Krimi

Svend Lings dømt skyldig i aktiv dødshjælp - straffen skærpes

Østre Landsret stadfæster dermed byrettens dom om skyld.

Den pensionerede læge Svend Lings er onsdag eftermiddag blevet idømt 60 dages betinget fængsel i en sag, hvor han var tiltalt for at have hjulpet tre personer med at begå eller forsøge selvmord.

De tre dommere og tre lægdommere ved Østre Landsret er dermed nået til enighed om, at den 77-årige fortaler for aktiv dødshjælp er skyldig i alle tre anklager mod ham. 

Også 83-årige Frits Schjøtt, som har siddet tiltalt for i samarbejde med Svend Lings at have medvirket til selvmord og forsøg herpå, er dømt skyldig.

Han er ved Østre Landsret blevet idømt en straf på 20 dages betinget fængsel. 

Straf skærpes

Dermed stadfæstes den skyldkendelse som byretten nåede frem til, mens strafudmålingen er blevet skærpet for begge de tiltalte herrer.

I byretten blev Svend Lings idømt 40 dages betinget fængsel, mens Frits Schjøtt modtog en straf på 10 dages betinget fængsel - begge med en prøvetid på et år. At straffen var betinget blev begrundet med de to herrers aldre og personlige forhold. 

Mens Frits Schjøtt har erkendt sig skyldig i et af de forhold, han var tiltalt for, har Svend Lings hele tiden nægtet, at han har gjort noget ulovligt. 

Hjalp kendt brilledesigner med selvmord 

Den skærpede straf ved Østre Landsret bliver begrundet med, at de i alt seks dommere finder Svend Lings skyldig i forhold to, som omhandler den tidligere læges medvirken til brilledesigner Jørgen Vesterbys død. 

Ved byretten fandt man det ikke bevist, at Jørgen Vesterby, hvis farvel TV 2-dokumentaren 'Jørgen vil dø' dokumenterer, døde af selvmord, men Østre Landsret er altså onsdag kommet til en anden konklusion. 

Landsretten finder det bevist, at Jørgen Vesterby døde af den medicin, som Svend Lings skaffede ham, og deraf er den samlede straf blevet skærpet. 

Dømt har "ren samvittighed"

Sagens mest fremtrædende person, Svend Lings, som også er aktiv samfundsdebattør med fokus på retten til at begå selvmord, er umiddelbart ved godt mod, da TV 2 møder ham kort efter domsafsigelsen.

- Det hjælper meget, at man har en ren samvittighed, og jeg mener, jeg har gjort det eneste rigtige.

Du er netop blevet dømt skyldig i at have medvirket til to selvmord og et selvmordsforsøg. Er du hævet over loven?

- Jeg mener, at i enkelte tilfælde kommer hensynet til individet højere end hensynet til loven.

- Mange danskere går ind for aktiv dødshjælp, og i et demokratisk samfund har man pligt til at overtræde loven, når den ikke passer til samfundets holdning, lyder det fra Svend Lings.

Spurgt direkte, om han, hvis han bliver ringet op af én, der ønsker hjælp til selvmord i morgen, vil træde til, lyder svaret prompte:

- Så må jeg jo sige, at jeg er ude af drift i øjeblikket.

Anklager utilfreds med straf

Senioranklager Jesper Rubow, som har ført sagen mod Svend Lings, er meget tilfreds med, at landsretten finder Svend Lings skyldig i forholdet om Jørgen Vesterbys død. Men han mener, som han også argumenterede for i retten, at straffen skulle have været højere.

- Med straffen bliver jeg hældt lidt af brættet, for vi gik efter en højere straf. Det er en udmålingsmæssig lussing til mig, for jeg mente, der var en række skærpende omstændigheder.

Han vil ikke vurdere, om sagen skal forsøges prøvet ved Højesteret.