Krimi

Britta Nielsens svigersøn sigtet

Manden er sigtet for at sikre eller skjule udbytte af 111 millioner kroner i Socialstyrelsen.

Det kan nu oplyses, at den seneste sigtede i sagen om bedrageri for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen er Britta Nielsens 37-årige svigersøn, Kian Omid Mirzada.

Det er resultatet efter et retsmøde i Københavns Byret onsdag morgen klokken 09.00. 

Manden blev 20. december sigtet efter straffelovens paragraf 290 om i forening med andre at modtage, sikre eller skjule udbytte samt at have fjernet og gemt betragtelige værdier efter forudgående aftale med Britta Nielsen, der er sigtet for bedrageri for 111 millioner kroner.

Kendes han skyldig, kan det give op til seks års fængsel, idet Kian Omid Mirzada er sigtet for hæleri af særligt grov beskaffenhed.

Han nægter sig skyldig i sigtelserne.

- Vi ved nu, at fire familiemedlemmer til Britta Nielsen er sigtet i sagskomplekset, som handler om bedrageri fra Socialstyrelsen på 111 millioner kroner, fortæller TV 2s retsreporter Janni Pedersen, som var til stede under retsmødet.

- Vi ved dog ikke, hvor mange af de 111 millioner kroner som Kian Omid Mirzada konkret er sigtet for i sagen.

Nægtet navneforbud

Tirsdag kom det frem, at en fjerde person er sigtet i sagen. Mandens advokat, Andro Vrlic, bekræftede dette overfor TV 2.

På trods af at advokaten argumenterede for navneforbud, blev det ikke til noget, og derfor kom det i dag frem, at der er tale om Kian Omid Mirzada.

Han er i forvejen kendt af politiet og i pressen. 

Tidligere dømt

Blandt andet er det tidligere kommet frem, at han i 2014 blev idømt fire måneders fængsel for at have været med til at låse to personer inde på en adresse i Hvidovre. Ifølge Ekstra Bladet fandt retten efterfølgende beviser for, at Kian Mirzada havde en pistol i forbindelse med overfaldet. 

Igennem en aktindsigt i et anklageskrift til TV 2 fremgår det, at Britta Nielsens svigersøn er tiltalt for at være hjernen bag en brutal kidnapning 13. januar 2018, hvor tre mænd trængte ind i et hus og kidnappede en mand, som først slap væk ved 18-tiden dagen efter.

I den forbindelse er Kian Mirzada ligeledes tiltalt for at have fremsat trusler mod den kidnappede mand i december 2017.

Kian Mirzada har siddet varetægtsfængslet i sagen i over fem måneder, erfarer TV 2. 

Han blev varefægtsfængslet den 14. januar 2018 og blev løsladt den 29. juni. Han er stadig tiltalt i sagen, som dog er udskudt på grund af sygdom blandt vidner og sagens advokater.

Det næste retsmøde i sagen er sat til 2. april ved Retten i Kolding.

Sagens hovedperson, den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er sigtet for databedrageri af særlig grov beskaffenhed i Socialstyrelsens tilskudsadministration igennem en periode på 16 år fra 2002 til 2018, hvor der er foregået over 274 udbetalinger fra satspuljemidler til hendes private konti. I alt er der blevet svindlet for 111 millioner kroner.

Et beløb, der med renter in mente løber op i et samlet krav på 122.751.069 kroner.

Døtre stod frem

Sidst i august 2018 blev svindlen opdaget ved en intern kontrol i Socialstyrelsen. Britta Nielsen blev efterlyst internationalt via Interpol, og 5. november blev hun anholdt i Sydafrika. Også hendes søn blev anholdt i Sydafrika, og begge blev siden hentet hjem til Danmark og fængslet.

Få dage efter fængslingen stod Anna Britta Troelsgaard Nielsens to døtre frem på tv-stationen Kanal 5. Begge døtre er ligeledes sigtet i sagen, men i forbindelse med at de stod frem i offentligheden, blev deres navneforbud ophævet.

I et interview på Kanal 5 står den svindelsigtede Britta Nielsens døtre frem og fortæller, at de ikke kendte til svindlen.

I programmet fortalte de, at de aldrig har undret sig over de mange penge, som de gennem årene har fået eller lånt af deres mor.

Kian Omid Mirzada er gift med Britta Nielsens ældste datter, Jamilla Hayat.

Hverken han eller de to døtre er anholdt.

Derimod er både Britta Nielsen og hendes søn Jimmy Hayat fortsat varetægtsfængslet i sagen.

- Hvor langt vi er mod en eventuel tiltale og et anklageskrift i sagen, ved vi ikke på nuværende tidspunkt, siger Janni Pedersen.