Krimi

Direktør i krakket lampeselskab idømt syv års fængsel

Lars Nørholt var tiltalt for svindel for en halv milliard kroner. Han anker dommen til frifindelse i Østre Landsret.

47-årige Lars Nørholt skal syv år i fængsel.

Det har Retten i Roskilde torsdag bestemt.

Direktøren og stifteren i det krakkede lampeselskab Hesalight blev i april sidste år tiltalt for svindel for en halv milliard kroner. Retten har fundet ham skyldig i bedrageri for 351 millioner kroner.

Nørholt har ført pensionskasser og andre investorer bag lyset, fastslår domsmandsretten, som også frakender den 47-årige direktør retten til at lede virksomheder.

Desuden idømmes han en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Endvidere konfiskeres godt 28 millioner kroner hos Lars Nørholt, ligesom der sker konfiskation hos andre for i alt 30 millioner kroner.

Lars Nørholt anker på stedet dommen afsagt af Retten i Roskilde til frifindelse i Østre Landsret.

Nægtede sig skyldig

Det var Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som rejste tiltale mod den 47-årige Lars Nørholt. Anklagemyndigheden havde krævet en dom på mindst otte års ubetinget fængsel.

Den 47-årige har under sagen nægtet sig skyldig i anklagerne, som Bagmandspolitiet havde rejst om bedrageri, mandatsvig, skyldnersvig, momssvig og dokumentfalsk.

I sagen indgår med stor vægt en kontrakt med Starbucks om levering af LED-lamper for 49 millioner euro. Der er tale om et falsk dokument, mener retten.

Obligationslån på omkring 562 millioner kroner

Hesalight lignede en erhvervssucces, da en række investorer i 2014 og 2015 ydede virksomheden obligationslån på cirka 562 millioner kroner.

Men ifølge SØIK skete investeringerne på et urigtigt grundlag.

- Den tiltalte har efter anklagemyndighedens opfattelse groft udnyttet sin position, og mange har lidt store tab på grund af hans handlinger. Derfor rejser vi nu tiltale i sagen, der er blevet grundigt og effektivt behandlet af SØIKs efterforskere og anklagere, sagde vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen, da der blev rejst tiltale mod Lars Nørholt.

Han var tiltalt for fem forskellige lovovertrædelser, herunder bedrageri ved at vildlede investorerne med uretmæssige regnskaber og falske kontrakter, dokumentfalsk, mandatsvig for blandt andet at have overført 3,4 millioner kroner fra selskabet til sin private konto, skyldnersvig og momssvig.

Stiftet i 2009

Hesalight blev stiftet i 2009 og slog sig op på løsninger med LED-belysning, hvor kunderne først skulle betale for lamperne, efterhånden som de gav besparelser på elregningen.

I spidsen for Hesalight stod Lars Nørholt, der både var stifter og administrerende direktør i virksomheden.

Forretningsmodellen krævede stor kapital på grund af den forsinkede indtægt, og Hesalight blev derfor understøttet af Dansk Eksportkredit samt obligationslån fra blandt andet pensionskasserne Pensam og Pension Danmark. Lånene var på i alt 562 millioner kroner.

Det så altsammen lovende ud. I hvert fald på papiret, hvor Hesalight kunne bryste sig af kunder som Novo Nordisk, Arla, Coop og A. P Møller.

Problemet var bare, at disse kunder aldrig havde købt nogle lamper af Hesalight.

Da det i 2016 kom frem, at en række af disse såkaldte 'nøglekunder' slet ikke var kunder i Lars Nørholts butik, fik det Erhvervsstyrelsen til at kaste lys over virksomhedens regnskaber, der efterfølgende dumpede i stor stil.

Efter det krakelerede billedet af Hesalights enorme vækstsucces. 18. november gik virksomheden konkurs, og Bagmandspolitiet gik i gang med en ransagning og sigtede Lars Nørholt, som altså nu er blevet dømt i sagen.

Det går Hesalight-sagen ud på

 1. 2009

  1. Hesalight bliver stiftet

   Hesalight bliver stiftet af Lars Nørholt i 2009. Formålet er at levere løsninger med LED-belysning. "Det var noget, hvor vi kunne gøre en forskel for verden og miljøet", har Nørholt forklaret.

 2. 2014

  1. Regnskab viser vækst

   Årsrapporten for 2014 viste et bruttoresultat på 104 millioner kroner for andet halvår. Væksten er enorm. Året forinden er resultatet blot 36 millioner kroner.

  2. Optager flere lån

   Senere på året optager selskabet lån fra flere pensionskasser og andre investorer for cirka 560 millioner kroner.

 3. 2016

  1. Begyndelsen på enden

   I foråret indleder Erhvervsstyrelsen en nærmere undersøgelse af regnskaberne efter kritiske artikler i pressen. Der konstateres væsentlige fejl og mangler. Blandt andet har en række af Hesalights påståede 'nøglekunder' aldrig handlet med Hesalight. 

  2. Krav om tilbagebetaling

   I september politianmelder Erhvervsstyrelsen Hesalight, og investorerne kræver pengene tilbagebetalt. To måneder senere går selskabet konkurs. Med det samme går Bagmandspolitiet i gang med ransagninger.

 4. 2018

  1. Hesalight tiltales

   Bagmandspolitiet rejser tiltale i april. Anklageskriftet drejer sig om bedrageri, mandatsvig, dokumentfalsk, momssvig og skyldnersvig. Hovedforhandlingen i sagen indledes i september.

 5. 2019

  1. Dommen fældes

   Stifteren af Hesalight, Lars Nørholt, bliver idømt fængsel i syv år for bedragerier og andre forhold. Udover fængsel skal han betale en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Derudover bliver der konfiskeret omkring 28 millioner kroner hos Lars Nørholt.

Kilde: Ritzau.