Direktør i vekselbureau tiltalt for hvidvask af millioner – Nordea leverede kontanterne

For fjerde gang er Nordea involveret i en sag om hvidvask af penge i vekselbureauer på Nørrebrogade i København.

Endnu en direktør for et vekselbureau på Nørrebrogade i København tiltalt for at have hvidvasket penge. Tiltalen lyder på hvidvask af op mod 57 millioner kroner.

De hvidvaskede penge stammer fra salg af hash og andre kriminelle forhold. Det fremgår af anklageskriftet, som TV 2 har fået aktindsigt i. 

Politikommisær Steffen Thaaning Steffensen har tidligere udtalt til TV 2, at vekselbureauet var i politiets søgelys:

- Det er korrekt, at vi har efterforsket på en sag om hæleri og hvidvaskning rettet mod et vekselbureau, som, vi mener, har hjulpet en hashorganisation med at hvidvaske hashpenge, sagde Steffen Thaaning Steffensen.

Københavns Politi kom i sin tid på sporet af vekselbureauet efter i en periode at have skygget personer fra en hashorganisation. Her fulgte politiets observationsgruppe de såkaldte pengemænd fra hashorganisationen ned til vekselbureauet på Nørrebrogade i København. Direktøren i det vekselbureau er nu tiltalt for at have hjulpet til med at hvidvaske penge.

Direktørens forsvarsadvokat, Khuram Riaz Ahmed fra IN Advokater, fortæller til TV 2, at hans klient nægter sig skyldig i samtlige forhold i sagen.

Nordea forsynede vekselbureauet med kontanter

TV 2-programmet 'Operation X' afslørede sidste år, at Nordea frem til 2016 leverede kontanter til op mod 15 vekselbureauer, hvoraf tre vekselbureauer blev dømt for omfattende hvidvask. Til sammen fik de tre vekselbureauer leveret en milliard kroner af Nordea. 950 millioner af dem var i 500-eurosedler.    

Ifølge TV 2s oplysninger er det også Nordea, der har leveret kontanter til vekselbureauet på Nørrebrogade, hvis direktør nu er tiltalt.

Det er fjerde gang, Nordea er involveret i en stor sag om hvidvask af penge, hvor banken har forsynet vekselbureauer på Nørrebrogade med kontanter. Ligesom i de andre sager skal Nordea også denne gang primært have leveret 500- og 200-eurosedler til vekselbureauet på Nørrebro.

Selvom Nordea tilbage i 2011 blev advaret af politiet om, at banken er forpligtet til konkret at konstatere, at der ved salg af 500-eurosedler ikke er tale om hvidvask, så er en del af 500-eurosedlerne, som Nordea leverede til vekselbureauet ifølge anklageskriftet, havnet hos kriminelle.

Nordea har tidligere beklaget, at de ikke stoppede leveringer af 500-eurosedler noget før. I en mail til TV 2 skriver Nordeas presseafdeling, at "banken har tavshedspligt og ikke kan kommentere på eventuelle kundeforhold".

- Men vi kan overordnet sige, at vi gennem alle årene har informeret om levering af valuta til Finanstilsynet, det gjorde vi allerede tilbage i 2012, ligesom vi løbende har foretaget indberetninger til Hvidvasksekretariatet under SØIK, når vi har haft mistanke om en kriminel ageren hos vores kunder, skriver Nordeas presseafdeling.

Nordea stoppede med at levere kontanter til vekselbureauer i april 2016.