Krimi

Politiet indfører skærpet strafzone i Vollsmose

Vollsmose i Odense bliver genstand for en skærpet strafzone. Malte Kristiansen / Scanpix Denmark

Nu bliver visse former for kriminalitet straffet dobbelt så hårdt i Vollsmose.

Fyns Politi indfører skærpet strafzone i dele af Vollsmose i Odense gældende fra i aften kl. 18 til onsdag den 6. februar.

Det er første gang nogensinde, en politikreds indfører skærpede straffe inden for et bestemt område. 

Fyns Politi tager skridtet som en konsekvens af to skudepisoder i området, henholdsvis 24. januar og 29. januar. Ingen mennesker blev ramt, men Fyns Politi mener fortsat, at der er tale om et internt opgør mellem lokale grupperinger i området. 

Oprettelsen af den skærpede strafzone betyder, at straffen for visse former for kriminalitet begået i strafzonen stiger til det dobbelte.

Utryghed for lovlydige borgere

Fakta om strafzoner

  • Fra 1. januar har politiet haft mulighed for at udpege særlige zoner, hvor visse forbrydelser skal straffes hårdere.
  • Strafzonerne var en central del af den såkaldte ghettoplan, som regeringen præsenterede i 2018.
  • Blandt de udvalgte kriminalitetstyper er vold, trusler, afpresning og hærværk.
  • Straffen kan for de udvalgte typer kriminalitet forhøjes med op til det dobbelte.
  • Politiet skal afgrænse det geografiske område, som udgør en skærpet strafzone. Det kan for eksempel ske på grund af "en usædvanlig kriminalitetsudvikling, der påvirker trygheden i området".

Politiinspektør Johnny Schou fra Fyns Politi uddyber beslutningen.

- Det er politiets vurdering, at der i øjeblikket er et kriminalitetsbillede i Vollsmose, som skaber en forståelig utryghed for de mange lovlydige beboere i området, siger han og fortsætter:

-  Som politimyndighed er det en af vores allervigtigste opgaver at sikre ro, orden, sikkerhed og tryghed for borgerne. Derfor indfører vi nu en skærpet strafzone, siger Johnny Schou i en pressemeddelelse. 

Loven omfatter mange overtrædelser

Loven om skærpede strafzoner trådte i kraft 1. januar. Det er Politilovens paragraf 6a og Straffelovens paragraf 81c, Fyns Politi har benyttet til at oprette den skærpede strafzone.

Ifølge Ritzau omfatter det helt konkret i straffeloven vold, trusler, brandstiftelse, tyveri, indbrud, afpresning, røveri, hærværk og brugstyveri, for eksempel af cykler, knallerter og biler.

Også overtrædelse af straffelovens paragraf om grov forstyrrelse af den offentlige orden er omfattet. Det samme er tildækningsforbuddet, som blandt andet forbyder offentlig brug af burka og niqab.

Videreførsel af en ulovlig forening inden for zonen skal ifølge loven også udløse dobbelt straf. Den bestemmelse er i øjeblikket aktuel i forhold til banden LTF, som er ramt af et foreløbigt forbud.

Derudover gælder straffordoblingen også for overtrædelser af knivloven, våbenloven og loven om euforiserende stoffer.

Ved andre typer af forseelser skal det ifølge loven indgå som en skærpende omstændighed i strafudmålingen, hvis altså lovovertrædelsen kan siges at være "egnet til at skabe utryghed" inden for zonen.