Krimi

Falsk rugemor fra dokumentar nægter sig skyldig i bedrageri

Kvinden fra TV 2-dokumentaren 'Den Falske Rugemor' forholder sig nu for første gang til den sigtelse, politiet rejste mod hende i december. 

Den danske rugemor, der snød flere barnløse par og beholdt de børn, hun havde lovet at give til andre, nægter sig skyldig i bedrageri. Det fortæller kvindens forsvarsadvokat til TV 2. 

- Min klient nægter sig skyldig. En aftale om, at en kvinde, som føder et barn, efter fødslen skal udlevere barnet til en anden, er ugyldig. Det er derfor stærkt tvivlsomt, om parterne i sådan en aftale overhovedet har en strafferetlig beskyttelse. Det synspunkt er forstærket i denne sag, fordi det i Danmark er ulovligt for en læge at hjælpe med et rugemor-forløb, siger kvindens advokat Morten Bjerregaard. 

Sagen begyndte i foråret 2016, da kvinden tilbød sig som rugemor på forskellige netportaler for barnløse.

Minimum fem par og en kvinde var i dialog med rugemoderen, og tre af parrene endte med at indgå en aftale med hende. Aftaler, der på ingen måde gik som forventet, for de barnløse par. 

To af parrene rejste med rugemoderen til Cypern, hvor hun fik lagt befrugtede æg op i sin livmoder. Både før, under og efter rejsen til Cypern betalte parrene for udgifter, der var forbundet med behandlingen, heriblandt flybiletter, hotel og hormonbehandlinger.

Parrene var på det tidspunkt uvidende om, at de var på Cypern på samme tid, og at de dermed betalte for mange af de samme udgifter. 

Rugemoderen fortalte efterfølgende parrene, at hun ikke var blevet gravid af behandlingerne på Cypern. Det var først mange måneder senere, at de fandt ud af, at rugemoderen havde født tvillinger - og at de var blevet snydt.  

- Det var så vildt. Hun havde jo stjålet vores børn, siger den kvinde, der i maj sidste år fandt ud af, at det var hende og hendes mands ægoplægning, der havde gjort rugemoderen gravid. 

Men den sigtedes og hendes advokat ser noget anderledes på sagen.

Erkender hun at have gjort noget forkert i den her sag?

- Det har jeg endnu ikke haft lejlighed til at gennemgå i detaljer med min klient, men som advokat har jeg blot konstateret, at der er et muligt juridisk problem i forhold til sigtelsen, og det er selvfølgelig altid det, vi kigger på først.

Advokat krævede navneforbud

Der er ikke rejst tiltale i sagen, men retten besluttede i dag at nedlægge navneforbud. På trods af at kvinden var anonym i TV 2- dokumentaren 'Den Falske Rugemor', har hendes navn og billede nemlig floreret på de sociale medier.

- I denne sag har det været muligt for pressen at dække sagen uden at omtale min klients navn. Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på, at et navneforbud ikke kun gælder for pressen. Det indebærer også et forbud mod, at private på sociale medier nævner navnet eller lægger billeder eller anden information op, som kan identificere personen, siger Morten Bjerregaard. 

Hvordan har din klients oplevelse været af, at historien blev fortalt i medierne?

- Det siger sig selv, at når man bliver svinet til fra højre og venstre, så er det selvfølgelig stærkt ubehageligt.

Sigtet i tre forhold

I december blev rugemoderen sigtet for økonomisk bedrageri af Midt- og Vestsjællands Politi. 

- Vi kan bekræfte, at en kvinde er blevet sigtet for bedrageri i sagerne. Efterforskningen foregår stadig, hvorfor Midt- og Vestsjællands Politi ikke har mulighed for at udtale sig yderligere, skrev Midt- og Vestsjællands Politis kommunikationsafdeling i en mail til TV 2. 

Udover sagen om de to barnløse par, der var med på Cypern, er kvinden også sigtet for at have bedraget et tredje par. Parret indgik en aftale med rugemoderen efter, at hun havde født tvillingerne. Parret selv anslår at have betalt 150.000 kroner til rugemoderen, der ikke blev gravid af behandlingen.

TV 2 har undersøgt de kontoudtog fra Nordea, som rugemoderen sendte til parret, som dokumentation for sine udgifter. I mange tilfælde fremgår det, at hun har købt medicin på Fakse Apotek. Men på kontoudtogene er det stavet forkert – nemlig "Faxe Apotek". Ifølge Nordea kan den fejl ikke opstå i deres systemer.

Sag med stærke følelser

Nu skal Anklagemyndigheden vurdere, om der skal rejses tiltale i sagen. Indtil da, har advokaten rådet kvinden til ikke at udtale sig. 

- Fordi sagen - forståeligt - vækker stærke følelser, så har jeg som advokat anbefalet min klient at vente med at forholde sig yderligere til sagen, til hvis den kommer i retten, siger advokat Morten Bjerregaard fra Bjerregaard Advokatfirma.