Krimi

Mor tiltalt for at tappe blod på lille søn erkender sig delvist skyldig

Den 36-årige mor til tre erkender at have tappet blod på sin søn under påvirkning af lidelsen Münchausen by proxy.

Der er stilhed. Og alvorlige blikke. Specielt fra de pårørende, der er mødt op i retssal A ved Retten i Herning i dag. Her er en 36-årig kvinde tiltalt for mishandling af sin søn ved i en periode på over fem år at have tappet en halv liter blod cirka en gang om ugen, hvilket har resulteret i, at drengen har modtaget i alt 110 blodtransfusioner gennem sit liv og har været i narkose 20 gange.

Blodtapningen foregik, fra drengen var 11 måneder, til moderen blev anholdt i september 2017, hvor han var fyldt seks år.

Kvinden blev anholdt, efter politiet havde fået en anmeldelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune med en mistanke om, at kvinden mishandlede sin søn.

Tiltalt kvinde græder og ryster

Kvinden sidder ved siden af sin forsvarer. Han fortæller hende, hvordan folk er fordelt i retssalen. Hun nikker og ryster meget på hænderne. Hun græder og kigger mod sin forældre og sin søster, der sidder på tilhørerbænken. Hendes forsvarer henter nogle servietter til hende. Hun svarer med en meget skrøbelig stemme, hvad hendes navn er, og hvornår hun er født. Hun har en mørkegrøn skjorte på, sorte cowboybukser, det mørke hår samlet i en fletning.

Retsformanden redegør for tidsplanen og forløbet over de fem retsdage, der er sat af. Og nævninge afgiver deres nævningeløfte. De rejser sig alle syv og siger, ”det lover jeg på ære og samvittighed".

Mens anklageren læser anklageskriftet op, græder den tiltalte kvinde og ryster lidt på hovedet. Hendes forsvarer deler et papir rundt om hendes stillingtagen til tiltalen. Der står:

- Tiltalte erkender sig skyldig i overtrædelse af principalt straffelovens paragraf 244, subsidiært paragraf 245 stk. 2, ved i en periode på anslået 2-3 år i forbindelse med rensning af indlagt centralt venekateter (CVK) at have tappet blod i et større omfang end nødvendigt med den følge, at sønnen skulle modtage blodtransfusioner i et større antal tilfælde, end hvad der ellers var påkrævet. Hun erkender samtidig, at tapningen af blod er sket uden lægefaglig begrundelse og under påvirkning af lidelsen Münchausen by proxy – også benævnt medicinsk børnemishandling.

Det betyder altså, at hun erkender sig skyldig i vold, subsidiært grov vold, men ikke legemsangreb af særlig grov karakter, som anklager Pia Koudahl mener, hun er skyldig i.

Ser mor tappe blod

Hele sagen begyndte 14. juni 2017, hvor fem læger indgav en indberetning til Ringkøbing-Skjern Kommune. En af dem havde behandlet sønnen hele hans liv. Han har haft store medicinske problemer med ernæring og sit blod. Der var ingen medicinsk forklaring på hans sygdom. Og lægerne pegede entydigt på, at der blev fjernet en større mængde blod fra ham. Lægerne vurderede, at drengens sundhed og udvikling led skade, og at det kunne være livstruende.

Politiet satte overvågning og aflytning op i kvindens hjem. Og efter tre gange at have set, hvordan kvinden tappede blod fra sin søn gennem hans centrale venekateter, blev hun anholdt om morgenen 25. september, få minutter efter hun igen havde tappet blod på ham. Hun stod med syv poser, da politiet mødte op.

Under grundlovsforhøret dagen efter fortalte hun, at hun havde tænkt på, om det kunne gøre ham ondt, men hun kunne ikke stoppe. Siden har hun ikke villet udtale sig. Kort efter moderen blev anholdt, var drengens blodprocent normal.

I retten i dag viser anklageren en optagelse fra soveværelset hos kvinden. Hun holder sig for ørene, mens sekvensen bliver afspillet. Man ser kvinden sætte en sprøjte til drengens kateter. Han ligger på sengen og kigger på en iPad. Hun lægger langsomt kanyle efter kanyle på et bord ved siden af sengen. Hendes forældre og en søster kigger ned, mens sekvensen bliver afspillet. De ser ikke på videoen. Der er meget stille i retten.