Krimi

Anklager i tændstik-sag: Det handler om sympati med IS

Den hedder tændstik-sagen, fordi 17.460 tændstikker er nogle af ingredienserne i dét, der i følge anklageren, skulle bruges til terrorangreb.

Retssal 41 i Københavns Byret er fyldt med presse, tilhørere, en anklager bistået af to efterforskere fra Københavns politi, en forsvarer, en tolk, tre uniformerede betjente, tre dommere, seks nævninge og to suppleanter.

Den tiltalte 31-årige syrer - der er en lav mand med kort hår, et tætklippet skæg - ankom til retten i håndjern med to betjente.

Han har siddet varetægtsfængslet i denne terrorsag siden 21. december 2017. Alle retsmøderne har hidtil foregået for lukkede døre, men tirsdag begynder nævningesagen i tændstik-sagen.

Syreren, der ifølge ham selv er journalist, kom til Sverige i september 2015 med en kone og en søn. Få måneder efter deres ankomst til landet døde hans søn i en trafikulykke, og året efter forlod hans kone ham. Han blev i juli 2017 frikendt for et brandattentat mod et shiitisk kulturcenter ved Malmø Tingsret.

17.460 tændstikker i rygsæk

Han er tiltalt efter terrorparagraffen for at ville begå et terrorangreb i Danmark sammen med en uidentificeret person og en 22-årig syrer, der er dømt i sagen i Tyskland.

Den yngre syrer, Dieab Khadigah, fik i juli 2017 seks et halvt års fængsel for at planlægge et bombeangreb i Danmark. Han forsøgte 19. november 2016 at komme til Danmark med en rygsæk, der indeholdt 17.460 tændstikker, syv batterier, to lange køkkenknive, fyrværkeri og seks walkie-talkier. Han blev afvist af politiet i Rødby, da han ikke havde gyldig rejselegitimation.

I Puttgarden fandt politiet remedierne i hans rygsæk, han blev først anholdt, men senere blev han løsladt igen. Næste dag var han retur på asylcentret i det sydlige Tyskland, hvor han blev anholdt. Anklagemyndigheden mener, at den unge syrer i Tyskland, Dieab Khadigah, skulle mødes med den tiltalte syrer fra Sverige og en ukendt person - og sammen skulle de begå et terrorangreb. På Dieab Khadigahs telefon fandt man al-Qaedas magasin "Inspire" med en opskrift på en bombe, hvor der indgår svovl fra tændstikker. En anvisning, som hærens sprængstofeksperter har fulgt og afprøvet, og som vil blive dokumenteret senere i retten.

Nægter sig skyldig

Retsformanden i retssal 41 taler langsomt til nævningene, så tolken kan oversætte for den tiltalte mand, der bekræfter, hvem han er, og hvornår han er født. Han smiler til nævningene, da de afgiver deres nævningeløfte.

Den tiltalte nægter sig skyldig. Han erkender, at han rejste til København fra Sverige 19. november, men han nægter, at han skulle mødes med den dømte syrer i Tyskland.

Anklager i sagen, Sonja Hedegaard redegør i sin forelæggelse for begrebet jihad og terrororganisation Islamisk Stat (IS).

- Denne sag udspringer af en sympati for IS. Der var planlagt et angreb med kniv og en eller flere bombesprængninger, forklarer hun i sin forelæggelse.

Den tiltalte syrer, der har opholdstilladelse i Sverige, havde dagen op til 19. november 2016 flere samtaler med den dømte i Tyskland. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de korte samtaler blot var for at aftale at "mødes" på et andet medie.

Dømt ændret holdning

Det var den dømte i Tyskland, der førte dansk politi på sporet. Under retssagen i Tyskland ville han ikke tale om forbindelsen, men det ændrede sig, efter den tiltalte 31-årige syrer 7. november 2017 blev anholdt i Københavns Lufthavn på vej til Istanbul med et falsk pas. Han blev han anholdt og fik 40 dages fængsel.

Mens han afsonede sin dom, tog Københavns politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) til Tyskland til en ny afhøring af den dømte syrer. Først ville han ikke forklare noget om tiltaltes rolle, men han ændrede holdning undervejs og sagde, at han var indstillet på at komme til Danmark og vidne mod ham.

Dagen efter blev den dengang 30-årige syrer anholdt i Vestre fængsel og senere fremstillet i grundlovsforhør sigtet for at planlægge et terrorangreb.

- Min sidste video

Anklageren afspillede en video på skærme i retten. En lang tale fra den tiltalte, der går rundt på en parkeringsplads med hue og rygsæk på, mens han i to minutter og 52 sekunder fortæller om den muslimske sag, muslimers pligt, frafaldne, Den Frie Syriske hær og Al Nusra.

På videoen siger han på et tidspunkt:

- Dette er den sidste video, jeg sender.

Tiltalt var makeup artist for Burberry

Under anklagerens afhøring af den tiltalte 31 årige syrer, fortalte han om sit liv. At han er syrisk statsborger, men flyttede frem og tilbage mellem Syrien og Saudi Arabien. Han arbejdede blandt andet som makeup artist for Burberry. Da borgerkrigen i Syrien begyndte tilsluttede han sig et mediecenter under den Frie Syriske hær. Han var også med til at kæmpe mod IS.

Anklageren spurgte igen og igen til hans forhold til IS. Og hans forhold til sin religion.

- Hvad betyder islam for dig?

- Det er min religion. Jeg går op i den, som enhver anden person. Jeg ved, hvad der er forbudt. Man må ikke stjæle, det er en handling, der ikke er tilladt. Man må ikke overfalde nogle.

- Går du ind for sharia?

- I min tror, i islam, er der noget, der hedder sharia. Men jeg kan umuligt overholde sharia lovgivningen.

- Går du ind for demokrati?

- Det er essensen af selve livet. Det er demokrati. Det er derfor, vi bekæmper Assad.

Under retsmødet i dag er det kommet frem, at han også i Sverige var mistænkt for at ville begå terror i Danmark. Han blev afhørt af svensk politi den 11. december 2017, men dagen efter fortalte den svenske anklagemyndighed, at man havde indstillet undersøgelsen. Ni dage efter, mens han sad i en celle i Vestre Fængsel blev han sigtet for at planlægge terror.

I dag har anklageren kun spurgt til hans personlige forhold. Ved det næste retsmøde den 29. januar fortsætter afhøringen af ham om det, han er tiltalt for. At planlægge og ville begå terrorangreb i Danmark. Der er sat i alt otte retsdage af i sagen. Der falder formentlig afgørelse den 5. marts.