Krimi

Politikens chefredaktør slipper for fængsel i PET-sag

Fredag faldt dommen over Politikens chefredaktør i sagen om udgivelsen af bogen "Syv år for PET".

JP/Politikens Hus skal betale bøde på 100.000 kroner og chefredaktør Christian Jensen skal betale bøde på 50.000 kroner for at bryde forbud mod at bringe PET-bog

Sådan lyder dommen i sagen i dag klokken 13 i Københavns Byret. 

Dermed er der nu sat punktum i en over to år gammel sag, der tog sin begyndelse i oktober 2016. 

Den 17. oktober skulle bogen "Syv år for PET" med den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, være udgivet. Men inden da blev bogen ramt af et fogedforbud, et forløb, hvor Københavns Byret først havde forbudt forlaget ArtPeople og forfatter Morten Skjoldager at udgive bogen.

Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus, og retten bestemte, at eksemplarer af bogen hos 99 boghandlere skulle beslaglægges.

Årsagen var, at PET frygtede, at Jakob Scharf ville afsløre fortroligheder om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere. Det er han siden blevet tiltalt for, og der falder dom i den sag på næste fredag - den 25. januar.

Risikerede fire måneders fængsel

Fogedforbudet blev forkyndt for JP/Politikens Hus om morgenen 8. oktober, men næste dag kunne avislæsere se hele bogen optrykt i Politiken - bortset fra efterskrift og kildeangivelser.

Det fik PET til at anlægge sag med krav om, at bladhuset skal straffes med en bøde på mindst 15 millioner kroner. Derudover krævedes Politikens chefredaktør idømt den strengest mulige straf i den type sager, nemlig fire måneders fængsel.

Christian Jensen er som ansvarshavende chefredaktør ansvarlig for, hvad der står i Politiken. Men han har argumenteret for, at han ikke mener, at han kan straffes, da forbuddet ikke var rettet mod ham, men mod JP/Politiken.

Samtidig mener JP/Politiken, altså selskabet, ikke, at det skal straffes, fordi det var avisen Politiken - personificeret i Christian Jensen - som udgav bogen.

Bladhuset oplyser fredag eftermiddag i en pressemeddelelse, at hverken JP/Politikens Hus eller Christian Jensen ønsker at anke domme.