Lippert

Scharf: Jeg kunne ikke skrive bogen som PET-chef

Tidligere PET-chef Jakob Scharf blev dømt i byretten for at bryde sin tavshedspligt over for efterretningstjenesten.

Den nuværende ledelse af PET forstår ikke, hvad tavshedspligt går ud på. Sådan siger den nu dømte tidligere PET-chef, Jakob Scharf.

- Jeg mener grundlæggende, det er en forkert afgørelse, der er truffet i byretten, siger han i talkshowet 'Lippert' om den sag, han er idømt fire måneders fængsel for.

Jakob Scharf-sagen kort

PET forsøgte i oktober 2016 at stoppe bogen 'Syv år for PET' om tidligere PET-chef Jakob Scharf. PET mente, bogen indeholdt fortrolig information om efterretningstjenesten, der kunne skade Danmarks sikkerhed. PET fik i første omgang anlagt et fogedforbud mod udgivelsen, men det blev brudt af Dagbladet Politiken, der udgav bogen i et særtillæg få dage efter. 25. januar 2019 blev Jakob Scharf idømt fire måneders fængsel i Københavns byret for at bryde sin tavshedspligt i forhold til sit arbejde i efterretningstjenesten. Jakob Scharf har anket dommen til landsretten.

Han mener nemlig ikke, at han har røbet nogen hemmeligheder, selvom han blandt andet har fortalt, at det var den amerikanske efterretningstjeneste, der afslørede en af hovedpersonerne i Glasvej-sagen, hvor et terrorangreb i Danmark blev forhindret.

- Jeg tror, at den nuværende ledelse i PET og den nuværende chef for PET ..., siger han og tøver et sekund:

- Jeg tror, at opfattelsen af fortrolighed og tavshedspligt er forkert, siger Jakob Scharf, der har anket sagen til landsretten.

PET-bog skabte problemer

Den nuværende chef for PET hedder Finn Borch Andersen. Ifølge ham er tjenesten havnet i problemer, fordi Scharf har sagt for meget om sit tidligere arbejde.

Udtalelserne har skadet Danmarks samarbejde med udenlandske efterretningstjenester, lød det under retssagen mod Jakob Scharf.

- At en tidligere efterretningschef skriver en bog så kort efter, han har siddet på posten, bekymrer samarbejdspartnerne. Jeg har brugt rigtig mange timer på at tale med andre tjenester og fortælle, at de oplysninger, vi fik fra dem, stadig var fortrolige, forklarede Finn Borch, i forbindelse med at han afgav sin forklaring i sagen ved Københavns Byret i oktober 2018.

Ifølge Jakob Scharf er det dog afgørende, at man ikke udtaler sig, før en sag er holdt op med at være aktuel.

- Fortrolighed gælder jo især på det tidspunkt, hvor du sidder med en konkret operation eller skal håndtere en konkret problemstilling. Det betyder jo ikke, at man ikke fem-syv år senere er i stand til at dele nogle oplysninger med offentligheden, lyder hans vurdering.

Chefer skriver ikke bøger

Alligevel gjorde Jakob Scharf meget ud af, at når han udtalte sig til citat i bogen 'Syv år for PET', så holdt han sig til den samme linje, han ville have lagt, da han selv sad i spidsen for efterretningstjenesten.

- Der har jeg lagt fuldstændigt samme linje med hensyn til fortrolighed og tavshedspligt, som jeg gjorde, mens jeg var chef for PET, forklarer han.

Men du ville ikke have kunnet skrive denne her bog, mens du var chef for PET? 

- Det er klart, mens jeg var chef for PET, så ville jeg ikke have medvirket i bogen…

Men det er vel hele dilemmaet her?

- Nej, det synes jeg ikke er noget dilemma – det er et spørgsmål om, hvad gør du, mens du er chef for PET. Fortroligheden og tavshedspligten er fuldstændig den samme, når du træder ud ad døren som chef for PET, men det betyder jo ikke, at jeg ville have skrevet den bog, mens jeg var chef for PET.

Fordi det ville du synes, var uansvarligt?

- Nej, jeg synes bare ikke, det er noget, man gør, mens man er chef for PET.

Sagen om PET-bogen bygger på en forkert opfattelse af, hvad tavshedspligten går ud på, mener den dømte Jakob Scharf

I dag anser Jakob Scharf det til gengæld som sin pligt at viderebringe sine erfaringer fra sin tid i stolen. Og han ser en øget lukkethed i PET som et problem.

- Jeg mener, det er vigtigt, at vi kan diskutere PET’s internationale samarbejde. Vi skal kunne diskutere de dilemmaer, der også er i forbindelse med det internationale samarbejde - også med de lande, der ikke ligner Danmark og har den demokratiopfattelse, vi har i Danmark, forklarer han.

Hele interviewet med Jakob Scharf kan ses på TV 2 News onsdag klokken 18.20 eller lige nu på TV 2 Play.