.

En 14-årig dreng har også fået en sanktion.