Mand uden kørekort byttede plads med konen før politikontrol

Et ægtepar forsøgte at skjule, at manden ulovligt havde ført bilen og byttede plads 300 meter før en politikontrol.

20 dages ubetinget fængsel til manden og en bøde på 2500 kroner til konen. Det var, hvad det sidste år kostede et midaldrende par at bytte pladser i bilen 300 meter før en større politikontrol.

Parret var kørt ned gennem Jylland og skulle over grænsen til Tyskland, da de blev vinket ind til en politikontrol på Sønderjyske motorvej, og konen tydeligt nervøs trillede ind på rastepladsen.

- Goddag. Politikontrol. Har du et kørekort, jeg må se? lød det fra politibetjent Carsten fra Syd- og Sønderjyllands Politi, da han kom hen til bilen, og kvinden bag rattet rullede vinduet ned.

'Jeg skulle tisse'

Han havde forinden fået besked fra kollegerne ude på motorvejen om, at de havde set parret bytte pladser.

- Kan du give mig en forklaring på, hvorfor I lige har byttet plads?

- Jeg skulle tisse, forklarede manden.

- Lige her 300 meter før kontrollen? Har du noget med dit navn på, jeg lige må se. Et kørekort?

Men manden havde ikke noget kørekort at fremvise og måtte følge med Carsten ind i det mobile kontor på rastepladsen.

Ikke første gang

Manden er langt fra den eneste, der tager chancen og kører bil uden et gyldigt kørekort.

I 2017 blev 6582 personer sigtet for kørsel i frakendelsestiden, hvilket er en stigning på 27 procent i forhold til 2007.

Selvom straffen for at køre, når man er frakendt sit kørekort, blev skærpet for nogle år siden, sætter flere tusinde sig altså alligevel bag rattet.

Og for manden, der blev snuppet i kontrollen, har det tilsyneladende ikke haft megen effekt at hæve straffen.

- Med en dom på 20 dages ubetinget fængsel, er det i hvert fald ikke første gang, han kører i frakendelsestiden, siger Knud Reinholdt, leder af færdselspolitiet i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Spiritus, narko og fart

Hans erfaring er, at det typisk er spiritus- og narkokørsel, der ligger til grund for, at kørekortet i første omgang bliver taget, men de ser også sager, hvor for høj hastighed er årsagen.

- Vi har tilfælde, hvor folk har fået en betinget frakendelse for at køre for stærkt, og så får de ikke taget den kontrollerende køreprøve. Så er de godt nok ikke frakendt kørekortet, men kører uden et gyldigt et.

- Der er også nogle, der ikke får taget en ny køreprøve, når frakendelsestiden udløber, men som alligevel kører.

Hænger midt i bilen

Det sker af og til, at politiet ser bilister prøve at skjule deres lovovertrædelser, og Knud Reinholdt og kollegerne i Syd- og Sønderjyllands Politi ser jævnligt mere eller mindre kreative forsøg på at slippe for at blive snuppet.

- Vi har set det før det her med, at folk bytter plads, eller hvor føreren af bilen forsøger at hoppe om på bagsædet.

- Typisk er det bilister, som ikke standser, når vi gerne vil tale med dem, og når vi så får dem indhentet, er vi nogle gange ude for, at føreren hænger midt i bilen på vej om på bagsædet, fortæller han.

Tredje gang giver fængsel

Det koster 20 dages ubetinget fængsel at blive taget i at køre i frakendelsestiden for tredje gang, hvilket altså var straffen til manden fra kontrollen.

Hans kone fik bøden på de 2500 kroner for at have overladt førerretten til en person uden gyldigt kørekort.

I Station 2: Politirapporten torsdag kl. 20.50 på TV2 kan du se den og andre af de sager, politiet stødte på ved kontrollen sidste år.

Du kan se flere afsnit af Station 2: Politirapporten på TV2 Play