Kundby-pigen idømt ubetinget fængsel i 40 dage for trusler mod lærer

Natascha Colding-Olsen havde på forhånd erklæret sig enig i anklagerne om trusler. Hun er ifølge sin forsvarer meget ked af sine udtalelser.

Den 18-årige Natascha Colding-Olsen - bedre kendt som Kundby-pigen - er ved Retten i Glostrup kendt skyldig i trusler mod sin tidligere mentor og skolelærer Christian Koed.

Hun får dermed en tillægsstraf på 40 dages ubetinget fængsel.

Ifølge dommer Mette Lyster Knudsen var det en skærpende omstændighed, at forbrydelsen er begået under afsoning af alvorlig kriminalitet.

Natascha Colding-Olsen valgte at modtage sin dom, selvom hendes forsvarer, Mette Grith Stage, havde plæderet for 20-30 dage. Anklager Rasmus Kim Petersen havde forlangt en straf på 60 dages fængsel.

Kundby-pigen havde på forhånd erklæret sig enig i anklagerne.

- Min klient erkender sig skyldig. Hun er frygteligt ked af det, udtalte Mette Grith Stage inden retssagen.

Derfor var retssagen i dag en tilståelsessag, og der var blot afsat 30 minutter til trusselssagen.

Mette Grith Stage forventer et kort retsmøde Video: Carina Buus

Ledsaget udgang på standby

Den tidligere terrordømte Natascha Colding-Olsen var ifølge anklageskriftet fra Københavns Vestegns Politi, som TV 2 har fået aktindsigt i, tiltalt for en overtrædelse af straffelovens paragraf 266.

Den handler om at fremkalde alvorlig frygt for andres liv ved at true med at foretage en strafbar handling.

- Hun er meget ked af, hvad hun har sagt. Men hun er i en meget presset og sårbar situation. Hun har siddet spærret inde i tre år uden nogen form for udgang, og så ryger der nogle gange en finke af panden, har Mette Grith Stage udtalt på forhånd.

Den nuværende retssag har konkret betydet, at Natascha Colding-Olsens ledsagede udgang fra Herstedvester Fængsel er sat på standby, siger Mette Grith Stage til TV 2.

Trusler på livet

I Herstedvester Fængsel i Albertslund 31. august 2018 skal Natascha Colding-Olsen under en telefonsamtale med sin tidligere lærer Christian Koed have fremsat alvorlige trusler i forbindelse med en uoverenstemmelse og udtalt følgende:

- Har du en skudsikker vest?

- Så tænker jeg, du burde købe en af sikkerhedsmæssige årsager.

Det er denne trussel, som har udløst sagen og fremkaldt alvorlig frygt hos Christian Koed for sit liv og helbred.

Tidligere dømt for terror

16. maj 2017 blev den 17-årige pige fra Kundby på Vestsjælland kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler, og to dage efter idømte Retten i Holbæk hende seks års fængsel.

Pigen fra Kundby var kun 15 år, da hun efter en lynradikalisering planlagde to bombeangreb i 2016 på sin tidligere skole i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København.

Hendes sag blev efterfølgende afprøvet i november samme år ved Østre Landsret.

Undgik forvaring

Her kendte Landsretten 24. november den 17-årige pige skyldig i forsøg på terror - ligesom byrettens afgørelse. Østre Landsret valgte dog 27. november 2017 at øge straffen til Kundby-pigen, så hun fik fængsel i otte år.

Dermed afviste dommere og nævninge at rette sig efter en anbefaling fra Retslægerådet, hvor eksperter mente, at pigen var så farlig, at hun burde idømmes forvaring - det vil sige indespærring på ubestemt tid.

I december 2017 blev der sat endeligt punktum i sagen, da anklagemyndigheden valgte ikke at forsøge at få prøvet sagen ved Højesteret.

Begrundelsen lød, at sagen ikke rejste så principielle spørgsmål, at den også skulle tages videre til sidste instans af retssystemet.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby
13. januar 2016
15-årig pige anholdes
Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.
 
Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.
 
Den pige er Natascha Colding-Olsen.
14. januar 2016
24-årig mand anholdes i Østjylland
Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.
 
Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.
 
Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.
 
Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.
 
På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".
15. januar 2016
Forsvarer kærer isolationskendelsen
Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.
 
Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.
16. januar 2016
24-årigs forsvarer kærer fængsling
Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.
18. januar 2016
Landsret stadfæster kendelser
Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.
21. januar 2016
Landsret: Pige skal blive i isolation
Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.
26. januar 2016
Isolationsfængslinger forlænges
Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.
4. februar 2016
Isolation af pigen ophæves
Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.
9. februar 2016
24-årigs fængsling forlænges
Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.
 
Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.
 
Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.
8. marts 2016
De to sigtes for planer om skoleangreb
Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.
 
Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.
Sommeren 2016
Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen
Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.
Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 
Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.
10. februar 2017
Den 16-årige pige tiltales
Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.
Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 
23. marts 2017
Anklager kræver forvaring
Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.
19. april 2017
Straffesagen mod den 16-årige pige begynder
Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.
 
TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:
4. maj 2017
Nye beviser dukker op
Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.
 
Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.
9. maj 2017
Landsretten tillader nye beviser
Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.
10. maj 2017
Nye beviser fremlagt i retten
Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.
 
Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.
 
Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.
 
Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.
18. maj 2017
17-årig idømt seks år fængsel
Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.
31. maj 2017
Stadsadvokaten anker dommen
Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.
 
Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.
 
Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.
24. november 2017
Kendes skyldig i planlægning af terror
Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 
Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.
Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.
27. november 2017
Bliver idømt otte års fængsel
Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.