Krimi

Mor tiltalt for at tappe blod på søn - nu bliver hans forklaring hørt i retten

Drengen har det i dag bedre og bor hos sin far.

Tirsdag skal den dreng, der menes at have været udsat for blodtapninger, fra han var bare 11 måneder, høres i retten. Hans forklaring er optaget på video, der vil blive afspillet, da han er for lille til at sidde foran dommere og nævninge.

Det er drengens egen mor, der sidder på anklagebænken for at have skadet sønnen ved at tappe blod fra ham.

Moren erkender sig delvist skyldig. Hun mener, at hun lider af sygdommen Münchausen by proxy, der også bliver kaldet medicinsk børnemishandling. En sygdom, hvor man skader sine børn for at få opmærksomhed.

- Det var ikke en beslutning, jeg lige tog. Jeg ved ikke, hvornår jeg startede med at gøre noget, jeg ikke måtte. Det skete gradvist. Jeg skyllede blodet ud i toilettet, og sprøjterne røg i skraldespanden, forklarede hun i retten.

- Men hvorfor gjorde du det? spurgte anklageren.

- Jeg ville ønske, jeg kunne svare dig, men det kan jeg ikke. Jeg ville ønske, jeg kunne, sagde kvinden.

110 blodtransfusioner

Kvinden, der er mor til tre, er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter ved gennem en periode på fem år at have tappet cirka 500 milliliter blod fra sin søn. Drengen har i perioden modtaget i alt 110 blodtransfusioner, og han har været hospitalsindlagt gentagne gange.

I retten mandag fortalte moren om en søn, der få dage efter han blev født kastede op og ikke kunne tage næring til sig. Og om et langt sygdomsforløb, hvor han endte med at få opereret et kateter ind i brystet, så han kunne få sprøjtet næring direkte ind i blodet.

Sagen begyndte 14. juni 2017, hvor fem læger indgav en indberetning til Ringkøbing-Skjern Kommune. En af dem havde behandlet sønnen hele hans liv for de udfordringer, han havde. Der var ingen medicinsk forklaring på hans sygdom, og lægerne pegede entydigt på, at der blev fjernet en større mængde blod fra ham. De vurderede, at hans sundhed og udvikling led skade, og at hans tilstand var livstruende.

Midt- og Vestjyllands Politi fik siden en dommerkendelse til at sætte hemmelige overvågningskameraer op på kvindens bopæl.

Og 21. september samme år så politiet kvinden tappe blod i soveværelset på sin søn med ni sprøjter. Dagen efter gentog hun åreladningen – igen med ni poser, der hver indeholdt 20 milliliter.

Og igen få dage efter, 25. september, gentog hun det. Klokken 7.37-7.47 om morgenen foretog hun blodtapningen på sønnen med syv sprøjter.

Klokken 7.50 blev hun anholdt af politiet.

Mandag blev der i retten vist en af politiets hemmelige videoovervågninger af kvindens tapninger.

Her ses drengen liggende på en seng med det kateter, han har opereret ind i sit bryst.

Han vippede med fødderne og kiggede på en iPad, mens hans mor gennem ti minutter tappede blod fra kateteret.

Interesse for mediers opmærksomhed

Anklagerne borede på første retsdag i kvindens interesse for at fortælle om sin søns sygdomme på sociale medier og i pressen.

- Fik du opmærksomhed, fordi du havde en syg søn?

- Jeg ville gerne dele hans historie. Jeg tror, jeg følte, at det hjalp os. Et opråb. Man kan føle sig lidt alene. Både som enlig mor, men også med et sygt barn, sagde moren.

- Jeg tænker, at du gjorde det, da du på den måde fastholdt ham i at være syg og være centrum for alle læger, der gav dig og ham opmærksomhed?

- Det er jo det, Münchausen handler om. Men det var ikke sådan, jeg tænkte over det dengang. Jeg ville fortælle en anden historie.

Men det var jo dig, der var skyld i, at han var syg?

- Det er det, der gør det hele så mærkeligt, det giver jeg dig ret i. Det er dybt mærkeligt, men jeg havde det ikke sådan, at det var min skyld, at han var syg.

Sønnen, hvis forklaring skal gennemgås tirsdag, har det i dag godt og bor hos sin far.

Også faren skal afgive forklaring.

Sønnen har kunnet besøge sin mor siden december, hvor hendes besøgskontrol ophørte. 

Hun fortalte i retten i Herning på førstedagen, at hun under et besøg havde sagt til ham, at han bare skulle spørge hende om, hvad der var sket. Og at de talte om det og krammede.

Der falder afgørelse i sagen i næste uge.