Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsens døtre fik 5,8 millioner sat direkte ind på konti

På et år fik den yngste datter sat 1,2 millioner kroner direkte ind på sin konto. "Fuck af" lød det, da TV 2 forsøgte at få svar.

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.

Den første overførsel, som myndighederne interesserer sig for, var på blot 3765 kroner.

Pengene kom fra Britta Nielsens konto hos Danske Bank i Hvidovre til datteren Samina Hayat 30. juli 2007. Det viser dokumenter fra efterforskningen af sagen om muligt millionsvindel i Socialstyrelsen, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Ifølge de dokumenter var det blot den første af mange pengetransaktioner fra Britta Nielsen til hendes døtre. Allerede to uger senere fik den yngste datter, Samina Hayat, overført yderligere 25.000 kroner, og storesøsteren Jamilla Hayat fik overført 3000 kroner.

Derfra tog det fart.

Cirka ti år senere havde Britta Nielsen overført mindst 5.835.147,04 kroner til sine døtres privatkonti.

Undrede sig ikke over millionerne

I et interview i november måned på Kanal 5 var døtrene ellers overraskede over anklagen mod deres mor, som går på, at hun som ansat i Socialstyrelsen skal have svindlet sig til mindst 111 millioner kroner.

Det er en lidt længere historie (...) Det skal vi slet ikke snakke om nu

Jamilla Hayat til TV 2

- Jeg tænker, at det er svært at forstå og svært at begribe, at der er brugt så mange penge. Det er meget uvirkeligt for os, sagde den ældste datter, Jamilla Hayat.

Udover en Audi i 2015, fortalte datteren, har hun ikke fået de store ting af sin mor.

- Så har jeg lånt til småting. Jeg skulle købe en computer på et tidspunkt, hvor der blev overført penge. Ikke ret meget, men til småting og hverdagsting, sagde hun.

Hvis man får noget fra andre, (...) er det helt naturligt at spørge sig selv; hvordan kan det være?

Trine Baumbach, professor i strafferet

Nyt køkken og 255.000 kroner

Men dokumenterne fra de danske myndigheder viser for eksempel, at Jamilla Hayat fik penge til et køkken til 51.573,54 kroner i 2010, og alene i 2013 fik hun overført 255.000 kroner til sin privatkonto fra sin mor.

I alt fik hun 646.308,04 kroner direkte ind på sin på konto fra 2007 til 2017.

Fik overført over fem millioner

Den yngste datter, 31-årige Samina Hayat, erkendte i interviewet med Kanal 5 i november, at hun havde fået overført penge fra sin mor til sine hestevirksomheder i udlandet.

Men ifølge de dokumenter, som TV 2 er i besiddelse af, er der også gået penge ind på Samina Hayats privatkonti. Det er sket i et omfang, der langt overstiger storesøsteren.

I alt har hun fået mindst 5.188.839 kroner ind på sine konti i Holland, Tyskland og Danmark fra 2007 til 2015.

På bare et år – i 2011 – fik hun 1,2 millioner kroner ind på sine private konti i udlandet. Samme år gik der 50.000 kroner ind på hendes danske konto.

Den samlede overførsel af værdier til døtrene kan vise sig at være endnu større.

I sidste uge kom det frem, at Kammeradvokaten kræver omkring 11,4 millioner kroner fra Britta Nielsens tre børn. Men i offentliggørelsen af kravet er der ingen detaljer om, hvad Samina, Jamilla og sønnen Jimmy Hayat hver især bliver opkrævet af myndighederne.

Kravet har medført, at Samina Hayat er gået personligt konkurs.

Ekspert: Pligt til at undre sig

Begge døtre er sigtet for groft hæleri, mens deres mor og storebror er varetægtsfængslet i forbindelse med den mulige svindelsag.

Men burde deres alarmklokker have ringet omkring pengene?

Ifølge professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach tager loven udgangspunkt i, at man har pligt til at undre sig, hvis noget er "usædvanligt".

- Hvis familien ellers ikke har mange penge, og man i øvrigt selv er voksen og ved sine fulde fem, så bør man stoppe op. Og hvis man ikke gør det, er man ikke i god tro, siger hun til TV 2.

Jeg har lige svaret dig, at vi ikke er interesserede i et interview

Christian Bjerrehuus, Samina Hayats advokat

Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag, men gerne generelt om lovgivningen angående hæleri.

- Det er generelt sådan, at hvis man får noget fra andre, som er ud over det sædvanlige, er det helt naturligt at spørge sig selv; hvordan kan det være, siger hun til TV 2.

Ifølge bagmandspolitiet begyndte Britta Nielsens formodede svindel i 2002, hvor de to døtre var henholdsvis 15 og 18 år, og stod på frem til 2018. Britta Nielsens samlede registrerede indkomst var i den periode 3.688.256,33 kroner efter skat. Det svarer til en årsløn på 216.956 kroner og dermed en månedsløn på 18.080 kroner.

TV 2 opsøger døtrene

Da det ikke er muligt at få kontakt til Jamilla og Samina Hayat på telefonen, opsøger TV 2 dem på deres bopæl i Hvidovre.

De har ikke udtalt sig siden interviewet med Kanal 5 i november.

Jamilla Hayat åbner døren.

Jeg har et par spørgsmål i forlængelse af det interview, I gav til Kanal 5. Du siger det her med, at det kun er hverdagsting, du har fået penge til. Jeg har nogle oplysninger, som viser, hvad du har fået af din mor. Så jeg vil høre, om jeg må stille dig et par spørgsmål?

- Den er jeg ikke helt med på.

Hvorfor ikke det?

- Ikke på privatadressen. Jeg har to børn, der bor her. Så det er jeg ikke så meget for.

Men hvornår så?

- Helst ikke. I hvert fald ikke uden min advokat.

Du kan se hele samtalen i videoen her:

Britta Nielsens døtre var i chok over svindelanklagen mod deres mor, der er sigtet for at stjæle 111 millioner kroner i Socialstyrelsen. Men de fik overført 5,8 millioner kroner til deres privatkonti i samme periode. Video: Anders Masannek Jørgensen

Endnu en bil

Advokaten afviser efterfølgende, da vi spørger, om det er muligt at lave et interview med hans klient.

Under snakken i døråbningen med TV 2 når Jamilla Hayat dog at fortælle, at hun har fået en bil udover den Audi, som hun fik i 2015. En bil, som hidtil har været ukendt i offentligheden.

- Det er en lidt længere historie, men det er en anden bil. Men det er vi slet ikke kommet ind på, fortæller hun.

Hvad vil det sige, at I ikke er kommet ind på det?

- Det skal vi slet ikke snakke om nu, siger hun.

Den yngre datter, 31-årige Samina Hayat, blander sig i samtalen.

- Du skal ikke møde op herude på adressen. Hvor frækt er det ikke at gøre. Vi er mennesker, der prøver at leve her. Hun har to børn, der kommer lige om lidt. Vil du ikke godt være sød at smutte. Fuck af, siger hun og smækker døren i.

Advokat: - Vi er ikke interesserede

Efter at være blevet afvist i døren i Hvidovre ringer vi til Samina Hayats advokat, Christian Bjerrehuus.

- Nej tak, lyder det korte svar på forespørgslen om et interview.

Der er gået over 5 millioner kroner ind på hendes privatkonti. Jeg vil bare gerne spørge, hvordan det kan være, at hendes alarmklokker ikke har ringet?

- Jeg har lige svaret dig, at vi ikke er interesserede i et interview.

Okay. Men hvorfor?

- Det behøver jeg ikke at uddybe.